изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:13 EET
София призна за проблеми по границата с Турция    
Европейски съюз В доклада с оценката за Шенген има забележки за сухопътната ни граница, но все още не е окончателен и не можем да кажем за какво става дума, заяви говорителят на Външно министерство Весела Чернева. Тя уточни, че окончателният вариант от последната проверка по доклада се очаква в края на седмицата и когато документът бъде готов, ще станат ясни конкретните забележки, предаде БТА.

Техническата ни готовност е условие да започнем да разговаряме със страните от ЕС, особено с тези, които имат резерви към влизането ни в Шенген, отбеляза на редовния си брифинг Весела Чернева. Според нея препоръките в доклада не са драматични и са постижими в поставения от българската страна срок - месец март, предаде БТА.
Тогава България ще бъде технически готова за присъединяване към Шенген, бе категорична говорителката на министър Николай Младенов.

"Нашата задача е да покажем, че българо-турската граница, по която са забележките, е достатъчно надеждна. За тази граница сме си поставили по-високи критерии, отколкото са тези по Шенген", увери Чернева, цитирана от БГНЕС.

Възмутени реакции на политици, лавина от дебати в медиите: вероятното отлагане на присъединяването на Румъния и България развихря страстите в Букурещ, но се приема със спокойствие и примирение в София, отбелязва междувременно в свой анализ АФП, цитирана от БТА.
"Шенген изглежда се възприема като второ присъединяване към ЕС в Румъния. Ще трябва да се премахне заблудата", казва дипломат, който припомня, че други държави от съюза не са част от Шенген.

След изразените от Холандия резерви, Франция и Германия поискаха отлагане на присъединяването, въпреки, че унгарското председателство на ЕС се застъпи в понеделник за спазване на обещанията, надеждите на румънци и българи да пътуват от април без паспорти, като унгарците, французите или германците, бяха заляти със студен душ.
В София, която винаги е споменавала за влизане в Шенген най-общо през 2011 г., разочарованието не е така остро, както в Букурещ, който си бе определил влизане през март, отбелязва още агенцията, като допълва, че темата не вълнува особено силно вестниците в България. Българите заявиха, че ще направят всичко възможно, за да разсеят съмненията на техните партньори.

Румънският президент Траян Бъсеску обаче осъди съпротивата като акт на "дискриминация". Румънците смятат, че правилата на играта са се променили, когато към техническите критерии, изисквани от другите страни, приети в Шенген (гарантиране на сигурност на границите, процедури за издаване на визи и др.), се прибави ново условие: необратим напредък в борбата с корупцията.

"Това е парадоксално: румънците са едновременно съгласни с държавите, които смятат, че има проблем с корупцията, и с президента, който говори за дискриминация", отбелязва Кристиан Преда, евродепутат и професор по политически науки в университета в Букурещ.

София и румънският президент отхвърлиха спорната идея на румънския външен министър да се блокира влизането на Хърватия в ЕС като ответна мярка, отбелязва накрая АФП.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

София призна за проблеми по границата с Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди