изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:47 EEST
Ватиканът не хареса дарена от Борисов плоча    
По света

Плочата, която дари премиера Бойко Борисов миналата година на църквата "Св. св. Винченцо и Анастасий" в Рим, все още не е поставена, защото Ватиканът има забележки по нея. Миналата седмица Дойче веле съобщи, че Ватиканът я връща обратно, защото златните букви върху нея са твърде големи, както и заради претенциите на българите да бъде инсталирана на централната стена. Освен това самата плоча била много голяма - тя се издига на околко метър височина, тежи стотина килограма.



Външно министерство обаче заяви, че това не е истинската причина, но оттам признаха, че за да бъде официално монтирана плочата, трябва разрешение от Ватикана, но такова не е искано.

Текстът на плочата гласи: "На 22 ноември 2002 година Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ предостави на българската общност в Италия този великолепен храм, за да се съхранява българската духовност и наследство на съпатроните на Европа Светите братя Кирил и Методий. От признателния български народ. 2010 година. Министър-председател Бойко Борисов".

Единственият проблем с благодарствената плоча е свързан с текста, заяви вчера пред БНР говорителят на външно министерство Весела Чернева.
Тъй като църквата "Св.св. Винченцо и Анастазио" е католическа църква, а пък текстът на плочата може да бъде тълкуван като внушаващ, че храмът е даден за ползване като православен, това е причината, поради която се налага това съгласуване, обясни тя.

По думите в момента върви съгласуване със Секретариата на Ватикана. Чернева призна, че е трябвало преди даряването да има съгласуване, но това не станало по различни причини.

Говорителката опроверга информация, че Ватиканът не приел грандоманските размери на плочата. Оттам нямали отношение как изглежда или колко е голяма.
Според нея, няма причина да се смята, че плочата не може да бъде поставена. Тя обаче не можа да посочи кога това ще стане факт. http://dnes.dir.bg

Кабинетът иска освобождаване на 47 дипломати

Национален празник на Ватикана

Създадена армията на Ватикана

Забраниха на Карла Бруни да стъпва във Ватикана

ГАЛИЛЕЙСКОТО ЕЗЕРО, НАРЕЧЕНО ОЩЕ КИНЕРЕТ

Гаф във Ватикана: Борисов бил македонски премиер

Румяна Желева се срещна с папа Бенедикт ХVІ

Ватикана разкрива тайни за процеса срещу Тамплиерите

Кардинал от Ватикана се обяви против присъединяването на Турция в ЕС

 

 


Сходни връзки

Ватиканът не хареса дарена от Борисов плоча | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди