изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:04 EET
ОТ БАНИЦАТА НЕ ИЗТЕГЛИХ ПАРАТА, А НОВА КОЛА    
Интервюта Пред НДТ финансист номер № 1 на Добрич, първият заместник-кмет на града - Иван Колев. Навръх именния си ден той участва в национална среща за проектобюджета. Преди да отпътува за важното събитие г-н Колев гостува в редакцията на НДТ.             
С него разговаряхме за кризата, за изминалата бюджетна 2010 година и предстоящото приемане на финансовите параметри за новата, за това какво искат хората, как приема критиката, за успехите и т.н. И за това кой отговаря за семейната хазна.


"Да се занимавам с финанси не е било детската ми мечта" - споделя първият зам.-кмет на Добрич. Завършил е електротехника в Механотехникума в Добрич. Тогава всички щели да стават инженери, но впоследствие завършил икономика. Първата му работа е като  счетоводител. И оттогава досега се занимава с финанси.
Семеен е, има две дъщери и четирима внуци.

- Г-н Колев, приемете нашите поздравления по повод именния Ви ден. Как ще отбележите празника?      
- По принцип всяка година празнувам два пъти - на 7 януари и на 20 януари. Тази година, за съжаление няма да бъда в Добрич, тъй като Министерството на финансите и Националното сдружение на общините в Република България организират семинар относно проектобюджета за 2011 година. Но пък по същия начин беше и миналата година и от сдружението се опитват да поздравят всички Ивановци. Празникът се чувства и там. Съответно ние черпим, получаваме и подаръци. Все още има доста Ивановци в нашите среди - миналата година бяхме около 20. Имам предвид представителите на общините в България и на министерството, които участват в срещата.
- От празника ще Ви насоча към по-сериозните теми... По какъв начин световната криза се отрази на община Добрич през изминалата година?
- Във всички случаи голямата световна финансово-икономическа криза нямаше начин да не даде отражение както на държавата, така и на общината в частност. Неслучайно през месец юли се наложи Общинският съвет да актуализира бюджета, за да може да балансира цифрите, които бяха променени в държавата. И това стана главно в няколко функции, които са чиста държавна отговорност - общинска администрация. здравеопазване и култура. Съответно, решението беше намерено - дейностите, които се орязаха като разходи от държавата, бяха дофинансирани в рамките на 80-90 процента с приходи на общината. И успяхме да приключим бюджетната 2010 година без неразплатени разходи. Всичко, което беше поето като задължение от общината, бе изпълнено. Като очакванията за по-голямо неизпълнение на собствените приходи се увенчаха с неизпълнение от шест процента.  Или, вместо сто процента собствени приходи, ние получихме 94 процента. Което е с 500 000 лева повече в сравнение с това, което общината постигна през 2009 година. И е с 890 хиляди лева по-малко от това, което беше планирано като собствени приходи. Може би, кризата подейства и мобилизиращо на всички бюджетни разпоредители - там, където имаше възможност да бъдат свити разходите, това беше направено. Съответно, бяха предвидени мероприятия да се ограничат някои разходи. Благодарение на това, 2010 година приключваме с превишаване на приходите над разходите, без бюджетен дефицит. Дори приключваме с един преходен остатък от един милион и 900 хиляди лева, които ще дадат възможност да подпомогнем бюджета за 2011 година.
- Имаше ли напрежение в различни отрасли през годината, някакви проблеми?
- Като цяло, някакви особени сътресения през 2010 година нямаше. Възникнаха малко проблеми във връзка с балансирането на бюджета в здравеопазването, конкретно в детските ясли и в детска млечна кухня. Но всичко приключи благоприятно.
- Какви са очакванията за тази бюджетна година?
- Като се има предвид, че при трудна финансова 2010 година местните данъци се преизпълняват като събираемост, и това, което се очаква от бизнеса през 2011 година, общината при всички случаи ще се справи със задачите, които има по осигуряване на бюджетните разходи.
Освен това, трябва да отбележа, че през 2010 година бяха привлечени значителни финансови ресурси по оперативните програми, които дават възможност за подобряване на инфраструктурата и нови разходи с външни източници. Има проекти, по които работата продължава, а се надявам общината да успее да защити и нови.
- Как се очертава рамката на бюджета за 2011 година? Ще има ли публично обсъждане?
- По закона за общинските бюджети във всички случаи предстои обсъждане на изпълнението на бюджета за миналата година и предстоящото приемане на бюджета за 2011 година. Бюджет 2011, като собствен ресурс, няма да бъде по-малък от постигнатото през миналата година. Като се има предвид, че държавата не предвижда увеличение на заплащането в бюджетната сфера, заплатите във всички случаи ще бъдат на нивото от 2010 година. И всички ресурси ще бъдат насочени основно за подобряване издръжката на детските заведения и капиталовите разходи по подобряване на градската инфраструктура.
- Забелязва ли се по-голяма активност отстрана на обществеността във връзка с отправяне на предложения за бюджета?
- Не мога да отбележа някакъв ръст на вниманието на местната общност към съставянето на бюджета. Но винаги има няколко групи граждани, които се интересуват. Активни са, например, възрастните хора, пенсионерските клубове. Както и учениците от средните училища - например, Финансово-стопанската гимназия. Всички предложения, които се дават, се взимат под внимание и голяма част от тях намират място в бюджета за съответната година.
- Предвид, че заемате поста на финансист, едва ли минава без критики. Как ги възприемате?
- Публичните финанси винаги не достигат. Те не могат да задоволят всички потребности на всички слоеве от населението. Затова нормално е да има недоволни, които да критикуват, да предлагат. Но аз мисля, че в едно демократично общество това е процес, с който вече свикнахме.
- Какво искат хората? В каква посока трябва да бъдат насочени средствата, според тях?
- Най-много са исканията на гражданите за това в района, в който живеят, всичко да бъде наред. Като започнем с улиците, тротоарите, водоподаването, чистотата... В тази насока има най-много предложения и питания в публичното обсъждане на бюджета. Има искания също от социално слаби граждани и групи, от пенсионерите и т.н.
- А склонни ли са гражданите сами да положат усилия за това техният квартал да изглежда по-добре?
- Да, и основният измерител е публично-частното партньорство. Вече в много райони на града, по предложения или на фирми и юридически лица или на граждани, съвместно с общината се правят подобрения. Има  възможност чрез тези партньорства да се извършват определени благоустройствени дейности. И с всяка изминала година средствата, които общината отделя за такива действия, се увеличават. По този начин след предварително съвместяване и изготвяне на необходимия проект се извършват по-малки благоустройствени дейности. Оттук може да се направи изводът, че има по-голяма активност на гражданите на Добрич.
- Ще излезем ли от кризата?
- Ако говорим за глобална криза, в общината не сме я почувствали много. Може би, тя малко повече мобилизира хората и за 2011 година не вярвам да има сериозни сътресения по осигуряването на бюджета на общината. За съжаление, обаче много общини не успяха да се справят с кризата, особено по-малките много трудно осигуряват собствен ресурс. Затруднения изпитаха и по отношение на оперативните програми, защото там е важно да си изпълниш проекта, да се разплатиш, като междувременно получаваш някакви авансови плащания, проверяват те и тогава ти осигуряват парите. Това се оказа най-трудно. Ние измислихме един вариант - чрез дългосрочен кредит, като преди това проведохме конкурс за избор на банка. Наред с инвестиционния проект, беше предвидена и възможността за мостово финансиране по ОП, което за 2010 година много помогна, и ще продължи да помага през 2011 година. Реално ползваме инвестиционния кредит, така както е предвидено в договора. Той е с гратисен период от 18 месеца, което също помогна много на общината, за да приключим успешно 2010 година. Освен това, трябва да се има предвид, че община Добрич вече няколко години има много висок рейтинг.
А що се отнася до кризата... Българинът вече от 20 години постоянно е в криза и все някаква криза преодолява. Свикнали сме да се справяме.
- За какво никога не стигат парите?
- Държавата не осигурява почти нищо за инфраструктура. А нашите градове и села имат нужда от подобряване на инфраструктурата. Затова се налага да се търсят други възможни начини, не само с бюджетни средства.
- Какво бихте направил, ако разполагахте с безграничен лимит?
- Във всички случаи трябва да се удовлетворят желанията на хората - това, което най-много искат. И пак ще стигнем до въпроса - красив, благоустроен, чист град. Затова и там са насочени усилията, там са приоритетите.
- За тези осем години, откакто сте заместник-кмет кои са най-големите успехи?
- Аз мисля, че като успех можем да отчетем именно използването на финансовите ресурси за промяна в условията на живот на добричките граждани. Като започнем с асфалтирането на булевардите през предния мандат и продължим със същите действия през този. Сега предстои да оправим на сто процента центъра на Добрич. Още доста улици ще бъдат асфалтирани, подобряваме условията в кварталите, междублоковите пространства. Предстои доста работа по подобряване на спирките на градския транспорт. Мисля, че това е най-видимото, което може да се отчете като постижение за тези почти два мандата.
- Следване на приоритетите и балансът - това ли са основните принципи?
- Приоритетите са важни, с оглед на удовлетворяване на желанията и потребности на голямата част от населението. Питат защо първо асфалтирате булевардите, а не еди-коя си квартална улица. Защото булевардите се ползват от най-много хора, отговарям аз. Това е принципът в управлението и разходването на средствата, да има приоритети. Балансът - също. А и винаги, когато става за дума за пари, има дебати. Трудно е да се намери балансът къде да отидат повече и къде по-малко. Но има приоритети, които са заложени със самия закон и винаги, в крайна сметка, в ОбС намираме общ език. Вече осма година общинските съветници, независимо от партийната им принадлежност, са приемали бюджета.
- Как ще коментирате широко дискутираната в последните години децентрализация на общините?
- Аз имах възможност да участвам в обсъжданията предния мандат, когато бях член на комисията по финансова децентрализация. Тогава посетихме Холандия и Полша. В Холандия финансовата децентрализация е факт и правомощията на местните парламенти са много по-големи. В България се говори за децентрализация - не само финансова, а за децентрализация в управлението, което означава предоставяне на ресурси и права, съответно и на задължения. Но това доста трудно се постига у нас. По-скоро говорим за деконцентрация, отколкото за децентрализация. Има нужда от промяна в доста закони, които да решат въпроса за децентрализацията на общината.
- Успяхте ли да вземете парата от коледната баница? Какво си пожелахте за тази година - в личен и служебен план?
-Пожеланията са основно за здраве и благоденствие на семейството, на децата, на хората покрай мен. Не ми се падна парата, а нова кола.
- В семейството Ви кой се занимава с парите?
- То се знае. Семейните финанси аз ги движа. У дома са само жени и, в кръга на шегата, не ги отпускам много.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ
 


Сходни връзки

ОТ БАНИЦАТА НЕ ИЗТЕГЛИХ ПАРАТА, А НОВА КОЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди