изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:50 EET
"ТОВА ЛИ Е ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ?"    
Общество"Получава се омагьосан кръг, в който някой отчита и/или се облагодетелства за сметка на хора с увреждания" - това казва в своето Отворено писмо Милена Великова Тодорова от Добрич, която е инвалид, страда от мускулна дистрофия и се придвижва с помощта на инвалидна количка.


НДТ многократно е писал за спортните успехи на нашата съгражданка, която е носител на редица национални отличия по спортна стрелба за хора с увреждания. Нейното Отворено писмо е адресирано до местни и централнн медии, до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, до Минчо Коралски - изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, Снежана Ванкова - директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Добрич, Магдалена Миткова - директор на дирекция "Социално подпомагане" в Добрич.
Към писмото си Милена Тодорова прилага Копие от писмо № 94ММ/0065/29.9.2010 г. на дирекция "Социално подпомагане" град Добрич, копие на фактура № 258/29.8.2002 г. за получаване на инвалидна акумулаторна количка; копие на ТЕЛК решение.
Ето и текстът на писмото:

"Уважаеми госпожи и господа,
Повече от половин година се сблъсквам с проблем, който, въпреки всички положени усилия, до момента остава неразрешен.
Аз съм с увреждане на опорно-двигателния апарат, работя и се придвижвам с акумулаторна количка. Получих акумулаторната количка PUMA модел RIK 4145 през 2002 г. от Национален център за социална рехабилитация (НЦСР) срещу сумата от 2500 лв., заплатена от Дирекция "Социално подпомагане" - Добрич. Тази количка не беше нова, а втора употреба. Още тогава имаше проблем с управляващата система (джойстика), която ремонтираха и в момента работи добре.
Проблемът е, че количката изключително много се амортизира и двигателите й започнаха да отказват. Няколко пъти сигнализирах в НЦСР - клон Добрич. Няколко пъти количката бе вземана за ремонти, но винаги проблемът си оставаше - двигателите отказват. Служителите от НЦСР - Шумен, където в момента се извършват ремонтите, казват, че нямат резервни части и че се опитват от нищо да направят нещо. Даваха ми временно колички, което се оказваше "мечешка услуга" - те бяха в по-лошо състояние и от моята количка.
До момента са преведени 2280.23 лв. на НЦСР за два основни ремонта на моята количка. Аз питам кой контролира тези ремонти и кой гарантира, че средствата, дадени от държавата за ремонт на моята количка, са наистина използвани за това? В приложените документи Ви предоставям копие на "псевдо" приемо-предавателен протокол, в който уж аз съм се разписала, но това не е моят подпис! Това, че НЦСР разполага с моите данни, означава ли да получава и средства срещу фалшив подпис? Получава се омагьосан кръг, в който някой отчита дейност и/или се облагодетелства за сметка на хора с увреждания. Това ли е европейска България? Държава, в която се говори за достъпна среда и равни права на всички хора, а аз да се чудя как да се придвижа от единия край на града до другия, защото количката ми е ненадеждна! Четох доклад на Антикорупционната група на Фондация "АКСЕС" София, в който е описан  Случай "Злоупотреби в Националния център за социална рехабилитация". Дали описаните за 2001 г. скандални и недопустими за здравомислещ човек нарушения не продължават и до днес?!
Аз се нуждая изцяло от тази количка, тъй като с нея ходя на работа, участвам в социални дейности (като член на УС на Сдружение на инвалидите "Надежда"). За мен тази количка е "животоспасяваща", защото тя ме прави независима и мога като нормален човек да си свърша сама работата, която имам, а не да моля хората около мен да ми помагат. Мога да изляза из града и да посетя всяко място, което имам желание да видя, а освен това да ходя на тренировки, на състезания по спортна стрелба. Сега нямам тази възможност, защото двигателите са изключително амортизирани и с тях не мога да измина и 2 км (при стандартен пробег от 20 км, ако е в изправност). Налага се да ходя на работа със същата количка, но чрез транспортиране със специализиран микробус, което ми струва допълнително средства за билети. Ако тръгна "пеш" с количката, рискувам да остана по пътя и да не мога да се прибера у дома. По време на ремонт на количката  се налага баща ми да ме води всеки ден до работа и да ме връща, което ни е коствало много нерви, загуба на допълнително време и мъчения, а също така допълнително натоварване и на колегите ми, които е трябвало да ми помагат за всичко. Те се отзовават, но в крайна сметка цялата тази история ме изнервя и сломява.
Количката се дава за срок от 10 години, а имам използвани едва 8.
Не съм съгласна, че за 10-годишен период се дават рециклирани акумулаторни колички, а не нови. И след като моята е рециклирана, то следва този срок да е 5-, а не 10-годишен.
Настоявам да разрешите моя проблем, който става вече непоносим. Държа да се направят проверки на НЦСР за некачествените ремонти. И как ремонтите са "извършвани", без потребителят реално да ги приеме? Да се запитат крайните потребители на услугите на НЦСР дали са доволни от обслужването?
Случаите като моя не са един или два. Лично аз познавам още трима души с подобен проблем, но те се страхуват да кажат истината, което е жалко.
Имам правото да бъда пълноценен човек и да не се чувствам дискриминирана от ограниченията, в които съм поставена и наложените допълнителни затруднения в придвижването.
Моето искане е за нова акумулаторна количка или да ми се предостави за временно ползване такава, която да е наистина надеждна и качествена. Това ще съдейства за моята равнопоставеност с останалите хора и за възможен нормален достъп до градската среда и местоработата ми, каквито впрочем са правата ми и съобразно българското и европейското законодателство…
С надежда и пожелание за своевременно и удовлетворяващо решение на поставения  проблем.".


 


Сходни връзки

"ТОВА ЛИ Е ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ?" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди