изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:59 EEST
МАСОВИЯТ ХЛЯБ ПОСКЪПНА С 5-10 СТОТИНКИ    
НовиниОт началото на седмицата масовият хляб се предлага на цени с 5-10 стотинки по-високи в търговската мрежа в Добрич. Поскъпнал е хлябът „Гергана”, „Нашенски”, „Добротица”. Така хляб „Гергана” се търгува за 95 стотинки в някои от хипермаркетите, обясниха от „Добруджански хляб” АД. Причината за поскъпването на насъщния са спекулативните цени на зърното на международните пазари, обясни изпълнителният директор и собственик на дружество Енчо Малев.


Гергана Малева – генерален мениджър, обясни, че изкупните цени на зърното са се променили от 220 лева през юли м.г. до 450 лева за тон без ДДС, към момента. Причините за ситуацията са в производството и пазара на зърно в световен мащаб. Свидетели сме на феномен – повсеместно лоша ситуация с производството на пшеница в целия свят, коментира Е. Малев.  Годината се характеризира с лошо качество на продукцията в основен производител като Австралия, необходимостта на Русия и Турция да купуват пшеница, основно от Украйна. „Цената на пшеницата на световните пазари е спекулативна и не може да се контролира. Играчите на пазара, които търсят за закупят, са много, а тези, които искат да продават – малко”, обясни Гергана Малева.  Към момента у нас пшеницата се търгува за около 450 лева за тон, без ДДС. Последна цена от стоковата борса в Будапеща е за цена от 300 евро за тон, добави още тя. Според Енчо Малев, цената на пшеницата ще продължава да се увеличава. Той се надява тя да не задмине най-високите достигани до момента през годините нива от 500-520 лева за тон.
Е. Малев обясни, че при такъв двоен ръст в цените на суровината в сравнение с преди няколко месеца, то и хлябът би следвало да поскъпне два пъти, без да се има предвид поскъпването на другите фактори, които са определящи за цената на хляба като горива, например. Затова той подчерта, че при двойно увеличение на цената на пшеницата, поскъпването на хляба е с 5-10 стотинки. Повишените са цените само на масовия хляб. Не се предвижда поскъпване на специалните хлябове. 
„Тази година качеството на зърното не беше добро, в голяма степен то беше покълнало. Много малко от зърното беше с добри хлебопекарни качества. „Добруджански хляб” се е снабдявал с пшеница от цялата страна. В момента фирмата е влязла в преговори за внос на пшеница”, обясни Е. Малев. И добави, че пазарът не предлага много възможности, тъй като в Украйна и Молдова пшеницата не е много качествена, както и в близките ни страни.


 


Сходни връзки

МАСОВИЯТ ХЛЯБ ПОСКЪПНА С 5-10 СТОТИНКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МАСОВИЯТ ХЛЯБ ПОСКЪПНА С 5-10 СТОТИНКИ
Автор: Anonymous да 2011-01-12 @ 09:41 EET
Наближават избори, как очакват управляващите да изкарат по още идин мандат , след като вдигат насъщния.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.86 секунди