изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:56 EEST
80 000 лева ще бъде наградният фонд на шахматния турнир в Албена    
Спорт80 000 лева ще бъде тази година наградният фонд на Международния шахматен турнир, който се провежда в курортен комплекс Албена, съобщи председателят на организационния му комитет Живко Димитров. Събитието ще се състои за втори път, като миналата година то се проведе между 25 юни и 3 юли и бяха раздадени 25 000 лева.

"Идеята ни е Албена, която е основен спонсор, да стане един световен шахматен център и на тези форуми да се събират стотици състезатели от цял свят", казва Димитров. В последната година и половина там са били направени над 12 турнира, от които 8 за ускорен шах и в тях добричките състезатели кръстосват шпаги с международни майстори и получават атестат за своята подготовка.

Курортът беше и кандидат за домакин на Световната шахматна олимпиада 2014 г. в конкуренция с Тромсьо, Норвегия. Кандидатурата се гледа в началото на октомври м.г. в град Ханти-Мансийск в Русия. Димитров е бил част от предизборния щаб и разказа, че въпреки загубата, Албена е направила една генерална репетиция, в която за съжаление не е била силно подкрепена от държавата. Норвежците раздаваха рекламни материали и търсеха съмишленици на всички турнири по шахмат от 4 години насам, добавя Димитров. Той смята, че все пак Българската федерация по този спорт, както и правителството и ръководството на "Албена" АД няма да се откажат и ще кандидатстват отново за олимпиадата през 2016 г..

В Добрич шахмат се играе в клуба "Добрич-Албена", който се намира в Младежкия център "Захари Стоянов", разказа още Димитров. Треньор е Мирослав Тончев, който е с 30-годишен опит, международен майстор на спорта. Функционира и любителският клуб по жълтите плочи, където също се правят турнири. Шахмат се играе и с компютри и по училищата, където има преподаватели, за щастие на родителите, коментира Димитров, защото сред обичащите тази игра няма наркомани, престъпници и пияници, а израстват амбициозни и духовни хора.

От добричкия клуб той отличи най-вече Найден Добрев, който е с успехи на национално и европейско ниво, победител на турнира за Балканската купа, носител на Купа България, към него има интерес от наши и гръцки клубове. Сред добричките надежди са и Даниел Карадалиев, носител на Купа България до 16 годишна възраст, както и състезателят Тито Титов. Живко Димитров припомни, че от добричката школа излизат Момчил Николов, който вече е гросмайстор, Владимир Георгиев, първа дъска на Македония, както и големите Петко Петков, световен шампион по шахматни композиции и гросмайстор Петър Великов, който е треньор на националния ни отбор. http://www.dariknews.bg

 


Сходни връзки

80 000 лева ще бъде наградният фонд на шахматния турнир в Албена | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.73 секунди