изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:36 EEST
«ДОБРУДЖАНСКИ ХЛЯБ» АД Е ЛОЯЛЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЗДРАВОСЛОВЕН ХЛЯБ    
НовиниОт дружеството изнесоха данни от направениизследвания в Националния цеентър по опазване на общественото здраве, както и резултати от извършени клинични изследвания. Енчо Малев не изключва и опит да се ликвидира ниишата на пълнозърнестите хлябове за сметка на белия хляб. Във връзка с изнесените в медийното пространство твърдения на асоциация „Активни потребители”, че специализирания хляб “Вита Силует с пшеничен зародиш” на „Добруджански хляб” АД  подвежда потребители си и в него не се съдържат отбелязаните върху опаковката фибри, вчера мениджърският екип на дружеството, начело с изпълнителния директор и собственик на дружеството Енчо Малев, даде пресконференция.

В тази връзка бе заявено, че всички продукти от серия “Вита Силует” са анализирани в акредитирания Национален център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването. Неоспоримите им анализи сочат, че във всеки 100 гр. от продукт “Вита Силует с пшеничен зародиш” се съдържат 12.03 % общи влакнини (разтворими и неразтворими влакнини), колкото именно са отбелязани и на опаковката. Протоколите за извършените анализи са публични и са достъпни на корпоративните сайтове на “Добруджански хляб”АД. Извършеният анализ от SGS е само на неразтворимите влакнини, а не на общото съдържание на влакнини, посочено на нашата опаковка, подчертаха от дружеството. Не подлагаме под съмнение професионализма на лаборатория  SGS, нито добрите намерения на “Асоциация Активни потребители”, но така изнесените данни са некоректно интерпретирани, казаха от екипа на „Добруджански хляб” и заявиха, че са готови да сътрудничат на всички заинтересовани институции за допълнителни въпроси.  
Според Емил Петров – бранд мениджър, некоректно дружеството е било обвинено, че подвежда потребителите си, че добавя утайки от кафе, карамел и т.н. в специализираните си хлябове. „Направили сме маркетингови проучвания, които показват, че все повече клиенти се обръщат към пълнозърнестия хляб , но не знаят кой е истинският. „Добруджански хляб” се стреми да е качествен регулатор на пазара в България. Затова държим 100 процента от всички съставки на хляба да са с високо качество”, каза Енчо Малев. И добави, че в продължение на много години дружеството е извоювало позиции на българския пазар. Той декларира, че дружеството е лоялен производител на здравословен хляб, какъвто произвежда вече 5-6 години. „Загрижени сме за това, което се случва на пазара. Ние носим цялата отговорност за нашите продукти и искаме нашите клиенти да са правилно информирани. Не може да се хвърля бомба, че „Добруджански хляб” е в общия кюп на производителите на хляб-менте”, категоричен е Е. Малев. Според него, крайно време е на българския пазар да стане ясно кой кой е. Той изрази опасения, че се създава психоза , насочена към здравословните видове хляб, за да се разколебаят лоялните потребители. Е. Малев заяви, че ще търси среща и ще разговаря с асоциация „Активни потребители”, към които е била отправена покана да участват в проведената вчера среща, но  не са се отзовали. Е. Малев не изключва, ако не се намери общ език с асоциацията, да си потърси правата и по съдебен път. „Съзирам тенденция, но не мога да я докажа, която е опит за унищожаване на цяла ниша на пазара като тази на здравословния хляб за сметка на белия хляб. Консумацията на бял хляб през последните години постепенно спада, а здравословните хлябове са най-бързо развиващата се ниша”, каза Е. Малев. И посочи, че в момента 20 на сто от потреблението на хляб у нас е на здравословни хлябове, докато преди 5-6 години то е било едва 5-6 на сто.
Работим само с качествени суровини, заяви управителят на мелницата Красимир Костов. Годишно се закупуват 400-500 до 1000 тона ръж. Дружеството разполага и с уникална инсталация специално за пълнозърнести брашна, която е единствена у нас. За производството на пълнозърнестите видове хляб никога не са използвани брашно тип 500, тип „Добруджа” или типово, а се работи само с грахам, шрот и ръж, заяви К. Костов.
Радослав Райков – шеф на производството, даде своите 100-процентови гаранции, че се спазва напълно технологията за производство на пълнозърнест хляб. Черпи се опит и от западноевропейски фирми, които са водещи в света. „Вита Силует” е серия хляб, насочен към здравословния и диетичен начин на живот. Всички суровини са от западни фирми, сертифицирани, с анализни свидетелства, обясни той. И добави, че в продуктите няма синтетични вещества. На потребителите даде съвет как да установят дали пълнозърнестият хляб е истински или менте. Ако във вода хлябът оцвети водата, то той е менте, тъй като в него са използвани изкуствени оцветители. Продуктите на „Добруджански хляб” не оцветяват водата, заяви той. Дори бе направена демонстрация за това.
„Ние не отричаме резултатите, които съобщават „Активни потребители” от извършените в лабораторията SGS проби. Просто са използвани различни методи в сравнение с изследванията, които „Добруджански хляб” прави в Националния център по опазване на общественото здраве към МЗ” – обясни Ивайло Кючуков – мениджър по качеството. Той посочи, че при метода на SGS се изследва съдържанието само на суровите фибри /целулоза/, а при метода в националната лаборатория се изследва тоталното съдържание на фибри в хляба – разтворими и неразтворими. Той подчерта, че за здравословния ефект на хляба значение имат всички фибри, затова и те са посочени на опаковките на продуктите на „Добруджански хляб”. В зависимост от годината и реколтата параметрите на фибрите са между 12 и 16 процента. И. Кючуков заяви, че са готови да внесат проби за изследвания съвместно с асоциация „Активни потребители”.
От „Добруджански хляб” опровергаха и твърденията, че не са правени клинични изследвания на пълнозърнестия хляб. Галя Вутова от Диабетичния център „Св. Лука” в София, която е консултант в болница „Токуда” и Института по ендокринология, заяви, че такива изследвания са правени през миналата година. Изследвано е отражението на консумацията на пълнозърнест хляб върху 60 пациенти с диабет за шест седмици. Група от 20 души е запазила консумацията на хляб. Друга група е консумирала хляб „Вита с кълнове”, а третата – „Вита с ръж”.  След шест седмици, без смяна на начина на живот, на хранене, без диета, без промяна на лечението, пациентите, консумирали хляб „Вита” са намалили теглото си с 1,8 кг. В едната група средната загуба на мазнини е била 1 кг., а в другата – 1,5 кг. Установено е също, че са намалили консумацията на хляб с около 75 грама, намалили са и консумацията на други ястия.  „Не е истина, че здравословните хлябове са със стандарт на типовия хляб”, заяви още диетоложката.
 


Сходни връзки

«ДОБРУДЖАНСКИ ХЛЯБ» АД Е ЛОЯЛЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЗДРАВОСЛОВЕН ХЛЯБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди