изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:19 EEST
Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат    
НовиниБлизо 3.9 млрд. лв. ще дадат данъкоплатците за заплати на работещите в бюджетната сфера през тази година. Въпреки вечните обещания за икономии и съкращения това е с 88 млн. лв. повече от похарченото за целта през м.г. Това показва консолидираната фискална програма за 2011 г., публикувана на сайта на финансовото министерство. За централната администрация ще отидат 2.05 млрд. лв. Приблизително още толкова ще се дадат за изплащане на възнагражденията на работещите в общините, НОИ, здравната каса, университетите и т. н.

С 1.3 млн. лв. повече за заплати например ще разполага Министерският съвет. Не е ясно дали увеличението е заради по-голям щат, заради обезщетения при съкращение или заради индексация на възнагражденията. Финансовото ведомство пък ще разполага с 3.4 млн. лв. повече за възнаграждения, без да е ясно каква е причината. Средствата там се вдигат от 174.8 млн. лв. за 2010 г. на 178.2 млн. лв. Екоминистерството ще получи с около 1.2 млн. лв. повече. С малко над милион се увеличават и средствата за транспортното министерство. 710 000 лв. повече за заплати ще разпредели и правосъдното ведомство. Регулаторът ДКЕВР ще разполага с над 200 000 лв. повече, а Комисията за регулиране на съобщенията - с около 400 000 лв. повече. Новият омбудсман Константин Пенчев ще разполага с 90 000 лв. повече за заплати на служителите си, отколкото предшественикът му Гиньо Ганев.

Все пак има ведомства, които успяват да намалят разходите си за възнаграждения. Сред тях е образователното министерство, което ще харчи с 4 млн. лв. по-малко. Същото важи и за здравното ведомство, където намалението е с 227 000 лв.

Неясно от какви съображения в анализа към държавния бюджет не се публикуват парите за заплати в МВР, МО, ДАНС, НСО, НРС, независимо че те са огромно перо. От програмния бюджет на МВР обаче се вижда, че ведомството изразходва 88% от бюджета си само за заплати, т.е. близо 900 млн. лв. от предвидените за МВР малко над 1 млрд. лв. за 2011 г. отиват директно у служителите му, които обаче продължават да се оплакват от обидно ниски заплати. В същото време Министерството на външните работи харчи едва 13% от бюджета си за заплати, т. е. към 13 млн. лв. В образователното министерство процентът е около 40%.

Поддържането на администрацията и на бюджетните структури съперничи на разходите за пенсии, става ясно още от публикуваната консолидирана фискална програма за 2011 г. За заплати на бюджетните служители догодина ще отидат 3.9 млрд. лв. Заедно със средствата за издръжка, т. е. осигуряване на консумативи, ток, парно, вода, бензин и т. н., разходът достига 4.8 млрд. лв., което е с близо 500 млн. лв. повече от 2010 г. Това значи, че бюджетната сфера ще похарчи 8.7 млрд. лв. тази година, което е над средствата, които ще се похарчат за пенсии - 7 млрд. лв.

Пръв за сериозно завишените разходи за издръжка за догодина алармира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Финансовото министерство обаче така и не успя да отговори на вестник "Сега" нито какво точно включват тези харчове, нито защо се е стигнало до голямото увеличение.

В последния момент кабинетът "Борисов" се провали в намерението си за пръв път през прехода да запази размера на държавните разходи на нивото на предходната година. Досега те винаги са се увеличавали. Първоначално се планираше харчовете на държавата догодина да се запазят в размера от 2010 г. - 27.8 млрд. лв. В крайна сметка в консолидираната програма е записано, че догодина държавата ще похарчи 28.17 млрд. лв., т.е. с 360 млн. лв. повече спрямо първоначалните планове и спрямо 2010 г. Разликата се дължи на решението на кабинета догодина да увеличи пенсионните осигуровки с 1.8%, от които в хазната ще влязат допълнително 360 млн. лв. и които ще се ползват за допълнителни харчове - предимно в здравеопазването. http://www.segabg.com

БЮДЖЕТ ЗА ЗАПЛАТИ (в млн. лв.)

Институция 2010 г. 2011 г.

 

Министерски съвет 30.2 31.5
Министерство на финансите 174.8 178.2
Министерство на околната среда и водите 16.9 18.1
Министерство на външните работи 13.6 13.6
Министерство на труда и социалната политика 58.9 58.9
Министерство на здравеопазването 122.1 121.9
Министерство на образованието, младежта и науката 173.2 169.2
Министерство на транспорта, ИТ и съобщенията 24.6 25.6
Министерство на правосъдието 71.3 72
Съдебна власт 263.4 263.4
 


Сходни връзки

Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат
Автор: Anonymous да 2011-01-04 @ 09:38 EET
Управляващите  говорят  /Симеон Дянков/ непрекъснато  за икономии, но  раздутата  администрация  не  бе  съкратена  и  икономиите  идват  от  гърба  на  всички  нас - пенсионери, безработни, болни, работещи  с минимални и около минималните  доходи. Питам  се  как  може  да  има  толкова  голяма  държавна  администрация , три  пъти  по-голяма,отколкото  е  била  по  времето  на  Тодор  Живков, когато  всички  работещи  предприятия  бяха  държавни.Защо  не  направиха  необходимите съкращения, а  се  задоволиха  само  с  козметични  такива?Да  не  говорим, че  освен  заплатите  на  държавните  чиновници  плащаме  и  осигуровките  им  на  100%.Излиза, че  да  си  държавен  чиновник  в България  е  много  изгодна  позиция, но  какво  да  правят  специалистите, които  не  са  партийни  членове  на  която  и  да  било  от  изредилите  се  в  управлението  партия? И  отговорът  е  -  да  заминават  в  чужбина, за  съжаление.
Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат
Автор: Anonymous да 2011-01-04 @ 16:59 EET

да се побликува справка в коястрана администрацията е равна по брой на пенсионерите.Борисов се захваща с мисия невъзможна

Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат
Автор: Anonymous да 2011-01-05 @ 01:12 EET

Без да съм врачка мога да кажа, че повечето пари за администрацията няма да доведат до по-голяма ефективност. Просто те разбират, че до края на управлението ще ни удари поне 30% инфлация.

Толкова глупави и безволеви политици отдавна не сме имали. Нямаме никаква работа в момента да се натискаме за еврозоната. Там назряват конфликти заради Гърция и Испания. И то в момент, когато сме относително финансово независими. Но продажниците ще ни продадат вкупом с територията, като не само изхарчат натрупаното от предходните, ами ще изтеглят и заем, което при социално-икономическа конюнктура, подобна на сегашната, ще е смърт за независима България. :-(

 

Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат
Автор: Anonymous да 2011-01-05 @ 01:14 EET
При комунистите сме най-производителни, защото този нашия велик народ все нещо трябва да го боде отзад, за да се раздвижи. :-(
Въпреки обещанията за икономии разходите за чиновниците растат
Автор: Anonymous да 2011-01-05 @ 16:51 EET
В Тошево е пълно с такива търтеи-община,читалище.Ние им плашаме данъците,а те се чудят каква далавера да измислят.Цял ден обикалят по барчетата и по магазините в Добрич.Ало кмете идват избори,така ли ще продължава.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди