изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:25 EEST
Депутатите отхвърлиха създаването на комисия за случая „Калина Илиева”    
Парламент  София. 81 депутати отхвърлиха предложението за проекторешение за създаване на Временна анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата около избирането и освобождаването на Калина Илиева от поста изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” с вносители Сергей Станишев и група народни представители, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Въздържалите се са 38. „Този път се опитайте да го погледнете в същество и да се възползвате от възможността да се разграничите от управленския гаф и от порочната ситуация, която има много тежки измерения за страната, а и далеч отвъд границите й”, каза депутатът от ПГ на „КБ” Миглена Плугчиева по време на дебата.

Още когато се провеждаше конкурсът, обърнахме внимание, че той трябва да бъде прозрачен. Тя посочи, че още в началото е било сигнализирано, че не може младши експерт със съмнително образование да управлява структура, която се занимава с огромен финансов ресурс в размер на над 6 млрд. евро. „Никой не се вслуша в това становище. То не беше чуто”, добави тя. Според нея, трябва да се разбере за колко милиона се съди Фонд „Земеделие”. Става дума за средства между 120 и 220 млн. лева.
По думите на Плугчиева не трябва да се забравя и човешкото измерение на този проблем – десетки фирми бяха подложени на незаслужени проверки и незаслужени сигнали, изпращани към ОЛАФ. „А тази практика на управление на Фонда продължи през цялата 2010 г. Всеки ден продължават да пристигат жалби за грешките на управлението по времето на Калина Илиева”, каза още Плугчиева. По думите й са отхвърлени проекти не само на земеделските стопани, но и на преработвателни предприятия. Тонове хартия пътуват от цялата страна към Фонда. „Ако при вас не са стигнали писмата, аз ще ги представя и ще ги пусна на страницата на парламента”, заяви депутатът.
„Един тук си гледа вестника, друг си разговаря с колегите и не ви интересуват човешките съдби, за които говоря. Помислете за моралната и човешката страна, наред с финансовите измерения. Тези факти не бива да бъдат замитани под килима или забравени. Всички ние тук дължим на обществото отговор и анализ на ситуацията – какво се случва с фирмите по САПАРД, какви са средствата, които още се чакат да получат, какво се случва с програмата за развитие на селските райони. Тук не става дума да поддържаме огън на скандала, а трябва управлението на ГЕРБ да се дистанцира от такива порочни практики”, допълни Плугчиева.
„Обърнахме държавата с главата надолу. Този случай е изключително показателен. Замитането под килима няма да реши въпроса, защото Фонд „Земеделие” е органът, който крепи състоянието на нашето земеделие”, каза депутатът от КБ Пенко Атанасов. По думите му още назначаването на Калина Илиева е било сигнализирано не само от „Коалиция за България”, но и от други.
„Калина Илиева беше с объркани приоритети. Приоритетът е максимално да бъдат усвоявани средства от ЕС, по правилата на ЕС”, посочи той. Според него, има нещо милиционерско и подозрително в нейното определяне на приоритетите като защита на Фонда и на европейските граждани. Антон Кутев от „Коалиция за България” също се включи в дебата с думите, че 6 млрд. евро не са маловажни. „Ако Калина Илиева е била най-добрата на конкурса, не знам какви са били другите. Те трябва да са били чистачки. Манипулирането на конкурс за назначаване на директор на Фонд „Земеделие” е престъпление и се наказва по Наказателен кодекс. Ако не ви интересува, че министър Мирослав Найденов и премиерът Бойко Борисов са се подписали под манипулиран конкурс, то мен ме интересува”, добави Кутев.
Христина ДОБРЕВА
 
 


Сходни връзки

Депутатите отхвърлиха създаването на комисия за случая „Калина Илиева” | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Депутатите отхвърлиха създаването на комисия за случая „Калина Илиева”
Автор: Anonymous да 2011-01-12 @ 14:32 EET
Много добре.А сега я изпратете някъде дипломат.
Депутатите отхвърлиха създаването на комисия за случая „Калина Илиева”
Автор: Anonymous да 2011-01-12 @ 17:36 EET
ние живеем в страната на калинките
Депутатите отхвърлиха създаването на комисия за случая „Калина Илиева”
Автор: Anonymous да 2011-01-13 @ 09:40 EET
Пикло, за затвора си ...........

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди