изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:13 EEST
Студентски вълнения в Анкара    
По света

Но ако парламентарните избори са сега, партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган щеше да спечели с 45,3%



Турската полиция използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне стотици студенти, протестиращи срещу правителството в столицата Анкара.

Близо 500 турски студенти се събраха в Близкоизточния технически университет, от където възнамеряваха да започнат протестна демонстрация, която трябваше да завърши пред централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Младежите се обявяват против полицейските акции срещу студенти и настояват за незабавна реформа на университетите.

Днес бяха обявени резултати от проучване, според което управляващата Партия на справедливостта и развитието продължава да води в предпочитанията на турците.

Ако парламентарните избори са днес, партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган щеше да получи подкрепа от 45,3%, съобщава електронното издание на в. "Джумхуриет".

Редовните парламентарни избори в Турция са през юни.

Основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП), е на второ място с подкрепата на 30,7% от анкетираните, показва проучването на Центъра за стратегически и социални изследвания "Метропол".

Традиционно на трето място в симпатиите на турския електорат се нарежда Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели с 14%.

Проучването показва също, че "новата ваксина" на НРП е дала резултат и Кемал Кълъчдароглу е бил приет от симпатизантите на партията, пише "Джумхуриет".

Кълъчдароглу стана председател на НРП, след като дългогодишният лидер на кемалистката формация Дениз Байкал беше замесен в секс скандал и подаде оставка през май миналата година.

Според 41,3% от запитаните новият лидер на НРП е по-успешен от предшественика си. Обратно, 25 процента от анкетираните са на мнение, че Дениз Байкал се е представял по-добре като председател на НРП.

Сред симпатизантите на НРП подкрепата за партията под ръководството на Кълъчдароглу е 68%, а за Байкал - 13%.

Анкетата показва, че за мнозинството от турците определящ фактор за вота им на изборите, ще бъде политиката по кюрдския въпрос (25%), докато икономическите фактори са приоритет за 19%.

Според половината турски граждани страната върви в добра посока, докато 44% смятат, че Турция "отива на зле".

Проучването е било проведено през декември сред 1504 турци. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Студентски вълнения в Анкара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди