изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-06-05 @ 14:22 EEST
Стефан Личев: ЗНС гледа с интерес към АБВ за създаването на силна центристка коалиция - претендент за управлението    
Интервюта Агенция „Фокус” разговаря с председателя на Земеделския народен съюз (ЗНС) Стефан Личев .


Фокус: Г-н Личев, кое е най-важното, което Земеделският народен съюз постигна през изминалата година?
Стефан Личев: Може би това беше опитът, не само на ЗНС, а изобщо на българите да преодолеят различията, които съществуват в Европейския съюз. На първо място това са различията в субсидирането на земеделските производители. Започнахме една подписка, която ще продължи и през следващата година и се надявам, че през 2011 г. българските земеделски производители ще могат да получат поне признанието на ЕС, че могат да бъдат равни с другите европейски производители. Подписката, която инициирахме за свикване на референдум с искане за изравняване на субсидиите ще представим в Брюксел чрез българските евродепутати. Ще потърсим начин, това може би ще стане в края на пролетта. За ЗНС това беше основното, с което се занимавахме. Най-важното вътре в организацията е, че излязохме от тежката криза и стресът, който получихме на парламентарните избори миналата година. Мисля, че организацията успя да се запази и смея да кажа – да остане единствената действена политическа формация в земеделското движение. На практика през изминалата година нямаше някакви особени политически събития в България. Може би надуването на фанфарите беше най-сериозното от страна на правителството, но в същото време като погледнем резултатите от икономическа гледна точка, не можем да кажем, че българският народ е получил някаква надежда. Напротив – годината завършва по-бедна, отколкото започна.
Фокус: Създаването на гражданското движение АБВ не е ли такова политическо събитие?
Стефан Личев: Да, мисля, че това беше едно политическо събитие за страната. Разбира се това е повече заявка за политическа дейност, отколкото изградена физиономия на политическо движение. Ние гледаме с интерес към движение АБВ, тъй като то може да бъде центристка алтернатива и ако бъде такава, можем да работим и се надяваме да изградим най-после една центристка алтернатива, за да може да се успокоят двата полюса. Те в яростна битка помежду си забравят, че българският народ е суверенът и трябва да се помага именно на хората в България, а не само на политическите дейци. Но АБВ е може би най-интересното ново политическо явление, което имаше през годината. Ако бъде центристко движение, може наистина да се създаде една много силна центристка коалиция, която да претендира и за управлението. Както земеделското движение е центристко, просто и ДПС се обяви, че е центристко, и НДСВ, но явно в центъра не може една политическа формация да устои на двата полюса и отиват или надясно или наляво. Когато се създадат повече центристки субекти и те намерят форма заедно да излязат с една програма на избори, сигурно тогава ще могат да устоят на полюсите и България да има точно третата алтернатива или третият път.
Ние с другата земеделска формация - Земеделски съюз „Александър Стамболийски” успяваме да намерим общи линии и евентуално да потърсим обединение на земеделското движение, което е наша основна цел.
Фокус: По ваши наблюдения каква беше изминалата година за българските земеделци?
Стефан Личев: Не само на българските земеделци, а изобщо на хората, които живеят в селата, в малките общини, в планинските, в крайните райони на България, както сме свикнали да наричаме – в дълбоката провинция, животът става отвратителен. Те са отново забравени от всички, независимо от това, че най-сериозната програма на ЕС за България е за развитие на селските райони. Просто тези хора там не усещат нещо да става. Те чуват, че се правят магистрали, как ще ходят на море по магистралите, но те не могат да отидат вече до съседното село. При тях надеждата наистина я няма и най-голямото мое притеснение е именно за тези хора. Особено с приемането на Изборния кодекс, с който около 1300 български села бяха обезправени - отне им се правото да си избират кмет, тоест те бяха приравнени за местните избори със затворници, които не могат да отидат в родните си места да гласуват. Това показва, че не само тази, но всяка власт, която е идвала в България в последните 20 години, не е направила нещо – да покаже някаква програма за истинско развитие на тези райони. Това могат да направят единствено земеделците и земеделското движение, затова и ЗНС се стреми да помага и поне да вдига някакъв глас в защита на тези хора. Получава се нещо страшно. Преди говорихме, че в селските райони живеят само възрастни хора. Сега обаче с увеличаване на ромското население, в което аз не виждам нищо лошо, се получава нещо друго много страшно – ще се оформят етнически райони и в България за едното село ще се казва, че е ромско, другото - турско, третото – българско. Изобщо нещо много страшно, което като че ли не се забелязва от политиците в България. Или поне се правят, че не го забелязват. Това е един ужасен проблем и трябват мерки и то революционни, така както го е правил Стамболийски, за да може да се преодолее тази криза в дълбоката провинция.
Фокус: Какви мерки трябва да се вземат за развитие на селските райони?
Стефан Личев: Първо - за всяко малко село, за всяка малка община трябва да се определи каква икономика може да се развива. Още навремето ние говорихме, че не могат да се затварят всички училища в селата, просто защото са под норматива за деца. Просто трябваше държавата да отделя по 50-100 млн. лв. всяка година, за да могат да работят училищата и читалищата, да има деца, дори и да са пет или десет, да има училище, защото това са духовните средища. Сега остана само кръчмата като средище, където могат да се събират хората. От друга страна трябваше да се обърне внимание на тези малко млади хора, останали по селата, независимо какви са те – турци, българи, роми и т.н., на които да им се даде възможност не само с данъчни облекчения, но и предприсъединителните фондове като САПАРД, трябваше да им се разработят програмите за бизнес проекти, с които те да участват. Но това трябваше да направи самата държава, а не да казва – който може да даде проект, ние помагаме. По този начин наистина щеше да се даде тласък на живота в тези села. В едно село, в което няма една мандра, една малка работилница или няколко трактора, защото сега и големите арендатори са от градовете, а не от селата, то такова село няма как да не загине. Няма нужда да говорим само за инфраструктурата, да говорим какви пътища могат да се направят, или че някаква чешма се пуснала в някое село. Трябва да се намерят поне 15-20 човека, на които да се помогне, да започнат и най-елементарен бизнес, но по този начин да ангажират по още 2-3-ма работници и да започне да се създава икономика в селата. В Белгия например една голяма част от индустрията е изнесена в селата. Това не стана в България и всички гледат на тези хора с едно такова отвратително пренебрежение, че аз се учудвам защо тези хора продължават да мълчат. Не са необходими толкова много средства, необходимо е желание. Но като че ли селата и малките градчета тегнат на всяка власт. Наистина много избиратели са в София, в големите градове и областни центрове и като че ли ние вече сме се примирили, че това движение от селата към градовете ще продължи до пълното изчезване на селата.
Няма нужда от големи приказки за магистрали. Трябва да се говори за малките неща, за средната класа. В Бразилия българка стана президент, но нека да я попитат по какъв начин те направиха за няколко години 20 милиона бразилци да преминат в средната класа. Това е пътят, по който трябва да се работи.
Фокус: Какви ще са приоритетите на ЗНС през 2011, в която предстоят избори?
Стефан Личев: Ние ще се готвим за изборите, ще се готвим и да помогнем за селата и селските райони, земеделските производители. Ние се готвим за самостоятелно явяване на изборите. Ако можем да направим едно обединение за явяване на земеделското движение с една бюлетина – това ще бъде най-доброто. И както се казва - Бог пред нас и ние след него.
Весела БАРЪМОВА

http://focus-news.net

 


Сходни връзки

Стефан Личев: ЗНС гледа с интерес към АБВ за създаването на силна центристка коалиция - претендент за управлението | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди