изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:12 EEST
Отвличания на момичета хвърлиха в паника Бургас    
Новини Международна банда набелязва 15-годишни девойки в интернет и ги продава на богаташи от Близкия изток. Нов вид престъпност хвърли в паника Бургас през последните месеци. Според източници на ШОУ от полицията вече има регистрирани над десет отвличания на млади момичета по една и съща схема. Жертвите, най-често 15-16-годишни, се набелязват след внимателно проучване в различните социални мрежи, сайтове за запознанства и чатове в интернет. След това отлично запознат с психологическите трикове човек влиза в контакт с набелязаното момиче и започва да го обработва.

Той разучава и най-малките подробности за социалния й статус, контрола от страна на родителите и сексуалния й живот, ако има такъв. След това вече се стига и до осъществяването на физически контакт.

Точно при него се организира бързото отвличане на момичето. Групата избира място, което е сравнително тихо и безлюдно. Млад мъж отива на уговорената среща и се запознава с жертвата. Обикновено я кани да се качи в колата му, за да отидат в някой луксозен бар. Нарочно се предлага хубаво и скъпо заведение, за да впечатли тийнейджърката и да я склони по-бързо да се качи в автомобила. В колата, която е обикновено БМВ или „Мерцедес”, чакат още трима души.

Момичето бива упоено с напоена кърпа с хлороформ

и автомобилът потегля в неизвестна посока. След това следите се губят. Схемата бе коментирана за ШОУ от бургаски криминалисти, които са запознати със случаите на кибер отвличанията.

За последните два-три месеца има над десет сигнала за изчезване на момичета на 15-16-годишна възраст. Самите родители са разказали сходни истории пред полицията, въпреки че много често липсва голяма част от важната и нужна за разследващите информация. Последният случай е на 14-годишно момиче, което е изчезнало, след като е казало, че отива на среща с нов приятел.

При проверките е установено, че повечето жертви са общували в интернет с няколко момчета. При всички е имало обаче два ника, които се повтарят.

Те били Сладура и Певеца.


Компютърните специалисти от ОДП в Бургас веднага са се опитали да стигнат до ай пи адресите и до реалната самоличност на тези лица, но се е оказало, че тяхната регистрация е на фалшиви адреси във Франция. Фактически те били неоткриваеми.

Другите улики и следи на този етап също били недостатъчни, за да се стигне до групата, която осъществява този нов тип отвличания. Хора, запознати с разследването, твърдят, че става въпрос за много добре подбрани специалисти, които са част от голяма международна мрежа за трафик на бели робини. Според мълвата групата била подготвена от професионалисти в София и след това пратена в морския град. Нейните членове не били от града и били напълно непознати за хората от местния ъндърграунд. Това се правело нарочно, за да не се допуснат гафове и случайно някой от похитителите да не бъде разпознат. Групата наемала няколко квартири, които се плащали редовно. Смята се, че за да се приспи любопитството на съседите, с мъжете имало и жени, които били представени като приятелки.

Отвлечените момичета най-вероятно били карани в затънтени къщи в близките села. След това се действало много професионално и предпазливо. Девойките били пращани по специален канал в Турция и след това в Близкия изток. Там били продавани на богати клиенти. В държави като Египет, Сирия, Йордания и Саудитска Арабия било много модерно богати мъже да си закупуват за харема съвсем млади момичета. Те били затваряни там и след това обучавани да изпълняват всичките сексуални прищявки на своите господари. Обикновено

цената на качествено момиче била около 220 хиляди долара.

При девствениците сумата била двойно по-голяма, както и при момичетата с необикновена хубост.
Бизнесът процъфтявал с пълна сила и носел добри доходи, споделиха хора от подземния свят. Освен от България по този начин били отвличани момичета и от Сърбия, Македония, Украйна и други бивши държави от т.нар. социалистически блок. Схемата била много добре изпипана и участие в нея вземали мафиотски структури от няколко държави.

Най-активна била

албанската организация на клана Борици,

която от дълги години се занимава с трафик на хора и проституция. Тя работи със структури от целите Балкани и има славата на изключително жестока и безпощадна мафия. Именно нейните представители са основните снабдители на женска плът за богаташите в Близкия изток. Те контролират и целия паричен поток от този бизнес. Смята се, че месечно от продажбите на млади момичета се печелят по 5-6 милиона евро. Сега този бизнес на албанската групировка се е насочил и към Черноморието, смятат криминалните специалисти. Освен в Бургас подобни случаи вече имало и във Варна, научи ШОУ. Двата морски града са избрани неслучайно според хора от полицията.

Смята се, че след като биват отвлечени, момичетата са качвани на малки кораби и катери и откарвани по море към Турция. По шосе е доста по-опасно и вероятността да бъдат заловени и да стане фал е много по-голяма. Заради това се предпочита транспортът по море. Обикновено се отплава нощем към северните части на Турция. Там „пратката” се предава в някой тих залив на Черно море и след това през кюрдска територия се отива към съответните страни. Минава се през Кюрдистан заради по-слабия контрол и големите пустеещи територии. На трафика съдействат и хората от ПКК, която е властелинът там. Така в схемата са включени няколко престъпни групи, като всяка от тях си прибира процент от печалбата.

Заради предполагаемата голяма международна мрежа се очаква бургаските и варненските ОДП-та да се обърнат за помощ към структури като ДАНС, Интерпол и др. В същото време се работи много активно и се търсят всякакви улики и следи, които да доведат полицията до някой от извършителите. На този етап ченгетата и в двата града мълчат, за да не се всява паника, но се очаква скоро да бъде предприета разяснителна кампания, за да бъдат предпазени други потенциални жертви.

Бургас,
Петър Ангелов
 


Сходни връзки

Отвличания на момичета хвърлиха в паника Бургас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди