изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:31 EEST
Трансгранична Дестинация за Културен Туризъм „ИСТЪР-ПОНТИКА”    
Европейски съюзНа 2 октомври 2010 година стартира дейност проект 2(2i)-3.1-2 „Трансгранична Дестинация за Културен Туризъм Истър-Понтика”, MIS-ETC Code 661, по Програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.

Водещ партньор по проекта е Сдружение „Европейски Институт по Културен Туризъм „ЕВРИКА”” – к.к.Албена, с партньори Музей за Национална История и Археология град Констанца, Република Румъния и сдружение Европартньори – град Добрич. Проектът е разработен от съвместен екип на тримата партньори по приоритетна ос 3 „Икономическо и социално развитие”, ключова област на интервенция 3.1. Подкрепа за трансгранично бизнес сътрудничество и промотиране на регионален имидж и идентичност; индикативна операция „Промотиране на трансгранични туристически мрежи и диверсифициране на съществуващи трансгранични услуги”.

Проектното предложение обхваща трансграничен регион, състоящ се от три съседни български области: Добрич, Силистра и Русе и техните реципрочни румънски окръзи Констанца, Кълъраш и Гюргево с площ една трета от избираемата област по Програмата.

В настоящия момент липсва идентичност на района като дестинация за културен туризъм. Липсва обща стратегия и трансгранична структура, която да обедини усилията на заинтересованите страни за  създаване на интегрирани туристически продукти. Проектът  цели преодоляване на тези проблеми и постигане на трайно икономическо оживление чрез максимално използване и съхранение на богатите ресурси за културен туризъм на района, чрез разработване и промотиране на единна трансгранична дестинация за културен туризъм «Истър-Понтика» и обединяване в мрежа на всички заинтересовани страни. Обхващането на шестте области в туристическа дестинация ще обедини техните предимства и ще формира богат и разнообразен продукт, който има своето основание в общите исторически пластове, дава възможности за по-успешно позициониране на туристическия пазар и води до повишаване на  туристическия поток.

В този смисъл основната цел на проекта е да се насърчи съвместното устойчиво и балансирано икономическо развитие на целевия регион чрез диверсифициране на туристическото предлагане и развитие на културен туризъм като основен фактор за ефективно използване и експлоатиране на общите предимства и потенциали и преодоляване на дисбалансите в целевия трансграничен регион.

Специфичните цели на проекта са да се създаде съвместен интегриран туристически продукт «Трансгранична Дестинация за Културен Туризъм Истър-Понтика» и да се промотира обновения общ позитивен образ на трансграничния регион, както и да се изгради трансгранична мрежа, обединяваща всички заинтересовани страни и да се развие нейния капацитет за съвместно стратегическо планиране, управление и устойчиво развитие на „Трансгранична Дестинация за Културен Туризъм Истър-Понтика”

Целеви групи на проекта са Представители на културни институции,  общини и НПО, представители на туристическия бизнес.  Регионален Исторически Музей Добрич и Музей за Национална История и Археология Констанца като крайни бенефициенти ще бъдат включени в пилотен трансграничен модел за създаване на туристически атракции и модернизиране на съществуващи такива в „Трансгранична Дестинация за Културен Туризъм Истър-Понтика”, който да бъде мултиплициран в регионален и национален мащаб за Румъния и България.

В двата музея ще бъде създадена модерна интерактивна система за презентация на културно-историческото наследство, като целта е двата музея да се превърнат в атрактивно място за туристи и посетители, за получаване информация и знания с помощта на модерни технологии.

Една от най-силните страни на целевия трансграничен район за превръщането му в Трансгранична дестинация за културен туризъм е фактът, че на негова територия са открити най-старите градежи на селища в континентална Европа – от преди 7 500 години.

За да бъде подобаващо огласен този факт, той трябва да бъде превърнат в атрактивен туристически продукт, какъвто е триизмерният модел.

Ще бъде изготвен 3D модел, който ще представи първата каменна архитектура в континентална Европа, тогавашните бит,  обичаи и вярвания. 3D моделът, чрез звук и картина, ще “пренесе” и “оживи” пред музейната публика уникални археологически паметници на Добруджа, посетителят ще може да се „разхожда” из тях и да ги разгледа „отвътре”. 3D моделът ще се демонстрира в Музей за Национална История и Археология на Констанца и Регионален Исторически Музей на град  Добрич.

Освен това в двата музея ще бъдат поставени посетителски интерактивни информационни терминали „тъч скрийн”. Те ще съдържат информация за всички по-важни експонати, съхранявани в двата музея и ще бъдат атрактивно допълнение към музейните експозиции. Друг елемент на модернизиране системата за презентация са безжичните слушалки, с които посетителите ще могат самостоятелно да разглеждат музейните експозиции и да слушат екскурзоводската беседа на родния си език. Беседата ще бъде предоставена на български, румънски, руски, английски, немски и френски език. Това безспорно ще повиши посетителския интерес и ще направи съприкосновението с културно-историческото наследство по-пълноценно.

Проектът е с продължителност 18 месеца и е на обща стойност 441 398,31 евро, като 84,82% от средствата се предоставят от Европейския Фонд за Регионално Развитие, 14% е националното съфинансиране на Румъния и България и 2,18% от средствата са личен принос на партньорите по проекта.

 


Сходни връзки

Трансгранична Дестинация за Културен Туризъм „ИСТЪР-ПОНТИКА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди