изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:03 EEST
БЕБЕ С ТЕГЛО ЕДВА 580 ГРАМА ОТГЛЕДАХА В БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ    
ЗдравеБебе-рекордьор по ниско тегло отгледаха през м. г. в Отделението за новородени на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи д-р Йорданка Василева. Малката Надежда се появила на бял свят едва 580 грама на 2 август. Тя имала близнак, който обаче не оцелял. Децата се родили в шестия месец от бременността на майката. Надежда престояла в отделението цели три месеца - изписана е на 5 ноември с тегло 2 240 грама и в добро състояние. Майката на детето-рекордьор по ниско тегло е 33-годишна и вече е и баба.



Отглеждането на такова бебе е много скъпо, клиничната пътека в никакъв случай не покрива разходите, посочи д-р Василева. И допълни, че са необходими много материали, много грижи. Според лекарката, Надежда е бебето с най-ниско тегло, отглеждано в отделението. До сега рекордът бе на 650-грамово момченце от Крушари. До началото на м. г. раждане на бебе с тегло под 1000 грама се считаше за аборт, то трябваше да преживее поне 7 дни, за да бъде записано, обясни лекарката. Според новите стандарти, аборт е когато новороденото е с тегло под 600 грама, а за да бъде записано трябва да преживее 3 дни.
1 165 са родените бебета в Добрич през м. г., от тях 168 са недоносени. Продължаваме да сме сред водещите в страната по този показател, каза д-р Василева. Това се дължало на няколко причини - голям бил броят на момичетата, които раждат на по 14-15 години. От друга страна младите майки от малцинствата често идвали с инфекция, не се хранели правилно през бременността. И в момента в Отделението за новородени се грижат за недоносено дете. Малкият Иван се появил на бял свят с тегло 900 грама, вече е наддал до 1.5 кг.
Рекордьор по голямо тегло през м. г. в добричката болница е Райън. Той се появил на бял свят цели 4 850 грама. Райън е второ дете в семейството, първото се родило 4 500 грама. НДТ
 


Сходни връзки

БЕБЕ С ТЕГЛО ЕДВА 580 ГРАМА ОТГЛЕДАХА В БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди