изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:00 EEST
Бъсеску: Румънците не са червеи пред Европа    
Европейски съюз БУКУРЕЩ - Президентът Траян Бъсеску заяви, че “румънците няма да стоят като червеи пред големите сили в Европа”, по повод искането за отлагане на членството на България и Румъния в Шенген. “22 милиона румънци имат право на уважение”, каза Бъсеску в интервю по националната телевизия късно завчера.

Той бил разочарован, че лидерите Ангела Меркел и Никола Саркози не са го предупредили за намерението на вътрешните министри на Франция и Германия да изпратят общо писмо в Еврокомисията. В него Брис Ортфьо и Томас де Мезиер поискаха отлагане на влизането ни в Шенген, планирано за март 2011 г. “Проблемът не е закъснялото присъединяване, а самият акт на злоупотребата. Или сме равнопоставени партньори, или не сме. Прецедентът да се учреди един директорат, който да сочи с пръст “ти - да, ти не!”, е неприемлив. Днес се случва с България и Румъния, утре ще се случи с друга страна”, каза Бъсеску.

Междувременно АФП съобщи, че “членството в Шенген през март е мъртво”, цитирайки анонимни дипломати от Брюксел.

Според тях техническият доклад за контрола по границата на България с Турция е негативен. Затова и вътрешните министри от ЕС на планираното заседание на 24 февруари ще вземат отрицателно решение.

“В момента тече процес на обмен на информация с шестте различни групи за проверка по Шенген и процесът е на различен етап при всяка една от тях. До края на март трябва да сме покрили техническите критерии - това е нашата цел”, коментира вчера пред “Труд” говорителят на МВнР Весела Чернева.

“Франция и Германия не са сами. Поне дузина държави в ЕС са против преждевременно влизане в шенгенското пространство”, от своя страна добавя анонимният дипломат пред АФП. Но едно отлагане не бивало да се счита за санкция. “Навремето Германия на три пъти поиска отлагане на приемането на Гърция в Шенген. Днес става ясно, че са били прави - Гърция все още има проблеми със сигурността по границата си с Турция”, добавя дипломатът.

В последните дни Букурещ заплаши, че може да не одобри приемането на Хърватия в ЕС и няма да ратифицира Лисабонския договор заради неясните критерии, по които се иска отлагане за Шенген.

Посланикът на Унгария у нас Юдит ЛАНГ: Ще търсим консенсус по въпроса за Шенген

Дневният ред на унгарското председателство в значителна степен се определя от задачите, свързани с преодоляване на последствията от икономическата криза и формиране на новите форми на сътрудничество. Нашата цел е да допринесем за изграждането на силна в икономически, социален, политически и институционален аспект Европа. През предстоящия период трябва да засилим солидарността и кохезията между страните членки, а също така да задълбочим европейското единство чрез укрепване на общите европейски политики.

Дунавската стратегия също е насочена към стимулиране на кохезията, на конкурентоспособността и на устойчивото икономическо развитие. Нейното приемане, респективно стартът на практическото й осъществяване, са сред унгарските приоритети, а това съответства и на интересите на България.

Унгария придава голямо значение на напредъка по отношение присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство. Това е един от приоритетите ни. Като председателстваща страна не е в нашите компетенции да оценяваме становището на отделни страни членки. През следващата половин година наша приоритетна задача ще бъде да работим за постигане на компромис, като вземаме предвид гледните точки на всички страни членки. Това е особено важно по отношение на разширяването на шенгенското пространство, където се изисква консенсусно решение.

Унгария обяви като свой приоритет интеграцията на ромското малцинство. Обществената и икономическата интеграция на ромите действително е един от нашите важни приоритети и това е в синхрон с програмата на тройното председателство. В този аспект особено значение придаваме на приемането на Европейската рамка на стратегиите за ромско приобщаване в страните членки. Интеграцията на ромите е важен елемент на стратегия “Европа 2020”, тъй като за нас трудовата заетост, социалната политика и образованието също са важни средства за приобщаване.

Унгарското председателство придава особено значение на напредъка в процеса на разширяване. Нашата амбиция е в периода на унгарското председателство да приключим успешно преговорите за присъединяване с Хърватия. След като Хърватия изпълни всички изисквания и се присъедини към съюза, това ще изпрати позитивно послание към региона на Западните Балкани като цяло. Нашата цел е да постигнем напредък в процеса на интеграция на този регион. http://www.trud.bg

Румъния с нова заплаха срещу ЕС заради Шенген

Румъния продължава офанзивата си срещу искането за отлагане на присъединяването й към Шенген. Сега депутати от Букурещ заплашват да забавят ратифицирането на Лисабонския протокол, позволяващ на 12 държави от ЕС, сред които и България, да излъчат още общо 18 евродепутати, предаде “И Ю Обзървър”.

Пред румънската агенция “НюзИн” шефът на парламентарната комисия по външна политика в Букурещ Атила Короди заяви, че през декември е било взето решение да се отложи до февруари ратифицирането на Лисабонския протокол (той предвижда България да има още един евродепутат). Решението е било прието малко след като Германия и Франция призоваха Брюксел да блокира приемането на Румъния (и България) в Шенгенското пространство заради проблеми с корупцията и организираната престъпност.

Това е поредната заплаха от страна на Румъния. В понеделник външният министър Теодор Баконски отсече, че страната му ще обмисли едностранно оттегляне от механизма за сътрудничество и проверка, наложен й от ЕС. И предупреди, че може да спъне членството на Хърватия, ако на нея не бъде наложен такъв механизъм.

Междувременно вчера румънският президент Траян Бъсеску обяви, че поема политическата отговорност за отлагането на присъединяването към Шенген, съобщи “Фокус”. Той не посочи как ще поеме отговорността, но подчерта, че някой трябва да го направи.

И добави, че е “ясно”, че “големите проблеми” (на Румъния) са в съдебната система.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Бъсеску: Румънците не са червеи пред Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди