изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:06 EEST
Емил Димитров-Рeвизоро за скандала с подслушваните телефонни разговори    
Интервюта Емил Димитров-Рeвизоро - бивш шеф на митниците - в предаването "Здравей, България!" на Нова телевизия


Водещ: Както знаете тема номер едно от вчера отново е поредната компроматна война. Този път става дума за огласяването на едни разговори на шефа на Агенция „Митници” г-н Ваньо Танов с депутатките от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова, доколко те са верни и доколко тези неща, които са казани там изобщо са се случвали. Вчера цял ден всички се опитваха да се свържат с г-н Ваньо Танов. В крайна сметка вечерта репортерката на „Календар” Яна Николова имаше възможност да запише за вас неговото мнение, така че сега ще ви пуснем една част от този разговор, за да разберете най-важните отговори, които г-н Танов даде, след това започваме разговора тук в студиото с г-н Емил Димитров.
Водещ: Днешните поредни изнесени разпечатки, така да го кажем, този път с г-жа Фидосова и с г-жа Менда Стоянова реални ли са?
Ваньо Танов: С г-жа Фидосова има такъв разговор. Г-жа Фидосова е депутат от Монтана, Лом този край. Тя знае, че на конкурса се явява лице, което е от техния регион и се е интересувала какво е станало, след провеждането на конкурса, какво е станало с изпита. И аз съм й отговорил, че това лице, което те препоръчват не е издържало конкурса и пак се връщам на темата, но с г-жа Менда Стоянова няма такъв разговор.
Водещ: След като казахте, че лицето не е издържало конкурса, имаше ли е по-нататъшно настоятелство от страна на д-жа Фидосова да бъде назначено това лице?
Ваньо Танов: Сега 100% не мога да си спомня, но все пак, като един депутат, който държи в региона си като отиде да каже, че някаква работа е свършена и примерно симпатизанти на ГЕРБ вече са устроени, да речем, с някакви постове, защото аз го виждам за нормално това, ненормалното е, ако той не отговаря на изискванията да бъде назначен на този пост.
Водещ: Тоест, нормално е депутати да лобират за съответни хора?
Ваньо Танов: Да, дори ако щете нормално е да лобират и за фирми, въпросът е дали има страна, която да приеме това лобиране, ако не отговаря на съответните изисквания, а аз съм човек, който твърдя и понеже много пъти съм разговарял по тези въпроси с премиера много пъти, премиерът във всички разговори до един ми е казал – аз съм те поканил на този пост, ще търся от теб отговорност. Не ме интересуват никакви атаки от този или от онзи, отговорността е твоя. Затова аз през цялото това време съм бил сигурен и съм отказал във всички случаи, когато не отговарят, когато става въпрос за подобно назначение. И казах, изберете си едно име и елате и проверете, от конкурсите се пазят, четири са тестовете, те са поименни. Има тест, който е за професионална подготовка, на който примерно той има две, той стои и се пази при нас. Защото той може да оспори, примерно въпроса, друг който не го е спечелил, така че те се пазят и могат да бъдат проверени. И няма случай, пак повтарям за енти път и това не се е случвало никога в тези 20 години, защото аз съм бил на високи позиции, не се е случвало в тези 20 години управляващата партия или управляващите коалиции да не упражняват натиск, но и да го постигат, докато тук има разговори, някъде има дори натиск, аз не мога да го тая, но не се е случило нищо, защото има гаранциите на човека, който е казал – така и така ще бъде. Това аз го виждам като една атестация, а не като нещо лошо за тази партия.
Водещ: Да очакваме ли още подобни разпечатки? Не сте вие този, който ги публикува, но има ли какво още да излезе наяве от този съд?
Ваньо Танов: Аз съм вече година и половина директор на Агенция „Митници”, мога ли да предвидя колко още такива неща ще излязат, като на този пост аз провеждам на ден сигурно изключително много разговори с всякакви хора. Аз не се притеснявам от нито един разговор, който и за в бъдеще може да излезе, дори да е манипулиран няма да го има настъпило събитието.

Водещ: Това бяха част от нещата, които каза г-н Танов. Ако трябва на бързичко да кажа още няколко работи от вчерашната импровизирана пресконференция, той заяви, че няма проблеми с вътрешния министър Цветан Цветанов, че отношенията им са достатъчно добри, както и разказа една история, която за първи път излезе тук в това студио, става дума за атаката срещу неговия син, начина по който е било подготвено той едва ли не да излезе контрабандист, но благодарение на своите стари връзки, г-н Танов е успял да преустанови тази акция срещу един от двамата си синове. Започваме разговора с г-н Димитров, добро утро и добре дошъл. Да уточним за нашите зрители, на нас ни е интересно да чуем вашата гледна точка, защото все пак сте били на този пост, бил сте на същото положение и ако трябва да захванем разговора от един цитат от г-н Танов, той каза, че за последните 20 години за пръв път се случва да няма партийни назначения. Натискаха ли ви много по ваше време и имаше ли много партийни назначения тогава?
Емил Димитров: Да, натискали са ме, но примерно аз имам четири назначения. На Народното събрание едно уважих, две на Милен Велчеви мисля, че още едно беше, така че аз си ги знам даже кои са. Директно казах на момента, голяма грешка правите, но ако това ще ви успокои, ето ви ги. Така че аз съм имал четири и съм ги приел, повече не съм се занимавал с тях. Те в следващите години почти всички станаха клиенти на правосъдието.
Водещ: А подобни разговори, като тези, за които се говори, водил ли сте с депутатите?
Емил Димитров: О, не, не, не при мен много трудно можеше да се водят такива разговори, но както и да е.
Водещ: Защо?
Емил Димитров: Ето аз чувам сега в момента г-н Танов, казва ежедневно много разговори, ежедневно с хиляди хора и т.н. Ако проследите реакцията от последните му дни, той каза, заставам зад всичките си думи, когато излязоха първите СРС-та, след това каза, аз не си спомням, защото на ден водя по няколко разговора с министъра на финансите. Едната вечер каза повръща ми се, повдига ми се, на другия ден прегръща ги, целува ги, т.е. от едната крайност в другата това е една снежна топка, която непрекъснато ще набира енергия и мисля, че ще отиде много надалеч. Аз бих подходил по разговора така – нека да кажем какво се случи преди тези записа, в навечерието да се създадат, какво се случи в момента, в който те излязоха премиера какво направи като реакция и евентуално какво би се случило в бъдещето.
Водещ: Само преди това да ви питам за вашето лично мнение, смятате ли, че тези записи са истински?
Емил Димитров: Да, да, смятам, че са истински, макар че аз за последните два не искам да коментирам. Не може той да си спомня точно с единия, че го е правил, а с другия не, аз лично смятам, че са точно обратното нещата. Фидосова е права за тази кандидатура там, защото онзи човек независимо какъв е хората не го приемат откъм добрата страна и ГЕРБ като тръгне сега на избори ще кажете, вие бяхте по-различни, пък вие кой сложихте, но за Пловдив съм съгласен.
Водещ: Чакайте сега, дайте да го уточним това, обаче.
Емил Димитров: Не, да не затъваме сега. Фидосова е права...
Водещ: А знаете ли ги кои са хората?
Емил Димитров: Фидосова е права, докато за Пловдив, Танов е прав и до там спирам нещата, да не губим време.
Водещ: Аз само да попитам друго, понеже...Не, не, това е важно в крайна сметка да се уточни.
Емил Димитров: Важно е да започнем отзад напред сега, последното какво е казал, а не да тръгнем отначалото как тръгнаха СРС-тата, как излязоха, каква беше реакцията, утре ще излезе още едно СРС и ние няма да обясним какво е станало отначалото.
Водещ: Със сигурност ще излезе така, както са го подкарали. Добре аз ще ви кажа две имена и вие ще ми кажете дали са верни. Митьо Милионера е едното.
Емил Димитров: Е това е на Менда Стоянова номинацията.
Водещ: А другото е Антоан Рафаилов.
Емил Димитров: Добре, това е този човек, който като се е явил е изкарал слаб на теста. Спокойно мога да ви кажа, аз вчера с един ваш колега, който навремето седеше тук и прекрасно знае китайски език, вчера по един /.../ ми каза, ако аз те изпитвам по китайски, въпреки, че не знам и дума и искам, спокойно ще ти пиша и двойка. Не знам китайски, но го изпитвам и желая ще му пиша двойка, така че това с тестовете...
Водещ: Това е обяснението за 2,90.
Емил Димитров: Няма значение, да не отиваме там, това е негово решение.
Водещ: тези имане, между другото, съм ги извадил от блога на г-н Георги Кадиев, да ви кажа откъде ги имаме, не е някакъв слух.
Емил Димитров: Не искам да коментирам останалите. Вие ме помолихте така, вие сте били на този пост, сблъскали сте се с подобна ситуация, как вие мислите, че са протекли нещата, затова аз имам едно предложение – към момента и Ваньо Танов и Странджев са невинни, те са невинни до доказване на противното и то в съда с влязла в сила присъда. Аз не съм човекът, който ще ги обвинява или който ще им вмени някакви отговорности. Аз не искам да ги засягам, не искам да ги нападам, не искам да ги обиждам, не искам да създавам някакви хипотези за тях. Аз поставяйки се, обаче на тяхно място...
Водещ: И ние искаме експертно мнение.
Емил Димитров: Мога да кажа какво, според мен, се е случило, според мен, то не ангажира никого.
Водещ: Точно така, да кажете. То и без това гадаенето, между другото е много популярно напоследък.
Емил Димитров: И бих искал, когато...не, то предполагам, че ще е много близко до истината, защото имам житейския опит точно в тази конкретна среда се с случвал. Но аз бих искал, когато се разбере истината тя да излезе докрай и ако примерно Танов е виновен за нещо, отговаря само за това, за което е виновен,, а не за всички наслагвания върху ГЕРБ, ако е невинен, обаче да се каже. Също така, ако Странджев е невинен той да бъде възстановен или да бъде наказан, ако е виновен за нещо, само за това, което е извършил. Също така, административни решения нека да приема правителството към тях каквито реши, това е тяхно право, но нека истината, че те са виновни или невинни, замесени или не да бъде ясна и тя. Тоест административните решения нямат общо с тяхното добро име. Сега, поставяйки се на тяхно място аз ще ви кажа какво се случи, ГЕРБ взе властта и реши, че ще се бори срещу бившето ръководство на Митниците, установени практики, контрабанда, наркотрафик, финансиране на политически партии и т.н. Странджев и Танов направиха една реформа, от която уволниха 800 човека. Аз навремето уволних 157-158 и 100 се пенсионираха, но запазих щатовете, а те уволниха не само хората и евентуално да назначат други на тяхно място, а съкратиха и щатовете и то в навечерието на една голяма битка тръгване по бензиностанции, по газостанции, слагане на бандероли, винпроми и т.н. ето сега страдат, че в условията на криза те съкратиха хора, които събират пари.
Водещ: Тоест създадоха си врагове.
Емил Димитров: Каква беше тази антикризисна мярка да съкратиш хората, които докарват приходите, но те взеха това решение. Към март месец беше ясно и аз в това студио тук казах, че приходите са се сринали и по всяка вероятност ще се наложи правителството да прави нов бюджет, което той направи юни месец и намали всъщност приходите с около 3 милиарда.
Водещ: Те през цялото време се хвалят за това, че са си изпълнили приходите почти на 100%.
Емил Димитров: Вие юни месец бяхте ли жив и бяхте ли в България и знаехте ли големия дебат, че ГЕРБ след инициатива от Министерство на финансите и Министерски съвет внесоха в Народното събрание, коригира бюджета, т.е. намали го, актуализира го с намаление от около 3 милиарда, това се случи и те в момента рапортуват, че този намален бюджет са изпълнили, ако остане време ще говорим за цифри. В този момент /.../ са се случили няколко събития, за да отидем към СРС-тата, да не губим време. Едното от събитията е, че Бойко Борисов е изпратил комисия от разследващи служители – полицаи, прокурори и МВР ръководители в Свиленград в цялата страна, които да направят проверка как става контрабандата, бивши, настоящи служители, да се поставят под контрол, СРС-та, външно проследяване и т.н. По същото време възниква един елементарен скандал – бившият вътрешен министър Румен Петков се обажда на зам.-директорът на Митниците Странджев с някакви думи, които той му казал верни-неверни, няма никакво значение, но е осъществен контакт. Той е докладвал на Танов и въпросът е приключен. Да, но и Цветанов, за който беше ясно, че има един публичен конфликт с ръководството на Митниците, защото ние живеем в една чегесария. Едно ченге стана премиер, назначи дясната си ръка за ченге на всички ченгета, назначи друго ченге за шеф на Митниците, а трето ченге за заместник на шефа на Митниците и тези ченгета помежду си воюват непрекъснато и ние обясняваме какво се случва.
Водещ: Нали го чухте снощи г-н Танов, че няма проблем с вътрешния министър.
Емил Димитров: Не, те нямат проблеми, само че цялата държава ги гледа тези проблеми, които уж ги няма. Третото ченге срещу второто, второто пред първото, първото за третото.
Водещ: Ако е за работа, дето се казва, всички спорят за работа и ние си имаме спорове в екипа.
Емил Димитров: Тогава Цветанов докладва на премиера и казва нещо от сорта заиграване има, аз предполагам, че така е. Заиграване има между опозицията и Странджев, по този повод се налага този важен разговор да проведе г-н Танов, за съжаление министърът не е присъствал Влади Горанов, шефът на данъчното и съответно Цветанов имало ли е заиграване между Странджев и опозицията и Румен Петков. Разбрало се е, че няма, но какво смятате, че е направил Танов от този момент нататък? И защо аз казвам, че тези СРС-та не са СРС-та, а са частни архиви, за да аргументиран, затова направих този дълъг увод. Той се прибира в кабинета си в къщи, където и да е и казва, добре, Румен се е обадил на Странджев и голям проблем, излиза, че едва ли не има заиграване. Утре може мен някой да ме провокира, Танов да го провокира, да каже...
Водещ: Умишлено.
Емил Димитров: Да, умишлено, да каже нещо изключително невярно, абе Танов оня камион с наркотиците мина, твоите пари са налице. Нито е имало камион, нито е имало пари, а на записа ще стои. Откъслечни разговори, извадени от контекста и Танов, който цял живот се е занимавал с тази работа да прави СРС-та, анализи по тях, по откъслечни, по такива да прави изводи, знае че той самият може да бъде с такива неща унищожен. Единствения начин той да се защити нормален, който и аз бих направил на негово място и Странджев би направил, затова почти съм убеден, че са го правили, но те си знаят най-добре дали е така или не, не им го вменявам, е да вземеш и да записваш всички разговори, та като дойдат и кажат, абе ти не говори ли с един кой си да кажеш, не аз не говорих, той ми се обади. Аз не казах това, а той го каза. Моят отговор беше такъв, последствията бяха такива, но да можеш да извадиш целия разговор, защото иначе като мине време, става моята дума срещу някакви СРС-та които...
Водещ: Но тази теория не изключва възможността тези неща, които излизат да са си от истински СРС-та?
Емил Димитров: Каква е моята теза, не могат да бъдат частни СРС-та по смисъл, че едни тайни групировки са отвлекли Танов в Централния затвор, завели са го при Алексей Петров с нож на гърлото и той е казал тези работи, той ги е записал и сега излизат. Не мога да си представя, че тайнствените групировки...
Водещ: А защо точно Алексей Петров избрахте?
Емил Димитров: Защото някой реши, че всичко върви по тази линия. Не мога да си представя, че някой Джеймс Бонд или рицарите на плаща и кинжала са влезли в МВР в най-секретната служба ДОТИ бившето и е влязъл с голямата зала с архивите, хранилището на файлове и знаят под кодов номер един кой си, че съществува точно този файл, за да го изнесе после да го манипулира и да го пусне на обществото, това също не може да се случи. Затова аз смятам, че тези хора са правили своя картотека, за да се самозащитят и ще ви кажа аргументите в тази посока.
Водещ: Тези хора, имате предвид Танов и Странджев?
Емил Димитров: Когато прослушах записите видях, че има едно позвъняване, което в повечето случаи се отрязва в МВР, защото няма смисъл да стои, то се прави само при аналоговите телефони. При цифровите има един интерфейс, който отива в министерството, там те са уравнени разговорите, докато тук се чуваше Танов как гъгне в микрофона, а другия се чува далеч. Зад Танов се чуваше една люлка и едно дете, което на 41-46 минута мрънка там, реве, което означаваше, че не можеш ти да чуеш фона на Танов зад гърба му и да не чуеш нищо от другата страна. Явно е, че микрофона, записващото устройство е било до телефона затова Танов така силно /.../, другите разговори са по-изравнени. Безспорно би могло да се вземе СРС и да се сложат тези неща, но нека да не затъвам в теория на конспирацията, поне аз не бих си позволил. Това е моя мнение и то не ангажира никой и не напада никой, те са невинни, казахме, но каква би била реакцията, когато премиерът разбира, че тези СРС-та излизат наминалата сряда? Нормално, според мен от моя си опит, бих казал, че той е вдигнал телефона на Цветан Цветанов и е казал, г-н Цветанов, добре караш ските там по Банско, голям шампион си в спускането, но какво стана в твоето МВР, в твоето ведомство? Текат СРС-та, излизат някакви флашки, твои са, чужди са, аз трябва да знам, защото утре от мен ще искат отговор. Той същото е направил, вдигнал е телефона на шефа на ДОТИ. Казал е, г-не, какво правите там, искам отговори? Какво биха направили в ДОТИ, когато вас ви обвинят, че е изтекло в другия медия нещо, което е ваш продукт?
Водещ: Прави се проверка.
Емил Димитров: Взимате продукта, който е изтекъл в медията и го сравнявате с вашия архив, това направил и шефа на специализираната служба. Взел е този файл, сравнил го е със следващите, видял е, че няма едни кодировки, които показват номер на файла, по тази кодировка се разбира този архивен номер към кое дело е приложен, дали е унищожен, дали не е веществено доказателство и т.н. И на другата сутрин те трябваше да знаят и вече да са го докладвали на премиера, това е наш файл, изтекъл е.
Водещ: Сигурно са го направили.
Емил Димитров: Това не е наш файл, а е правен по частен, някакъв път и примерно той трябваше вече да знае, че това по всяка вероятност не е СРС, а са частни записи, които човек ги прави, за да се защити. Аз същото бих направил така.
Водещ: А защо тогава, според вас, г-н Борисов не е казал дали са такива или не?
Емил Димитров: Може да не е бил информиран, а може и в ДОТИ да цари такъв хаос, че те самите да не знаят дали няма и такъв, който те вече да нямат отношение към него.
Водещ: Е за цяла седмица не можаха ли да установят в крайна сметка имат ли, нямат ли?
Емил Димитров: Много е мътна историята, аз затова смятам, че те просто до този момент не могат да разберат тези файлове защо са само за едно конкретно лице и всички негови разговори с други и по всяка вероятност...между другото, със СРС, ако има някъде в стената и аз в момента говоря по телефона, мен ще ме запишете, този фон ще запишете, но този, който говори от другата страна не можете. Това е станало с диктофон на самия, а вероятно на по-късен етап самият телефон е могъл да записва тези работи, тези хора аз не ги обвинявам. Те това е бил единственият начин, ако са решили да го правят по този начин, пак казвам, не искам никой, за да се защитят, но дали от тях после са откраднати тези файлове, евентуално ако е имало такива и те безконтролно са тръгнали и вече всеки може да твори по тях е друга тема. Но каква беше реакцията не премиера? Той трябваше да ги изпрати на полиграф.
Водещ: Има ли сметка да ви питам, г-н Танов /.../ интерес да ги пуска тези неща?
Емил Димитров: Той няма интерес в момента, но ако той е направил такъв, Странджев е направил такъв архив или някой е направил такъв архив и е изпуснал контрола върху този архив, ние вече сме свидетели на лавина от такива и ще започнем да се обясняваме.
Водещ: Ние вече сме реално.
Емил Димитров: Да, като между другото, последната с Фидосова е точно обратното на това, което той говори. Между другото той десетки разговори, пък изведнъж знае, че за единия е така, за другия не е, много ми е противоречив, но той най-добре си знае, защото той ги е водил. Премиерът мисля, че трябваше да ги изпрати на полиграф и двамата със Странджев и да види кой крив, кой прав и поне да може да изолира тези вероятности, които не са, ако не е МВР, я да видим дали е самоинициатива на Танов, макар и с добри намерения.
Водещ: По тази логика трябва да изпрати и г-н Цветанов на полиграф, ако така ги подкара.
Емил Димитров: Едва ли Цветанов е осъществявал подслушванията, мисля, че ДОТИ там по съответния ред. Цветанов едва ли е ходил с плаща и кинжала, малко...
Водещ: А, ако излезе, че с истински СРС-та, може би, няма нужда да ги изпраща на полиграф тогава.
Емил Димитров: Да, да тогава няма нужда наистина и аз затова казвам, аз не ги обвинявам, те са невинни до доказване на противното. Лично моето мнение е, че те са се опитвали да се защитят и е правилно, това което са направили, грешката е, че може би не са упражнявали контрол върху тези средства и те са излезли, ако е имало такива. Всичко е на фона, може би за изказването на г-н Странджев, защото и той излезе и даде една декларация.
Водещ: Той даде много неща. В тази декларация в крайна сметка, смятате ли, че е особено важно и че вътре има нещо, което трябва да бъде разисквано допълнително.
Емил Димитров: Смятам, че той направи грубата грешка, която Танов направи с разгласяването на СРС-тата за Румен Петков, Братя Галеви и за „Пещерска гроздова”. Там стана така, той отиде в Народното събрание и даде две разработки, едната за Братя Галеви и Румен Петков, благодарение на която и шума, Румен Петков вече не е министър тогава, другата беше за „Пещерска гроздова”, бандеролите. Аз взех отношение и казах, защо прокуратурата не отвори, всички бяха недоволни, че аз съм помолил прокуратурата да отвори, но бяха доволни, че Танов е разгласил. Сега му се връща, може би, топката. Навремето със СРС-та той екзекутира Румен Петков, а сега може би ще екзекутира премиера или себе си.
Водещ: Между другото като казахте за вълна от такива неща, които се случват изваждане на записи от РЗС официално обявиха и заплашиха дори премиера, че ще изкарат записи с него и Ваньо Танов.
Емил Димитров: Не коментирам, аз няма общо с РЗС, нямам достъп до тези файлове, не съм ги слушал. Моята информация е въз основа на собствения ми опит, това което като ревизор, като юрист, ако щете и като писател, който е писал книги и знае как се случват нещата и е изживял самият той цялата тази месомелачка мога да кажа. По мое време нямаше толкова уволнени, сега 800 души, после в СРС-тата защо имам само 200 за контрол. С 800 щеше да имаш 1000, не съкращавай щата – съкрати ги. Приходите се наложи премиерът да ги осъвременява, т.е да ги намали, да вземе от култура, образование и т.н. Ако искате да поговорим за приходите.
Водещ: Добре де, важно ли е, аз това щях да ви питам, наистина ли има такава война за овладяване на Митниците и толкова ли е голяма контрабандата при положение, че и самият г-н Танов, и министър-председателят, включително и тук в нашето студио, извадиха едни цифри и показаха едни стълбчета и казаха, ето ние сме овладели и сме много по-добри?
Емил Димитров: Колко време имаме, за да знам?
Водещ: Не се притеснявайте за времето.
Емил Димитров: Добре, бюджетът, малката пица, в началото на годината, която Симеон Дянков каза, БСП са такива лоши, така, тройната коалиция, ние сме направили много по-малък бюджет, но той е балансиран и изпълним, малката пица. Бюджетът, който Митниците трябваше да изпълнят, цитирам дословно: „7 318 000 000”. Това което преди 5 дни, когато премиерът беше в чужбина, тогава едни пресконференции за приходите, казаха е 6,6 милиарда, аз цитирам тяхната справка. От 7,3 до 6,6 има разлика, което са изпълнили надолу, това, което е с приходите от акцизи. Приходите от акцизи, които бяха планирани с бюджет „малката пица” бяха 4 580 000 000. Това което са изпълнили, Симеон Дянков онзи ден каза е 3,6 милиарда, мисля че има също един милиарда надолу. Реално, обаче според справката на Министерство на финансите след възстановяването на посочения размер на нетните приходи от акцизи възлизат на 1 790 000 000. От 4,5 до 1,7 милиарда разбирате ли разликата. Почти 3 милиарда и аз ще ви кажа къде е отишла.
Водещ: Къде е отишла?
Емил Димитров: Премиерът казваше – ето разкриваемостта, толкова, толкова, толкова – 600 милиона. Той е политик, той не може да каже останалата част от истината, а нарастването на контрабандата е толкова, толкова, толкова – 12 милиарда. Това той не можеше да си позволи да каже.
Водещ: Чакайте сега, дайте да го преведем на обикновен език. Искате да кажете, че...
Емил Димитров: Добре, аз ще ви задам въпрос, вие отговаряте с да и не, съгласен ли сте да стане бързо?
Водещ: А вие искате на мен да ми задавате въпроси.
Емил Димитров: Не.
Водещ: Аз искам да знам колкото вас, но добре, хайде да опитаме.
Емил Димитров: Отивате на пазара, искате да си купите тиква. Показват ви една голяма и вие казвате, искам да купя половината, режете половинката и ви казват струва 10 лева. Колко струва другата половина?
Водещ: Е това е за трети клас въпрос – 20 лева струва.
Емил Димитров: 20 лева струва, другата половина струва 10 лева. Приходите от цигари тази година са 1 686 000 000. Тази цяла тиква представлява цялото потребление 24 милиарда къса цигари в България. Митницата е обмитила половината и е взела 1 686 000 000. Въпросът ми е за трети клас, каква сума е останала в мафията и в разпространителите и дистрибуторите 1 686 000 000? В ромския електорат.
Водещ: Добре, ама чакайте сега, те имат цифри за това и казват, ние тази година хващаме много повече, примерно...
Емил Димитров: Ще стигнем и до това.
Водещ: В последните четири години събрани заедно, на нас една година.
Емил Димитров: И това е истина, което /.../.
Водещ: Това нали е истина?
Емил Димитров: Да. Истина е, че те са обмитили 12 милиарда, 10 до 12, аз предполагам, че са 10,6 те твърдят, че са 12, дай Боже и срещу са взели 1 686 000 000. Въпросът ми беше останалата половина, която не са успели да обмитят е точно 1 686 000 000. Имаме и горива, които миналата година всички приходи спрямо предходния период са 22 милиона повече.
Водещ: А как да знаем, че са точно 50%, както вие казвате?
Емил Димитров: Потреблението е 24 милиарда, те са обмитили 10, казват, че са 12, добре нека да са 12 на 24.
Водещ: Значи 50% на сивия сектор, 50% са си на светло.
Емил Димитров: По отношение на купчинките, които той показваше и е прав да ги показва, 2008 година са обмитени 19 милиарда къса цигари и между 4-5 милиарда е била контрабандата и имат някаква малка разкриваемост. 2009 година те са обмитили 16 милиарда, от 19 милиарда се падна на 16, значи имаме някъде около 7-8 милиарда контрабанда и разкриваемостта е малко по-голяма, но нищо на фона на съвременната. Тази година те имат 12 милиарда, от 10 до 12 милиарда контрабанда и имат 628 милиона разкрити цигари от 12 милиарда. Тоест...
Водещ: А откъде знаете, че са 12 милиарда, това е фрапираща цифра?
Емил Димитров: Това са изследванията на всички производители на цигари.
Водещ: А сега и вие ще ги цитирате тия производители, защото...
Емил Димитров: Добре, кой освен този, който ги произвежда и ги продава може да каже, колко са в страната. Тока, че онази таблица с купчинките е точно същата и за нарастването на контрабандата. От 4 на 8, на 12. Разкриваемостта също е много добра, но от 12 милиарда контрабанда ти да разкриеш ти 600 милиона не е чак толкова добра цифра. Затова примерът с тиквата. Премиерът си позволи да каже, че от половината е взел милиард и 600 и е много доволен като приходи. От останалото – 12 милиарда е успял да взема 600 милиона, да разкрие контрабанда. За другото обаче мълчи. Това е политиката – да мълчи. Знаете ли, защо. Вчера са разкрили един камион, три камиона с цигари. Днес още три, още три. Дай Боже за три дена девет камиона. Всички ще кажат браво. Но вие трябва да попитате защо миналата година защо на всеки три дена по три камиона не разкривахте. Не ви ли попита като девет са влезли в България, да не се влезли 18 в Европа? С радиоактивни отпадъци. Не само с цигари, а с наркотици и т.н. Това надеждно охранявана граница ли е, след като яркото доказателство, че за един ден може три камиона да хванеш контрабанда, а през останалите дни нима не е минавал пък само по един камион. И тези 12 милиарда са стотици тирове и това е проблемът с Шенген. Когато обаче ти имаш три милиарда в мафията и в ромския електорат, който сега за изборите гласят и вашият и моят и на ромите тежат с еднаква сила. Не е ясно дали ще гоним цигарите към тях, а няма да ги оставим да гласуват добре. Когато ти си доволен от ръководството и кажеш много благодаря за положените усилия, но в същото време знаеш, че три милиарда ти липсват и са ти отишли в мафията, излиза, че мафията ти е по-симпатична от хората, които очакваха пенсии, които очакваха надбавки. Дядо Коледа дойде с празен чувал за Нова година.
Водещ: Е, малко популистко е това, което казвате.
Емил Димитров: Добре, не харесва ли премиерът ръководството и усилията, които от мен са положени. Не е ли доволен от тях.
Водещ: Доволен е.
Емил Димитров: Добре, не липсват ли три милиарда, виждате и по отчет – липсват. Да сте видели наказан политик, митничар, граничар, контрабандист.
Водещ: Не, но видях обещание от министър-председателя, че сега след всичката тази история.
Емил Димитров: Една година мина. Ние за Сергей слушахме как ще ги накаже, не наказа никой. Сдобри се, по живо по здраво. Сега една година е чисто негово управление и през това чисто управление са се случили тези неща, а няма виновни.
Водещ: При това управление също се ловиха доста хора, доста неща се хванаха по митниците и т.н.?
Емил Димитров: Хванаха се, но.
Водещ: Вие казвате, понеже много ас се увеличили.
Емил Димитров: Който и да е от гилдията. Производителите, търговци, производителите на горива. Аз ще ви дам един друг пример с горивата, защото ще е много лесен. От вчера навсякъде по бензиностанциите има фискални апарати. Тези фискални апарати примерно за шест месеца ще донесат, дай Боже, искам го, един милиард отгоре спрямо миналата година.
Водещ: Така.
Емил Димитров: Добре, това ще е голям успех, ще се радваме всички на него. Няма ли да попитаме, а миналата година този един милиард в кой остана и няма ли виновен. При това правителство, за старото няма да питам.
Водещ: Сигурно е ясен отговорът. Така, както задавате въпросът горе-долу давате и отговора.
Емил Димитров: Давам и отговора, но все пак от мен може да получите отговора. От премиера няма да го получите.
Водещ: Така е.
Емил Димитров: И знаете ли защо, някой от вас зададе въпрос. Симеон Дянков непрекъснато открива краят на кризата. Те казаха тук до вас е аерогарата. Краят на кризата всъщност е Терминал едно.
Водещ: Знаем ги Терминал едно и Терминал две.
Емил Димитров: Той непрекъснато открива кризата и когато го питаха, ама не може, тя кризата я има, хората страдат, не получават заплати, култура, образование, ами той е политик, той затова е поставен, да вдъхва увереност на Запад...
Водещ: Добре, няма да се занимаваме със Симеон Дянков.
Емил Димитров: Аз приемем, че премиерът също трябва да се държи като политик, трябва да вдъхва увереност на Запад към Европа, едни добри послания, една добра, да не тормози хората, да не им два повод за размисъл в лоша посока, а в добра, но той е премиер, той управлява, той трябва да даде отговор, имало ли е частни СРС-та нямало ли е частни СРС-та, някой правил ли си е картотека и тази картотека /.../?
Водещ: Има и проверка на прокуратурата, така че чакаме да видим какво...
Емил Димитров: Ние там с прокуратурата, аз преди три години казах да отворят, да кажат срещу тези телефони три имена и до днес не са. Значи тази с прокуратурата, дай да не даваме зор и на прокуратурата.
Водещ: Не й даваме зор, само казваме, че такова нещо има.
Емил Димитров: Тя, обаче каза, че при тях не е ? И това означава, че от този момент нататък дори да е в МВР са незаконни.
Водещ: Ще чакаме и ще видим. Добре, трябва да сложим край на този разговор.
Емил Димитров: Само едно изречение. Когато Танов постъпи аз казах, ако той успее ще стане национален герой, ако не ще бъде камикадзето на Борисов. Променям си мнението, ако той успее ще стане национален герой, ако не ще направи Борисов камикадзе.
Водещ: Това е много добър финал на разговора, защото е кратко и ясно обяснени на това, което ще се случи. Благодаря ви много д-н Димитров.

Агенция Фокус http://focus-news.net

Обновено в 12.39 ч.

 


Сходни връзки

Емил Димитров-Рeвизоро за скандала с подслушваните телефонни разговори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди