изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:54 EET
Борисов и Кристалина - с еднаква подкрепа    
ОбществоАко парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 31,7% от участвалите в национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, за БСП - 12%, за ДПС - 5,8%, за "Атака" - 3,3%, за СДС - 2,5%, за ДСБ - 1,2%. Проучването в периода 4-9 януари сред 1217 души в страната. Според данните, за гражданското движение АБВ биха гласували 1,2% от анкетираните, за НДСВ - 0,8%, за РЗС- 0,5%. Общо 28,9% отговарят, че няма да гласуват.


Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг, коментира, че резултатът на ГЕРБ от 31,7% бележи сериозен спад спрямо началото на миналата година, но продължава да бъде по-висок от това, което партията получи на парламентарните избори през 2009 г.

Той допълни, че ГЕРБ запазва ядрото си от избиратели и периферията си, която дори е по-широка, отколкото при парламентарния вот.

Всички останали политически сили са останали в състояние на твърди ядра, без никакви електорални периферии, посочи Павлов. Според него това дава основание да се смята, че ГЕРБ биха могли да спечелят изборите за президент на първия тур.

Той уточни, че в анкетата не е бил зададен въпрос за президентските избори, тъй като няма обявени кандидатури. Според проучването, през януари

с най-високо доверие  се ползват премиерът Бойко Борисов - 47,7% (42,6% недоверие) и еврокомисарят Кристалина Георгиева - 46,8% подкрепа срещу 39,4% недоверие
.

Премиерът остава с най-висок рейтинг, въпреки че губи 15% доверие за една година. Доверието към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов е 44,3% срещу 44,1% недоверие.

Към кмета на София Йорданка Фандъкова доверието е 30,2% срещу 48,1% недоверие.

Доверието към президента Георги Първанов е 29%, а недоверието- 60,2%.

Според анкетата сред политиците с

най-голям процент на недоверие са Ахмед Доган, Яне Янев, Волен Сидеров
,

Иван Костов, отбеляза Юлий Павлов.

От министрите единствено Росен Плевнелиев бележи увеличаване на доверието към него за една година, показва проучването - 38,3% през януари т.г. спрямо 34,5% през януари 2010 г.

Анкетираните посочват, че правителството на ГЕРБ се справя по-добре от предишния кабинет в борбата с престъпността (35,3%), борбата с корупцията (28,4%) и реформите в образованието (14,3%) и по-зле в областта на доходите на хората (25,9%), ограничаването на безработицата (23,1%), реформите в пенсионната система (23,6%) и в здравеопазването (23,8%).

На въпрос дали скандалите от края на миналата година са повлияли на отношението към ГЕРБ и правителството, във връзка със случая с назначаването на Калина Илиева 22,2% от анкетираните отговарят, че сега нямат доверие на партията и кабинета, а преди са имали.

Общо 21,4% от анкетираните са на същото мнение по повод случая със 16-те депутати, които отидоха на представяне на скъпи телефони с очакване да получат подарък. Общо 20% посочват случая с реакцията на МВР и прокуратурата спрямо лекарите от Горна Оряховица, 19,3% - имотите на Цветан Цветанов.

Общо 68,1% от анкетираните смятат, че трябва да бъдат отзовани посланиците,

които са били сътрудници на ДС. Общо 24,7 на сто смятат, че не трябва да се предприема отзоваване на посланиците.

На въпрос допустимо ли е хората, които са били сътрудници на ДС, да заемат висши държавни длъжности, 74,2% от анкетираните отговарят отрицателно, 21,8% - положително.

Общо 62,5% от анкетираните считат, че трябва да се забрани със закон хора, които са били сътрудници на ДС, да заемат висши държавни длъжности, 32,3% смятат, че това не е необходимо.
http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

Борисов и Кристалина - с еднаква подкрепа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди