изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:01 EEST
Забраняват сирене и наденица, 5 области затворени заради шапа    
ЗдравеПроизводството на сирене, кашкавал, месни продукти и яйца в Бургас се забранява до 28 февруари заради застреляния турски глиган с шап. Месото, млякото и яйца от пет области в страната са поставени под карантина от Националната ветеринарномедицинска служба. Но най-сериозни са мерките в Бургаско, където се забранява клането на животни и производството на храни от животински произход. Във Варна, Шумен, Ямбол и Сливен производството на храни от животински произход продължава, но те не могат да се продават в другите региони на страната, както и да се изнасят за държави от ЕС.

 В Бургас напълно се забранява придвижването на животни. В областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен е разрешено движението единствено на животни за незабавно клане, но при изключително строги мерки. Транспортирането им до кланиците ще става с пломбирани от официалния ветеринарен лекар транспортни средства. Непосредствено преди клането ще се извършва клиничен преглед на животните. Въведена е специална маркировка, която да не позволява добитата продукция да излиза извън посочените области. Забраната е съобразна с решение на Европейската комисия и ще бъде в сила до 28 февруари. Благодарение на бързите мерки, които взехме, Европейската комисия не наложи забрана за търговия с хранителни продукти от животински произход за цялата страна, каза шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Седем екипа от по четирима души обикалят областите под карантина и взимат проби от всички домашни животни. Няма данни заразата от шап да е преминала от дивеча към добитъка. Възможно е забраната за търговия и придвижване на животни да бъде преразгледана на заседание на Постоянния комитет по здравеопазване на животните към ЕК във вторник и след резултатите от проверката на мисия на Еврокомисията, която ще провери как се справяме с контрола на шапа.
Юлияна Узаничева

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Забраняват сирене и наденица, 5 области затворени заради шапа | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Забраняват сирене и наденица, 5 области затворени заради шапа
Автор: Anonymous да 2011-01-08 @ 17:23 EET

Глиганът е турски, значи отново Гошо е невинен!  :-)))))

АБе да знае някой защо на Гошо са му кафеви отзад гащите?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.80 секунди