изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:55 EEST
Шапът блокира и Варненско    
ЗдравеИ във Варна са предприети крайни мерки, свързани с открития шап в България. В областта е забранена продажбата на месо, както и движението на животни. Това каза пред БНТ зам.-генералният директор на Националната ветеринарна служба д-р Дамян Илиев. Така варненска област се присъедини към бургаска, хасковска и ямболска в поставената карантина, съобщи livenews.bg.

Екипи на ветеринарната служба са в морската столица и взимат проби, като резултатите ще излезнат в рамките на едно денонощие. Дамян Илиев уточни, че движението на животни по границата е спряно, но все пак има шанс заразата да стигне до вътрешността на страната. Причина за това е движението на дивите прасета, които могат да преминат 60 км за 24 часа. Именно такова прасе донесе шапа в България от Турция.

Други области в страната не са заплашени от заразата, поне за момента, уточни Илиев. Няма забрана за износ на месо, но все пак може да има тежки икономически последици за страната ни.
Илиев също така потвърди, че пилешко месо и яйца от Германия не са внасяни. В провинция Долна Саксония бяха открити диоксини в тези продукти.

Вече е започнало обследването на домашните животни във връзка с първия регистриран случай на шап у нас, заяви пък Димитър Германов, директор на Районната ветеринарно- медицинска служба в Бургас, цитиран от БНР. Той не можа да каже колко време ще отнеме това, но подчерта, че ще се извърши в максимално кратки срокове.
Германов отбеляза още, че в момента се събира кризисен щаб от специалисти от НВМС и регионалната служба в Бургас. Той обеща още оглавяваната от него служба да бъде абсолютно безкомпромисна към търговията на нерегламентирани места.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Шапът блокира и Варненско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди