изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:53 EEST
Георги Атанасов: Над 150 са раннохристиянските мъченици по българските земи    
ОбществоСилистра. Над 150 са раннохристиянските мъченици по българските земи, каза в интервю за радио „Фокус”-Шумен ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов, директор на Археологическия музей в Силистра. Той е започнал работа по нов научен проект „Мъченици и светци от българските земи”. Проектът има амбицията да обхване цялото българско културно пространство от Дунав до Родопите и от Черно море до Македония. Това е регион, където се полагат основите на християнството като теория и практика, регион в който просияват стотици раннохристиянски светци- мъченици, заяви ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов. По думите му, само за Северна България до момента броят на регистрираните свети мъченици от оригинални текстове надхвърля 120.

Проектът ще обедини усилията на трима специалисти, ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов ще работи основно върху проблема за раннохристиянските мъченици, доцент Пламен Павлов ще разгледа българските светци през Средновековието, а доцент Христо Темелски, директор на Църковния музей ще представи просиялите мъченици през годините на османското робство. Изследването е мащабно и многопосочно, то ще включва не само житията и изследванията, които са правени, но и археологическите открития в последните десетилетия, които в голяма степен са потвърдили истинността на много от житийните истории, заяви ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов. Той отбеляза, че чрез този труд читателят ще може да направи връзка с текстовете и реалните паметници, свързани с тези събития. Средновековната българска история е наситила духовното пространство със забележителни личности, които отстояват християнството и не само го отстояват, но и го пръскат по българските земи за да пребъде България, тъй като то се явява и основен темел в българската народност и държавност, заяви ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов. Той подчерта, че много важни са историите от Османския период, когато мъченическата смърт на забележителни българи и българки дават сила и упование на народа в тези тежки години.
Ивелина ИВАНОВА
 


Сходни връзки

Георги Атанасов: Над 150 са раннохристиянските мъченици по българските земи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди