изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:29 EET
ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СТАНДАРТ НА ТРИ ВИДА ХЛЯБ    
ИкономикаИма вече предложения за БДС на три вида хляб, съобщи електронното издание „Регал”. Те са на браншовата камара на хлебопроизводителите. Проектите са за бял, "Добруджа" и типов.

Според тях е забранено слагането на избелители, оцветители и консерванти, но се допуска използването на подобрители "при технологична необходимост". Трайността на неопакования хляб е до 36 часа, а на опакования - 72 часа.
Рецептите ще са почти еднакви - брашно, сол, маяи вода. Разликата е в типа основна суровина. За първия вид ще се ползва само първокласно бяло брашно, в "Добруджа" - с по-високо съдържание на пепел, а в типовия - типово брашно. Отвътре самуните трябва да бъдат с равномерен цвят и без бучки, а горната и долната коричка да са с дебелина съответно 1,5 и 2 мм. След третия час от изпичането на хляба при натиск с ръка той трябва да възстановява първоначалната си форма
Проектите са на много ранен етап, тепърва ще се обсъждат от работни групи, уточниха от земеделското министерство. Затова и точните съставки още не били окончателни. Всички по веригата обаче трябвало да гарантират за качеството на суровините.
Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че сред първите задачи на новата агенция по храните ще бъде създаване на стандарт и за хляба.
До влизане на закона в сила контролът е на РИОКОЗ. Санитарните инспектори имат право да глобяват до 1000 лв., ако съдържанието се разминава с етикета.
 


Сходни връзки

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СТАНДАРТ НА ТРИ ВИДА ХЛЯБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди