изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:01 EEST
Община Балчик и клуб "Приятели на Балчик" възстановяват старата мелница    
НовиниНа нарочна пресконференция, на която община Балчик представи корпоративния си календар за тази година, съставен изцяло с архитектурни фотоси от Белия град кметът Николай Ангелов съобщи, че се разработва проект за въстановяване на старата мелница.


"Това е една от емблематичните сгради на Балчик и заедно с клуб "ПРиятели на Балчик", чийто председател е арх. Владимир Попов, разработваме проект, с който ще кандидатства по мярка туризъм на ОП "Регионално развитие" - каза Ангелов. Арх. Вл. Попов сподели, че сградата на старата мелница в Балчик е уникална не само за страната, а и за цяла Европа. "Това е една от първите стомано-бетонни сгради от началото на 20-и век., която се е съхранила до днес, макар че е била уцелена по време на Първата световна война. Идеята е тя да се превърне в културно-информационен център", в който да се презентират туристически маршрути, да се предлага мултимедийна експозиция" - разказа арх. Попов. В проекта ще бъдат включени още реставрация на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" и средства за реставрация на Текето в Оброчище, добави Ангелов.
Според историческите сведения, съхранени до днес мелницата е била построена от едно от първите акционерни дружества у нас през 1909 г., като оборудването й е било от фирма "Лутер" от град Брауншвайг. Фирма "Лутер" съществува и до днес, като проектантите са влезли във връзка с нея и смятат да изложат както съхранените винтове на Архимед от оборудването, така и чрез мултимедия, начина на работа на мелницата от онова време, разказа още арх. Попов. Градоначалникът на Балчик пък допълни, че сградата е 100 % общинска собственост, като в годините акционерното дружество, чиято собственост е била е фалирало. Според някои твърдения това е бил и един от първите умишлени фалити в България, добави Ангелов.
 


Сходни връзки

Община Балчик и клуб "Приятели на Балчик" възстановяват старата мелница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди