изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:14 EEST
Цветан Цветанов за подслушването, Шенген, борбата с организираната престъпност и резултатите срещу битовата престъпност    
Интервюта Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, в предаването "Денят започва" на БНТ


Водеща: Добро утро отново. Здравейте. Гост на „Денят започва” е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Добро утро, господин Цветанов. Здравейте.
Цветан Цветанов: Добро утро.
Водеща: Бяхте тук преди малко по-малко от един месец и си спомням, че в началото на разговора обещахте, че ГЕРБ слага точка на скандалите в държавата. Случи се, обаче, точно обратното. Миналата седмица я завършихме с един хубав скандал, в кавички, разбира се, с шефа на митниците Ваньо Танов и стенограми от разговори с министър Симеон Дянков и неговия заместник Влади Горанов. Тая седмица я отпочнахме пак с подслушани телефонни разговори пак между директора на митниците и двама ключови депутати от ГЕРБ. Защо се случва всичко това?
Цветан Цветанов: Ами това е угодно, за да може да бъде отклонявано общественото мнение от реалните проблеми, които стоят пред гражданите на страната и тяхното решаване. И дори самият факт, че сега в сутрешния блок като първо участие за тази година първият въпрос, който ми задавате, е точно във връзка с тези скандали. Сами разбирате, че не мога да коментирам нещо, което се тиражира с неясен източник в публичното пространство, а това, че журналистите го взеха като топъл хляб и го разпространиха в публичното пространство, това вече не е работа на ГЕРБ или на вътрешния министър. Към настоящия момент не можем да говорим за наличие на изтичане на информация, защото не знаем източника и не знаем това съдържание по какъв начин и от кого е достигнало до тези хора, които всъщност го тиражираха в публичното пространство. Така че аз ще се огранича от коментар и за мен по-важно е това, което трябва да бъде концентрирано в това, което прави правителството. Защото вчера в новините отново се говореше пак за поредицата от скандали, а вчера в българския парламент се проведе изключително ценна и важна кръгла маса, която беше за обсъждане на проблемите, свързани с опазването на селскостопанската продукция, мерките, които са предприели съответните правоохранителни органи през 2010 година, оценката, която се дава от българските производители, законодателните мерки, които трябва да бъдат направени, предложенията, които се дадоха от Националното сдружение на общините (НСОРБ) – това са нещата, които вълнуват хората. Защото в момента ние отново избягваме от реалните политики, които прави това правителство.
Водеща: Господин вицепремиер, обаче нали съзнавате, че хората, които в момента ни гледат и са се настанили пред екраните си, направили са си по едно кафе и ви виждат вас, облечен в строг черен костюм, аз за селскостопанска техника ли да ви питам в началото на разговора?
Цветан Цветанов: Добре, нека да говорим тогава за разкритото престъпление, което беше в златарското ателие в Исперих, което беше извършено август месец. След прилагането на СРС и всички оперативни способи, които могат да използват съответните правоохранителни дирекции трябва да ви кажа, че ние успяхме да документираме извършването на едно последващо престъпление, което беше направено на 1 януари тази година в Ценово. И хората вчера в районните съдилища в Провадия и в Разград бяха с постоянна мярка „задържане под стража”, защото бяха намерени и съответните откраднати вещи от златарските ателиета. Ето това тогава, ако искате да говорим. Защото обществото и тези, които в момента ни гледат по телевизията, те искат правоохранителната система да работи адекватно и да може да разкрива и да предотвратява престъпления. Защото в тези дни се изговори прекалено много за компетентността на някои, които въобще не знаят как функционира системата за използването на СРС. Защото мога да ви уверя, че СРС се използват, когато има искане за предполагаемо извършено тежко престъпление за над 5 години от Наказателния кодекс. Когато има срокове за използване на това СРС не по-дълго от шест месеца, 10 дни след като е изтекъл този срок, ако заявителят или прокуратурата не иска съответните ВДС-та т.нар., веществени доказателства, тези СРС-та, тяхното съдържание автоматично се изтрива и те всъщност вече не са никъде в съответните служби.
Водеща: Веднага ще ви попитам. МВР ли е заявител на записите на разговорите между Ваньо Танов, министър Дянков и неговия заместник Владислав Горанов?
Цветан Цветанов: Вие ме карате да коментирам съдържанието на тези разговори, начина по тяхното евентуално използване при положение, че ние не знаем кой е източникът и съдържанието...
Водеща: Не, аз не ви карам да правите това.
Цветан Цветанов: Ама вие ме карате да коментирам едно съдържание, което не знаем кой е източникът. Вие в момента сигурни ли сте и убедени ли сте, че това е информация, която е изтекла от правоохранителната система? В момента може да има хипотеза частни структури, може да има хипотеза мобилни оператори. Защото в момента, когато обсъждахме възможността да ползваме и да правим разпечатки, вие знаете какъв проблем възникна в българския парламент във връзка с възможността министерството да ползва т.нар. интерфейс. Това е директната връзка с мобилния оператор. Тогава ние се лишихме от тази възможност, защото искаме да има гаранция за обществото, че ние няма да злоупотребим, или усещането, което беше останало в обществото от политици, които се изказваха некомпетентно по тази тема. Тогава се договорихме и законодателят прие до два часа за тежки престъпления да ни се дават разпечатки за съответните извършени престъпления на територията на страната. И трябва да ви кажа, че тогава, когато говорих и с мобилните оператори и с депутати, които обсъждахме законодателните промени, които трябваше да бъдат приети. Аз казах: добре, при положение, че ние правим парламентарна комисия, която постоянно действа в българския парламент, в 41-вото народно събрание, а в миналото Народно събрание такава комисия просто не беше сформирана, защото никой нямаше желание да има адекватен контрол и то на паритетен принцип, на ротационен принцип от съответните парламентарно представени политически партии в българския парламент. Сега вече тази комисия е факт. Има си дирекция от експерти, които постоянно са във визити в съответните областни дирекции и ние единственото, което правим, да им съдействаме, за да могат да си свършат своята компетентна работа.
Водеща: За мен е важно да разбера именно от вас кое, според вас, е по-страшният вариант - ако се докаже, че има изтичане на информация от службите или ако проверката установи, че има изтичане на информация по-скоро на някакви структури, които можем да наречем, най-общо казано, частно МВР? Кое е по-страшният вариант?
Цветан Цветанов: От там, откъдето излязоха тези материали, от хората, които го пуснаха в публичното пространство, те имат способността да го правят това нещо. И те не биха се покол***и, защото в тези години на преход това е механизмът за манипулиране на общественото мнение и за държане в някакви правила, които те смятат, че са правилните, но не са законосъобразни, да държат съответните политици или съответните ръководители на съответните институции. Това, което мога да ви уверя, никога не мога да кажа днес, че нямаме къртици в МВР или в ДАНС или във всяка една държавна структура в държавата – прокуратура, в съда, в следствието и т.н. За мен е важно, обаче, дали имаш политическа воля да решаваш проблемите. Мога да се върна само една година по-назад, когато бях на едно посещение, работно, във Вашингтон. На връщане бях в Хага, където имаше една конференция, организирана от Европол. Срещата ми, която беше първа – хем за запознаване, хем да очертаем бъдещите съвместни действия с Европол, и шефът на фалшификациите знаете ли какво ми каза? „Дадоха ми две лица, на които те нямаха доверие”. В България никой не беше предприел абсолютно никакви действия спрямо тези лица. Аз това, което направих, е да ги изведа от тази среда, в която работеха, и започнахме оперативно да ги контролираме и така стана операцията „Къртиците”, където всъщност те бяха хората, които изнасяха и които искаха да търгуват с тези флашки, за които в момента в публичното пространство, се говори.
Водеща: А сега как е? Чакате някой отвън да ви каже, че има там едни къртици при вас или вие сам си чистите къщичката от къртиците?
Цветан Цветанов: Не. Ние сами си чистим къщичката и аз съм убеден, че само в предстоящите няколко дни ще имаме пак подобен случай със служител на МВР, който работи заедно със структурите на организираната престъпност. Но това е процес, който не може да бъде решен изведнъж. Разберете...
Водеща: Чакайте малко, извинявайте, че ми говореха в слушалката, изпуснах нишката. Какво в следващите няколко дни ще има?
Цветан Цветанов: Предстои една реализация за служители, които са съпричастни към хора, които се занимават с престъпна дейност.
Водеща: Служители на МВР, които са съпричастни?
Цветан Цветанов: Да, служители на МВР.
Водеща: Колко са тези служители на брой?
Цветан Цветанов: Приемете го 5. Те могат да бъдат и повече, могат да бъдат и по-малко. Всичко е въпрос на грешката, когато те допуснат и когато ние имаме възможност да документираме тяхната престъпна дейност в пълния й обем.
Водеща: Как стигнахте до тях? Как ги разконспирирахте?
Цветан Цветанов: Ами вижте, някои от сигнали, с които ние стигаме до тях, е на база използване на СРС към представители от организираната престъпност. И когато представителят от организираната престъпност си говори със служителя от МВР, или със съдията, или с прокурора, вие какво смятате, че те могат да си обсъждат в разговори, които не са по телефон, а са разговори, които се провеждат между тях? Така че в тази посока не трябва да внасяме допълнително стресиране на обществото. Защото вчера чух коментари, мисля, че беше в дебата, който беше организиран вчера вечерта по Канал 1.
Водеща: „Референдум”.
Цветан Цветанов: „Референдум”. Там Кънчо Стойчев мисля, че беше, каза; „СРС трябва да се използва, само когато има извършено престъпление”. Извинявайте, ние искаме да предотвратяваме и убийства, и грабежи, и престъпления, които се извършват на територията на страната. Защото системата трябва да бъде адекватна, за да защитаваме тези хора, които днес пият кафе, както вие ми зададохте въпроса в началото, и да бъдат спокойни, че правоохранителната система ще си свърши своята работа. Аз искам да ви донеса, дори ще си направя труда да събера всички поздравителни адреси, които идват последните 8-10 месеца в МВР. И те са благодарение на добре свършената работа от всички служители на правоохранителната система, когато работят в интерес на държавата. Аз смятам, че това е важно за обществото и трябва да знаем какви са политиките, които трябва да бъдат в интерес на гражданите, а не в интерес на тези, които искат за да запазят статуквото. Защото ако се върнем и за това, което излезе в публичното пространство, но малко се неглижира от сутрешните блокове за дебат по тази тема, никой не говори за това, което каза един от бившите хора, които злоупотребиха с парите на българския данъкоплатец Иво Недялков.
Водещ: Фараона.
Цветан Цветанов: Да, т.нар. Фараон, където се говори, че всъщност представител на висшата номенклатура на бившето ЦК на БКП всъщност ги е събрал и казал: „Господа, аз ви назначавам за милионери”. Ами някой зададе ли си въпроса дали по този начин не бяха назначени и опозиционните лидери, които всъщност имаха едни основни послания – разсекретяването на бившата Държавна сигурност, на досиетата? Мога ли да ви попитам вас, в тези години на преход, когато имаше възможността да управляват всички политически парламентарно представени партии без ГЕРБ и „Атака” в момента, бихте ли ми казали кой от тях разсекрети досиетата? 2006 година, когато беше приет закона да бъдат предадени досиетата физически от МВР на съответните държавни структури, за да могат и историци, и анализатори, и граждани да се интересуват за всеки един от нас дали действително той е работел за структурите на бившата ДС.
Водеща: Те сега сините лидери ще ви захапят след това изявление.
Цветан Цветанов: Ама това са фактите. Аз говоря с факти.
Водеща: Добре, аз само ви казвам.
Цветан Цветанов: Защото, когато имаше възможността да работят и законодателна, и изпълнителна, и съдебна, и парламентарна, защо тогава не беше взето това решение? Но мога да ви кажа, че в края на януари месец аз ще ги поканя на една дискусия, където ние ще затворим тази страница. Защото всички досиета вече се предават в последните осем месеца, заедно с архивите и Комисията по досиетата, всички тези материали към тях, защото ние искаме да изпълняваме закона, искаме да защитим интересите и искаме да затворим една страница, която 20 години ни тормози в обществото.
Водеща: Само за да не забравя, извинявайте, тъй като темите стават много. Само да не забравя да ви попитам, с тези петте, образно казано от вас, души, къртиците, какво ще им се случи? Уволнени ли ще бъдат?
Цветан Цветанов: Разбра се. Какво друго да им се случи, според вас?
Водеща: Ами добре, питам вас.
Цветан Цветанов: Всеки един, който излезе от рамката на законодателните правомощия и работи не в интерес на държавата, а работи в интерес на престъпността, естествено, че той няма място в правоохранителната система. Защото ние искаме да се изчистим от подобни субекти. Разбира се, че подобни субекти много по-трудно ще ги изчистим, когато всъщност те са успели да си изгарят съответните възможни комуникации с представители на организираната престъпност. Защото недейте да смятате, че всичко това, което в момента се тиражира в публичното пространство, не е сценарий, който е точно за това - да излезем от реалните теми.
Водеща: Аз искам да разбера кой е авторът на този сценарий. Вие не може да нямате предположения.
Цветан Цветанов: Нека да го запазя засега.
Водеща: Алексей Петров ли е или е на някакво далеч по-високо ниво от Алексей Петров?
Цветан Цветанов: Вие казвате едно име. Казваме, че би могло да бъде и то, могат да бъдат и още няколко. Но това, което мога да ви кажа в момента, вчера, наблюдавайки новините, коментарите, които аз правих по това, което и днес започнахте с първия въпрос, всъщност аз бях точно на тази кръгла маса, където коментирахме мерките, които трябва да бъдат предприети 2011 година действително производителите да могат да си произведат и да знаят, че тази реколта, която са я произвели, ще могат да си я приберат. Премиерът отива и открива една пречиствателна станция. Отново коментарите...
Водеща: Господин вицепремиер, всичко това е в новините. Хората го виждат, те не са глупави. Могат когато седнат вечер пред телевизора, или когато слушат радио или когато прелистят вестниците, да изберат за себе си кое е важното. Нали така? Всичко това като информационен поток съществува.
Цветан Цветанов: Точно така. Въпросът е да им дадете шанс да чуят другото. Защото шансът в новините, никъде не се говореше за производителите.
Водеща: Не е вярно. Ето ние сега започнахме в 7.30 със съвсем такава тема – говорихме за шапа, за това какво ще загубят хората.
Цветан Цветанов: За което ви благодаря. Сутринта и аз го видях, че започнахте с това.
Водеща: Само да сложим наистина точка в тоя разговор, защото има далеч по-важни теми също. Моля ви да ми кажете какви в момента са вашите отношения, не лични разбира се, а професионални, с директора на митниците Ваньо Танов.
Цветан Цветанов: Никога не са били по-различни от служебните ни отношения, които сме имали през всичките тези години. недейте да смятате, че когато работим в екип, няма различни мнения. Въпросът е, че когато обсъждаме дадени политики, когато обсъждаме дадени мерки, ние се консолидираме около това, което всъщност е на база дискусията и окончателно взетото решение, около което всички се обединяваме. Само мога да кажа, че вчера дори в сутрешните часове бяха задържани 1002 мастербокса на „Кулата”, съвместно между гранична и митницата. Предишния ден полицията беше хванала на „Брегово” и вие видяхте в коментарите, които бяха направени в ежедневниците вчера, всъщност какво изобретение са направили над река Тимок, да има една въжена линия, с която се прекарват съответните мастербоксове. Всичко това трябва заедно да го направим. И гражданите да ни помогнат. И аз тук искам да благодаря на всички граждани, които ни подават информация като свидетели на извършено престъпление. Защото това ни дава възможността по-бързо да си свършим нашата работа, по-бързо да успокоим, ако има някъде напрежение, аз да можем действително да показваме, че има справедливост и има правоохранителна система, която работи за демокрацията.
Ваньо Танов вчера прояви, пак казвам, мъжество и в една такава наистина напрегната ситуация за него беше тук, в това студио, седеше на вашия стол. Той хвърли светлина върху един разговор, една среща по-скоро, която миналата година сте имали при премиера, на която сте присъствал самият вие, той, но не и министър Дянков, която лично той е напуснал буквално вбесен. Само да чуем една минутка от казаното от вчера от Ваньо Танов.
Водеща: В този запис вие казвате, цитирам: „Нямам нерви, премиерът е заблуждаван, те са отврат и ми се повръща от тях.” Сега малко да изясним, кой заблуждава премиера, господин Танов?
Ваньо Танов: Аз пак повтарям, при тази среща единственият човек, който през цялото време говори, беше господин Цветанов.
Водеща: Той ли е отврата, от него ли ви се повръща?
Ваньо Танов: Самата среща за мен беше отвратителна, защото когато са поканени пет или шест човека и се дискутира някаква тема, за мен не е нормално да не се изслушват гледните точки и позициите на всички участници в тази среща. И когато пък имаше дълбоко неверни неща в твърденията на господин Цветанов... Той, разбира се, не е длъжен да бъде специалист по всички теми. Явно за мен беше, че експерти от знание или незнание, но са го заблудили.
Водеща: Има ли нездраво съревнование между митниците и МВР за това чии успехи в борбата с контрабандата са по-големи? Да или не?
Ваньо Танов: С „да” или „не” трудно може да бъде изчерпан...
Водеща: Да или не, толкова е просто?
Ваньо Танов: Не е толкова просто, защото са различни казусите. Да, има съревнование и това е нещо нормално. Трябва службите да се състезават, за да могат да постигнат по-големи резултати. В някои случаи е нездраво, от гледна точка на това, че примерно, аз отново ще го заявя, в случаи, в които митнически служители са задържали контрабанда, МВР си я е приписвало, което е страшно демотивиращо и аз тогава съм побеснявал. Страшно демотивиращо за служители, които са задържали тези контрабандни цигари. И тогава е била много остра моята реакция, защото тези служители са подложени на огромен натиск, и за да го направят и втори, и трети път, да спрат контрабанден камион, те трябва да имат съответната сигурност и да имат съответното признание, за това, което са направили. И обезличаването на техния труд води до това, че той следващият път ще пропусне този камион, за да няма проблеми нито с контрабандистите, нито със системата.

Водеща: Господин вицепремиер, защо наистина се опитвате да си приписвате успехи в борбата с контрабандата, които принадлежат на колегите ви от митницата?
Цветан Цветанов: Мога ли само да кажа това, което видяхме от самото начало, не към края? Защото вие казахте, всъщност това, което каза, че имало...
Водеща: За неверните неща, които сте казали.
Цветан Цветанов: ... някакъв дебат, на който всъщност един човек е говорил, другите са стояли и са мълчали.
Водеща: И вие тогава сте казали някои неверни тези.
Цветан Цветанов: Мога ли да ви попитам вас нещо, двамата? Вие сутрин може би правите оперативки или след сутрешния блок...
Водеща: Задължително.
Цветан Цветанов: ... и участвате с вашите ръководители, нали така? Когато единият човек е по-активен, другият трябва да вземе думата и да каже, че не е прав, нали така? Когато, обаче, няма какво да кажеш, ти всъщност може би си по-пасивен. Всичко, което съм направил и всичко, което съм говорил, има съответните справки, които аз съм ги представил на премиера със съответната резолюция, която министърът на вътрешните работи е положил върху тази справка, която е продукт на работата на правоохранителната система, заедно с ДАНС. Това, което мога да ви уверя е, че тази справка тогава беше изпратена на премиера с конкретни констатации, свързани с митницата. Тази справка премиерът си е я сложил към своята резолюция и я е изпратил към вицепремиер Дянков. Тази справка след това се е върнала и в момента това, което беше извършено в митницата, са кадровите промени, които бяха осъществени в последните няколко месеца. Така че в тази посока аз ще спра дотук и няма да влизам в детайли, които са детайли, които трябва да бъдат обсъждани в кухнята на управлението...
Водеща: Добре, съгласна съм. Колкото до нездравата битка...
Цветан Цветанов: Няма нездрава битка.
Водеща: ... която водите с митниците и опитите да си приписвате успехи на митниците?
Цветан Цветанов: Няма нездрава битка. Има успехи, които са на държавата. Защото в момента аз не приемам успеха на МВР като успех само на МВР. Успехът на МВР е успех на цялото правителство. Защото в момента това, което ние извършихме и това, което имахме като положителна тенденция в междинния и в летния доклад на Европейската комисия, вие виждате, че той дава оценка не само на МВР, той дава оценка на цялото правителство – появяването на политическа воля, реална борба срещу организираната престъпност и всъщност това, което Европа и САЩ очакват. Защото когато ние говорим за критиките, които бяха 2007, 2008, 2009 в докладите на Европейската комисия, оценката, която да давали посланици на САЩ към Държавния департамент, вие виждате колко е трагично и колко е било тежко състоянието в държавата. И всичко, обаче, през призмата на медийното облъчване, е успяло да се манипулира общественото мнение и са смятали, че ще заблудят и европейските институции и американските институции, които имат постоянен, ежедневен контакт с правоохранителната система и те знаят как работят. Какво направи българското правителство? Ние отворихме възможността да върнем доверието към евроатлантическите партньори, защото борбата с организираната престъпност, тя няма граници. И много от представителите на организираната престъпност, извършващи престъпления в страната, те извършват и престъпления в страните от ЕС, в САЩ и в страните извън ЕС. Така че в тази посока ние сме направили това, което всъщност трябваше да бъде направено от предишните управляващи.
Водеща: Ето това недоумявам. Как, при положение, че нещата са толкова хубави и толкова розови, добри доклади на Европейската комисия, защо при това положение сега няма да успеем през пролетта в Шенген?
Цветан Цветанов: Защото има други параметри, които вече някои от държавите ги залагат. А това са механизмът за оценка – да бъде постоянна тенденцията за излизане от ситуацията, която беше 2007, 2008, 2009...
Водеща: Вие ще се съгласите ли на такъв вариант този механизъм да е постоянен?
Цветан Цветанов: Не, няма... Този механизъм, мен ако питате за моето лично мнение, аз не възразявам той да остане. Знаете ли защо? Защото в България политическите партии през всичките тези години, когато ние влязохме в ЕС, в голямата си част те говорят доста несмислени неща. Това са опити да вкарат напрежение в българското общество, но реално политики да не са реализиран. Защото за мен е важно да има един мониторинг, който да бъде осъществяван към правоохранителната система и към съдебната система, защото това са реформите, които ги чакаме 20 години. А тези реформи могат да бъдат осъществени само и единствено, когато знаеш от Брюксел те наблюдават и ти дават обективна оценка за реалното състояние на държавата. Разбира се, този механизъм е малко обиден за страна-членка в ЕС, но нямаме вина, българските граждани, и не можем да виним българските граждани. Вина имат всички тези, които са управлявали страната през тези години на този преход, от който вече не можем да излезем 20 години.
Водеща: Как, обаче, вие виждате преодоляване на ветото на Франция и на Германия за Шенген и смятате ли, че ще получим втора дата за присъединяване към шенгенското пространство в рамките на тази календарна година, да кажем втората половина на 2011?
Цветан Цветанов: Към март месец страната ще бъде готова технически с ангажиментите, които има по осигуряване на външна граница. Защото в момента това, което има като притеснение за миграционен натиск от страна на Турция и аз мога да ви кажа, че в момента статистиката, която имаме, ние всяка една група, която е тръгнала като миграционен натиск, тя своевременно е била задържана. Имаме групи на нелегално преминаващи афганистанци, иракчани и други националности, които са от този регион, които преминават и през Гърция. Така че ние сме ограничили възможността да отидат и да бъдат в страните от ЕС или шенгенското пространство и то идвайки от страна като Шенген – Гърция. Но това, което ние имаме с Гърция, че имаме реадмисионен договор и веднага тези хора, след процедурите, които минават през дирекция „Миграция”, те се връщат отново в Гърция. Проблемът, който имаме в момента и това, което ще настоява Европейската комисия и това са част от срещите и разговорите, които водя в Съвета на министрите на вътрешните работи, е да има подписан реадмисионен договор на Европейската комисия с Турция. Защото в момента Турция, Гърция, Кипър са страните, които са най-много уязвими от този миграционен натиск. И когато има такъв реадмисионен договор между Европейската комисия и Турция, тогава вече всички тези нелегално преминаващи ще могат да бъдат връщани на съответната страна.
Водещ: Добре, бъдете искрен. Според вас дали Румъния е на същото ниво като нас? Може ли да се получи някакво пропукване там и да не бъдем анблок разглеждани на Шенген?
Цветан Цветанов: Аз разглеждам влизането в шенгенското пространство на България и Румъния заедно.
Водещ: Като необходимост.
Цветан Цветанов: Защото сами разбирате, че няма как да бъде разделено, защото философията за влизането на двете страни в шенгенското пространство, ние говорим за премахване на вътрешните граници между двете държави. В момента ние въобще не разглеждаме Дунав като граница, която да бъде на ЕС. Така че в тази посока смятам, че усилията, които полага и румънското правителство и българското правителство, смятам, че ще дадат резултат, защото за нас е важно да има обективна оценка за техническата готовност на страната.
Водещ: Обективна?
Цветан Цветанов: Обективна. И точно в тази връзка вчера беше и естонския министър, който също даде подкрепа на Естония за България за влизане в шенгенското пространство. На 20-ти ще бъда в Будапеща, където ще бъде първата неформална среща на председателството на унгарския министър на вътрешните работи по темата „Вътрешен ред и сигурност”. Ще имам възможност да разговарям с доста колеги министри. И другото, което е, че на 1 и 2 февруари ще бъде Ханс-Петер Уул, който е представителя на Бундестага в Германия. А на 11 февруари по покана, която съм отправил още от август месец миналата година, ще бъде на посещение в България еврокомисарят госпожа Малстрьом. Така че това са теми, които ще бъдат това са теми, които ще бъдат дискутирани и ние ще имаме възможност да показваме реалните параметри, които ние сме изпълнили. В събота, примерно, получаваме хеликоптерите, които са също свързани с осигуряването на външната граница на Шенген. Имаше препоръка от комисията, която беше по тема „Сухопътна граница” и контролът, който трябва да бъде осъществен. Не бяха доволни с това, че хеликоптерите са позиционирани на летище „София”. В момента с Министерство на отбраната ние вече ще ги позиционираме на „Безмер”, където ще бъдат в близост, за да могат да правят съответния външен обход. Темата „Шенген”, тя е постоянно действаща за всяка една страна-членка в шенгенското пространство. Така че това не е нещо, което го постигаш и оттам нататък вече може да се отпуснеш. Не, това е още по-голяма отговорност, която влиза за страната ни, за правителството и за всички, които участваме в този процес.
Водеща: На въпроса ми, обаче, за новата дата, която очакваме да получим за влизане в Шенген, вие ми дадохте технически отговор. А аз искам от вас политически отговор, тъй като вие сте политическо лице от партия ГЕРБ, който стои на най-високо ниво в йерархията на партията.
Цветан Цветанов: Политическият отговор, поне от това, което имаме като нагласа в част от политиците, с които се срещаме в Брюксел, аз смятам, че 2011 година, някъде може би след април-май, мисля, че ще можем да влезем в шенгенското пространство. Но все пак това е политическо решение, което аз не бих могъл в момента конкретно да ви дам. 2011 година съм убеден и се надявам, че страната ни ще влезе в шенгенското пространство.
Водеща: Добре. Хич не ми се ще, че това го оставихме на финала, но така се получи. Вчера казахте нещо много любопитно.
Цветан Цветанов: Мисля, че това трябваше да бъде началото.
Водеща: Аз определям кое е началото и кое е краят, а вие във вашето министерство казвате как да започнат и как да приключат нещата.
Цветан Цветанов: Това правим. Виждате, че се съобразявам с вашия дневен ред.
Водеща: Казвате, че тежката организирана престъпност вече не е същата...
Цветан Цветанов: Убеден съм.
Водеща: ... не е със същата сила, със същата мощ, каквато беше преди години. Кое конкретно, наистина, ви дава право и основание за такъв оптимизъм и такава оптимистична прогноза?
Цветан Цветанов: Пак се връщам, защото в общи линии това са периодите, които могат да бъдат сравнени – последните две години от управлението и първите две години на сегашното управление. Последните две години на старото управление – отвличания, поръчкови убийства, никакви разследвания в тази посока. Първите две години на това правителство – отвличания, задържана група, в момента тече съдебен процес. „Килърите” – вчера беше мярката на част от тези, които искаха да бъдат на по-облекчен режим и да бъде променена тяхната мярка, са отново с постоянна мярка. „Октопода”, всичко свързано с операциите, които бяха проведени по ДДС схемите и измамите. Това, което правим по контрабандата за иззетите късове МВР, митница през 2010 - в пъти повече, отколкото съпоставимо с... Само мога да кажа, че за 2010 година иззетите количества са може би много повече, отколкото целия мандат на предишното управление на правителството. Това, което направихме с алкохолите – акцизът, който реално влиза в българската хазна и това са парите, които ще могат да отидат и за БНТ при разпределението на парите, които идват от приходната част.
Водеща: Добре. Нещо любопитно от „Уикилийкс”, може би сте го видели в края на миналата година. Ако не, ще ви го припомня. В „Уикилийкс” излезе доклад на бившия американски посланик у нас в София Джеймс Пардю от юли 2005 година. И в този доклад, който той разбира се пише до своите шефове във Вашингтон, той казва, че в края а 2004 година, по данни на НСБОП, действат около 118 организирани престъпни групи. Вие в края на ноември миналата година казвате, че лидерите на престъпните групи са 223, т.е. те са се увеличили двойно от 2004 година. Защо?
Цветан Цветанов: Аз говоря за групи, които са като лидери. И тук ги приемайте и като малко и като големи. Защото в едно малко населено място лидерът или лидерите, те извършват престъпления, които не са от т.нар. знакова тежка организирана престъпност. Но те са лидери на организирани престъпни групи, които могат винаги да мутират и да израснат в много по-голямо ниво. Така че в тази посока ние сме привели в известност целия криминален контингент. Стараем се да контролираме оперативно всички тези лидери на малки или големи организирани престъпни групи, за да може действително да гарантираме това спокойствие, което имаме днес. Защото, мога ли да ви попитам нещо вас? Кажете ми в последната една година колко бяха сутрешните блокове, които се занимаваха с извършени престъпления през нощта и, като направим съпоставка 2007, 2008 и 2009 година, колко пъти ние коментирахме темата с отвличанията, които бяха в страната?
Водеща: За съжаление ние с Андрей не можем да ви дадем отговор на този въпрос, защото работим в сутрешния блок от един месец.
Водещ: Не, ясно е, разбрахме ви какво искате да кажете – че не се занимаваме вече с...
Цветан Цветанов: Нека все пак да бъдем обективни, защото аз не смятам, че вие сте дошли извън България и сте дошли в сутрешния блок последните два-три месеца, за да водите сутрешния блок.
Водеща: Не, живеем в България.
Цветан Цветанов: Така че това са реалностите. Днес в страната ни няма отвличания, което даваше възможност да избягат инвеститори, даваше възможност на българи да мислят повече да си намират охрана, за да си охраняват децата. А пък в един от случаите, точно по групата на „Наглите”, един бизнесмен, който си беше наел охрана за неговото дете, всъщност охранителят беше източникът на информация, че там може да се вземат добри пари при отвличането на детето, защото хората ще платят без да се коментира въобще фирмата или лицата, които са ръководители на тази фирма. Ето това сме направили. И сме върнали доверието.
Водеща: Вижте, аз съм съгласна с едно. Не е важно ние с Андрей какво мислим.
Цветан Цветанов: Разбира се.
Водеща: А важно е хората, ако живеят в България, ако се чувстват сигурно, за тях това е абсолютно достатъчно.
Цветан Цветанов: Разбира се. Ето в момента мерките, които бяхме предприели за транзитно преминаващите чужди граждани. Нямаше нито един въоръжен грабеж. В предишни години знаете какви бяха оплакванията на посланици и на граждани на ЕС, които постоянно се оплакваха. Туристическият сезон, летният – много по-спокоен, с висока оценка от посланиците, които всъщност дават на база резултатите и оценките, които са дали техните туристи, техните граждани. Това, което в момента правим със ски сезона – също сме въвели нов момент с нова мярка, ски полицаи. Което също дава възможност тези хора да се чувстват по-спокойно и да избират България като туристическа дестинация. Защото това ще осигури повече храна за българските граждани, защото ще има повече работа за всички тези, които обслужват всички тези съоръжения, всички тези хотели. И да се надявам, че е ни давате възможност и в дневния ред и на вашата телевизия да имаме политики, които реализира българското правителство. Благодаря ви.
Водеща: Аз лично като гражданин не ви желая нищо друго, освен супех.
Цветан Цветанов: И аз също /.../ вас.
Водеща: Благодаря ви за това интервю. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, гостна „Денят започва”.  

http://www.focus-news.net  / Агенция Фокус

 


Сходни връзки

Цветан Цветанов за подслушването, Шенген, борбата с организираната престъпност и резултатите срещу битовата престъпност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди