изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:24 EEST
Академик Александър Попов: Доган обеща пари за първия водороден електромобил    
Интервюта Академик Александър Попов е роден на 8 февруари 1942 г. в София. Завършил е химия в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. От 1966 г. работи в БАН. Започва като асистент и достига до най-високото звание - академик. Създател и председател е на Българското водородно общество през 2003 г.



- Академик Попов, вие обявихте пръв в пресата, че Ахмед Доган проявява интерес към производството на електромобили, задвижвани с водород. Означава ли това, че той поема ангажименти да финансира проекта, който вие сте създали?
- Всъщност не точно да финансира, но да търси фирми и инвеститори, които биха могли да отпуснат средства. Това е стара негова идея. Тя не е отсега, но във всеки случай вероятно той лично няма тази възможност.

- Къде ще се състои форумът през май, на който ще бъдат тествани коли, задвижвани от водород?
- В Германия, в един малък град, в близост до който има специална писта, на която би могло да се направят известни обиколки и в зависимост от техния брой ще се съди вече за качеството на съответния източник на ток, който да захранва един електромобил.

- Какво вярно има в твърдението, че за този електромобил финанси ще отпусне и бизнесменът Николай Банев?
- Да, имахме такива надежди, но за съжаление те отпаднаха. Ходихме при него преди 9-10 месеца в неговия офис. Говорихме много подробно. Но се оказа, че

идеята на Банев поначало е не електромобил, а горелки,

с които да се нагряват съоръженията главно в неговите предприятия. Така че този човек на практика няма отношение към електромобила.

- А чия беше всъщност идеята за създаване на такъв водородоавтомобил? На Ахмед Доган ли е?
- О, не. Първо водородоавтомобил е неправилно да се нарича. Това е един електромобил, който може да се захранва с водород. Получаването на електрическата енергия може да става по различни начини. Да речем, или чрез така наречените източници на ток, тоест акумулатори. Другата възможност е първичният източник, който е природен елемент, директно превръщащ химическата енергия в електрическа.

- Кажете как Доган попадна на вашия проект?
- Преди години получих едно обаждане от него. Вече бяхме създали Водородното общество още през 2003 г. и някъде през 2007 г. ми се обадиха от ДПС и ми казаха: ”Вие бихте ли се съгласили на една среща с Ахмед Доган?” Казах: “Аз нямам нищо общо с политиката и ми е малко странна поканата”. Попитах и за какво е тази среща. Отговориха ми, че има връзка с Водородното общество. Тогава аз поканих Ахмед Доган в нашия офис. Той дойде заедно с тогавашния председател на Комисията по енергетика в НС. Дойдоха и започнахме да си говорим за водород. Ние се бяхме поподготвили малко с една презентация.

Моят колега Цвети Цветков, който е главен секретар на Водородното общество, започна да му обяснява подробности по представената презентация. Но на мен ми се стори, че обяснява прекалено професионално, и подхвърлих една забележка да е по-популярно представянето. На което Ахмед Доган каза: “Но, моля ви се! Аз всичко разбирам.” Първата ми мисъл беше да не се доверя безрезервно на тези приказки, но впоследствие вече ние започнахме да си говорим и аз установих, че той наистина разбира много по темата водород. Тогава още го попитах как е получил тези познания. Той ми каза, че това му е хоби. Каза, че

вечер, като се прибере към 11,00 ч. започва да си чете за водород.

“Това ме разтоварва, това ми е приятно, стимулира ме и ме успокоява. С две думи, това ми е хоби”. При една от следващите ни срещи възникна идеята да го направим Почетен член на Българското водородно общество, защото той се включваше активно в нашите професионални разисквания на много високо ниво.

- Вярно ли е обаче, че Ахмед Доган притежавал “Тойота” на принципа на електромобил.
- Да. Мисля, че той си закупи хибридна “Тойота”. Такива се продават вече и в София. Това са едни хубави джипове, които са с литиево-йодни батерии. Да си призная, неговата не знам точно с какви батерии е, но “Лексуса” съм имал възможност да го разглеждам подробно. Това също са много хубави джипове, които преди тръгване работят на бензин, след това, като наберат известна инерция, двигателят с вътрешно горене се изключва и се включват четири двигателчета на колелата, които се захранват от литиево-йодна батерия. Която пък в останалото време се дозарежда от двигателя.

- В Сараите на Доган сте имали възможност да се запознаете и с капацитета и възможностите на специализираната му лаборатория? Вярно ли, че сте се шашнали от нея?
- Трябва да кажа, че аз лично не съм видял лабораторията. Знам от него, че той има лаборатория, и ми се струва, че тя е оборудвана доста добре.

- Кога за последно се срещнахте с лидера на ДПС?
- Преди няколко месеца в неговите сараи. Обикновено там отиваме с главния секретар проф. Цветков. Между другото, трябва да ви кажа, че аз видях с очите си, че г-н Доган има доста сериозна библиотека. И даже ми беше обещал някои монографии, някои книги, но не съм проявил още конкретно искане.

- От чисто човешка гледна точка и общочовешка смятате ли, че с тези изявления, които правите за интереса на Доган към водорода и към новия електромобил, му създават нов образ, добър имидж сред обществото извън политическия? Той нашумя скандално с получените 1 милион и 400 хиляди лева хонорари за хидровъзела “Цанков камък”?
- През пролетта на миналата година се вдигна голям шум за неговия хонорар. И тогава един от неговите хора му бяха задали въпроса - той пък откъде разбира от енергетика. И тогава, без много да се замисли, беше казал: “Ами, той е член на Българското водородно общество”. Но едното няма нищо общо с другото. Значи те го обвиняваха за някакъв хонорар във връзка с хидроенергетика. Хидроенергетиката и водородната енергетика имат общо само косвено, ако се търси произвеждане на електрически ток.

- Дали Доган получава все пак някакви субсидии от вас за консултантски услуги?
- Не. Ние нямаме никакви финансови средства, въпреки че имаме проекти, които носят известни финансови постъпления. Те обаче отиват изцяло за изпълнение на проектите. Ние щат нямаме. То затова се нарича общество, защото е организирано с нестопанска цел. Трябва да ви кажа, че преди 7 години прояви интерес един друг политик - министърът на икономиката и енергетиката Милко Ковачев.

- А Христо Ковачки?
- Той също прояви интерес, но за съжаление всичките разговори тогава не доведоха до нищо съществено.

Едно интервю на Александрина РОКАНОВА

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Академик Александър Попов: Доган обеща пари за първия водороден електромобил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди