изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:36 EET
Трима българи са отвлечени в Судан    
ЗаложнициТрима български граждани - екипаж на хеликоптер, са отвлечени в Северен Судан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Тримата са служители на българска авиокомпания, извършваща полети по договор с ООН. Местните власти и силите на ООН (UNMIS) са реагирали незабавно. Кризисният център на българското външно министерство взаимодейства с авиокомпанията и със Ситуационния център на ООН за установяване на подробности по ситуацията.

Установени са контакти и с посолства в Хартум, които са имали подобни инциденти през последните години. Говорителка на Световната организация на ООН по прехраната (WFP), цитирана от Асошиейтед прес, каза, че мъжете са работели за управляваната от WFP Хуманитарна въздушна служба. Тя поясни, че тримата българи са били похитени от въоръжени лица на писта в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от Генейна, столица на провинцията Западен Дарфур.

Говорителят на миротворческата мисия на ООН и Африканския съюз в Дарфур Кемал Саики уточнил пред Франс прес, че отвличането е станало в 7,30 ч. по Гринуич (9,30 ч. наше време). Агенцията припомня, че по-рано тази седмица трима судански хуманитарни работници са били за кратко похитени в същата провинция. Отвличанията в Дарфур са подклаждани от слуховете, че правителството в Хартум плаща откуп в подобни случаи, отбелязва Ройтерс. Суданското правителство отрича това. Всички похитени досега в Дарфур са били освобождавани живи и здрави, успокоява Ройтерс.

Според агенцията суданското правителство твърди, че знае кои са престъпните групи, занимаващи се с похищения, но не прави нищо за залавянето им. Все още няма искания от страна на похитителите на тримата българи, съобщи представител на ръководството на авиокомпанията "Хели Ер САУ", чиито служители са отвлечените българи.

Нямаме информация кои са похитителите, в момента тече спасителна операция през ООН, нашето МВнР се е свързало с когото трябва, посочиха от авиокомпанията. Българите са добре, каза за Дарик изпълнителният директор на "Хели Ер САУ" Васил Вълков. "Инцидентът е станал тази сутрин. Ние получихме информация към 10.00 ч., инцидентът е станал малко преди това - в 9.50 ч.

Получихме информация, че състоянието им е добро. Те са ги отвлекли, тръгнали са с някакъв джип да бягат. Това е някаква местна групировка. Нямаме все още никакви искания от тях", съобщи Вълков. "Веднага се е задействала местната полиция, тръгнали са да ги гонят, армията се е задействала. В момента са оградени и стоят в някакъв регион и текат преговори там на място", уточни той.

Вълков допълни, че тази мисия не е първа за тримата похитени българи. "Те от доста време работят по такива мисии. Отдавна са при нас, с много голям опит са", посочи той  и уточни, че тримата са преминали курсове за безопасност. В момента в Судан се провежда референдум за независимост на Южен Судан.

Комисията, натоварена с организирането на референдума обяви, че избирателната активност ще надхвърли необходимата граница за признаване на законност на вота. До края на гласуването в референдума избирателната активност ще надхвърли 60%, заяви пред журналисти Суад Ибрахим Еиса, член на организационната комисия. Очаква се повечето гласоподаватели от Юга да изберат независимостта, което би довело до разделяне на най-голямата държава в Африка. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Трима българи са отвлечени в Судан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди