изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:20 EEST
Цветан Цветанов за скандалите с подслушваните разговори    
Интервюта Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, в предаването "На четири очи" на Нова телевизия



Водещ: В студиото вече е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Добре дошъл господин министър.
Цветан Цветанов: Здравейте.
Водещ: Кажете сега, каква е тая ченгеджийница, която ни заля? Такова чудо, не знам, отдавна не е било. Да не кажа май, толкова не е било. Потресаващо е да излизат разговори на вицепремиери, на премиери, на шефове на митници. Потресаващо е.
Цветан Цветанов: В общи линии, ако се върнем в годините назад и всичко, което се е случвало в държавата с някаква стъпка, нещо да се променя, винаги се появяват подобни сили, които да генерират напрежение. И веднага всичко това, което е тръгнало в някакъв подем, да бъде отслабено. Съвсем нормално е в сегашната ситуация на държавата, подобни нечисти сили в държавата да провокират подобен дебат и да има подобен проблем. Това, което мога да кажа към настоящия момент, ние говорим за записи, които излизат в публичното пространство, без обаче никой да говори към източника и дали това е съдържание от СРС-та или това е съдържание от източник, който не знаем по какъв начин се е сдобил с подобни записи и дали ма монтаж или няма монтаж.
Водещ: Ето това е въпросът. Значи, доколкото аз разбрах, източникът не е посочен от хората, които вадят тези неща. Но те твърдят, че това са СРС-та. И за затова ще ви попитам. Нали правите вътрешна проверка в МВР за изтичане на евентуална информация и вероятно имате инструментариум някак си да проверите дали са истински? Кажете сега, според вас, това СРС-та ли са и истински разговори ли са?
Цветан Цветанов: Не знам на каква база стъпват тези, които твърдят подобни хипотези. Но това, което в момента мога да кажа е, че има назначено досъдебно производство от прокуратурата и се извършва проверка за всичко, което е свързано с начина, по който евентуално би могло да изтече информация или да се докаже и да се отхвърли въобще версията, че това са записи, които кореспондират с начините и формите на работа на специализираните служби.
Водещ: А вътрешната проверка на МВР какво сочи?
Цветан Цветанов: Ами към настоящия момент тя все още се извършва. Нямаме данни...
Водещ: Нямате никаква предварителна информация?
Цветан Цветанов: Не, нямаме абсолютно никакви предварителни информации. Това, което мога да кажа, е, че в МВР, и в ДАНС, и в прокуратурата има съответните регистри, в които се водят абсолютно всички искания и начини и мотивите, за които те са поискани с разрешение от съдия. Оттук нататък съдържанието на всичко това, което излиза в публичното пространство към настоящия момент, няма човек в държавата, може би само тези, които са пуснали тези записи и знаят кой е източникът, но по никакъв начин не го споделят и не казват откъде боравят с тази информация, може да твърди подобни твърдения.
Водещ: Има два варианта, господин Цветанов. Единият – да е монтаж, както твърдят засегнатите лица, и другото е да е изтекло от МВР, там от службата, която се занимава с подслушването. Според мен няма много варианти.
Цветан Цветанов: Да, така е. Няма много варианти. Но все пак тези варианти трябва да бъдат проверени.
Водещ: Колкото и да въртим и да сучем, до тия два варианта опираме.
Цветан Цветанов: Разбира се. Но към настоящия момент не можем да говорим с категорично за нищо от това, което ме питате в момента.
Водещ: Добре. Сега, от прокуратурата са казали неофициално, вярно, обаче пред много медии. Едва ли има заговор на всички медии срещу вас, сега, нека да сме откровени. Пред много медии са казали, че са автентични за първата порция СРС-та. За първата серия, СРС-та са казали, че е автентично.
Цветан Цветанов: Докато не излезе проверката и публично да бъде оповестено като резултат от прокуратурата, пак повтарям, не бих искал да коментирам нищо, свързано с това за достоверност или тотално отхвърляне на всичко това, което се говори. Само за секунда. Разбира се, че през тези години организираната престъпност и хора от политическите слоеве на държавата са имали влияние в службите. Те по някакъв начин са получавали някаква изнесена информация или са обслужвали както организираната престъпност, така също и политически партии. Това, което мога да кажа е, че в момента правим всичко възможно в последните 15 месеца да ограничим всякакво изтичане на информация и, само ако се върнем в предизборната ситуация в страната – 2009 година и всичко, което беше реализирано последните няколко месеца, близо година преди изборите, вие виждате какъв теч на информация имаше в публичното пространство точно от ДАНС.
Водещ: Ами ако се окаже, че тези разговори са истински, това ще е най-големият теч.
Цветан Цветанов: В момента това, което беше изключително важно, както да се направят кадровите промени в МВР, така също и да се направят кадровите промени в ДАНС, за да можем да стабилизираме сектора. И аз смятам, че това, което направихме за тези 15 месеца - преди евроатлантическите партньори не желаеха да работят с България. Евроатлантическите партньори, когато бях и в Европол, точно в началото на моя мандат, посочиха две лица, в които всъщност те нямат доверие относно фалшификациите за фалшивите долари и евра. Това, което направихме, е да извадим хората от тази среда и в процеса на време ние да можем да ги реализираме, т.нар. операция „Къртиците”. Разбира се, че останали някои семена, които все още смятат, че това е начинът, който ще запази функционирането на държавата и запазване на статуквото. За мен, обаче, което е важно, че днес държавата има вече съвсем друг поглед и друга перспектива за всички нас. Защо? Защото знаем след влизането на страната ни в ЕС – 2007, 2008, 2009, междинния и летния доклад на Европейската комисия. Знаем какви бяха докладите на Държавния департамент. Знаем какви бяха оценките, които изтекоха в публичното пространство от доклади на посланици от САЩ за състоянието на държавата, което кореспондира изцяло както с оценката на Европейската комисия, така също и с оценката на българското общество. Кажете ми за годините на преход имахме ли разкрити престъпления, които да има виновни за всичко това, което се случва в държавата през последните години? Тук, обаче, си задаваме въпроса „Кой има интерес да запази статуквото?”. Кой има интерес днес да противопостави и да концентрира всички тези сили – и на организираната престъпност и на опозицията? Има един-единствен интерес и една-единствена цел –дискредитирането на това правителство, махането на това правителство, за да може и организираната престъпност да е доволна и политическите партии, които се обслужваха от организираната престъпност през тези години. Да запазят статуквото и отново ние публично и популистки да говорим, че нещо се променя. Но докладите на Европейската комисия и на Държавния департамент да бъдат отново за не реформиране, липса на политическа воля и всичко, което е като констатация през последните години.
Водещ: Аз ви питам за сценариите.
Цветан Цветанов: Само да кажа за това, което направи това правителство. Защото през последните няколко дни ние изслушахме много говорене, което обаче чисто политически може да бъде възприето. Но винаги, когато говорим за престъпност, за организирана престъпност, за корупция има цифри, които красноречиво говорят. Аз ще кажа само на тези опоненти, които днес говорят. Къде бяха те и не решиха проблемите с отвличанията. Защото, знаете ли, че когато ние станахме част от управлението на страната отвличанията бяха създали един имидж на страната за липса на международни инвестиции, страх в бизнеса в България. Бизнесът не си декларираше в търговския регистър финансовите баланси от страх да няма публичност на техните доходи и на всичко, което имат като капитали. Това според вас не беше ли част от всичко това, което да запази статуквото и да няма виновни. Защо нямаше дебат тогава в българския парламент, а дебата ако си спомним преди изборите. Започна да се води анкетна комисия, която да бъде направена на Сретен Йосич и Бойко Борисов. Защото за Борисов, когато той кандидатстваше като кмет на София вие знаете в публичното пространство, колко се изприказва от неговите опоненти и накрая обаче гражданите казаха – не, ние искаме промяна и тази промяна е с началото на Бойко Борисов, който да стане кмет на София. След това хората пожелаха да има сформиране и учредяване на политическа партия ГЕРБ в края на 2006 година и от 2007 година до 2009 година на парламентарните избори политическа партия ГЕРБ без да бъде в управлението, без да има механизмът за някакъв контрол и то парламентарен, ние всъщност успяхме да получим подкрепата и доверието на обществото. Какво се случи днес 2010 година и сега 2011 година, това, което ще се случи.
Водещ: Заговор казвате вие?
Цветан Цветанов: Момент, аз искам първо да отчетем резултатите и после да говорим за заговора. 2010 година междинен доклад на Европейската комисия. Говорим за политически устрем, за реформи в България. Летният доклад потвърждава всичко това нещо. Нямаме отвличания от 2010 година. Нямаме въоръжени грабежи от 2010 година по магистралите на чужди граждани, които преминават транзитно през страната. Имаме по-голяма сигурност в морските курорти в летните месеци. В момента сме създали организация и за зимните курорти и за чужденците, и за българските граждани. Другото, което е, че поръчковите убийства, които бяха част от критиките на Европейската комисия по тези доклади. Вие видяхте, какво се случи с групата „Килърите”. Която между другото лицата, които са в тази група, всичките по някакъв начин винаги са толерирани и са били част от политическия елит на страната. Така, че в тази посока ударът, който ние нанесохме на организираната престъпност в това число и на контрабандните канали. Защото иззетите количества цигари през 2010 година са в пъти повече от общо сумарното взето от предишните за цял мандат за четири години.
Водещ: То ако контрабандата е по-голяма, то естествено, че това, което прибирате вие, успявате да заловите ще е по-голяма?
Цветан Цветанов: Разбира се, размерите са огромни. Което означава, че ние нанасяме невероятно много щета на организираната престъпност.
Водещ: Вие заговорихте за контрабандата. Трябва да ви попитам нещо, моля ви.
Цветан Цветанов: Момент. Това, което беше важно също. Имахме данни, че всъщност, основните производители на алкохол не внасят необходимия акциз в държавата. С това, което предприехме съвместно с митницата от март месец, април месец. Защото тогава имаше твърдение, че всичко това се проверява и не е възможно да бъде направено. Тогава от дистрибуторите, които зареждат основните вериги търговски магазини, ние установихме, че количествата и съотношението е едно към две, което всъщност е фалшиво, а другото е истинско. Едно е истинско, а две са фалшиви. Когато направихме всичко това нещо, видяхте как постъпленията се увеличиха от реалния акциз в държавата и оттам вече имаме завишаване и платен повече акциз в държавния бюджет, отколкото предишни години. Това не означава, че българите са започнали да пият повече. Всичко това се резултати от добрата работа точно на това правителство. В момента очакваме междинният доклад, който ще излезе в края на февруари месец и ще видим каква ще бъде.
Водещ: Добре. Нека сега аз пък да задам няколко въпроса. Заговорихте за контрабандата. Според ваши опоненти от БСП, според вашия опонент Алексей Петров казват, че се губят 2-3 милиарда от контрабандата. Искам да ви кажа, че упрекът е още по-голям. Вие ръководите контрабандата и във всеки момент може да прецените, кога да хванете някой ТИР или да не го хванете?
Цветан Цветанов: Кой го казва това нещо?
Водещ: Алексей Петров снощи го каза пред Сашо Диков, аз изчетох след това.
Цветан Цветанов: Какъв опонент е той на мен, на държавата или на правителството. Той е един човек, на когото ще му се повдигне обвинение за рекет и изнудване и затова тази операция беше наречена „Октопод”. Всичко това, което чухме в публичното пространство за неговия принос за демокрацията в България през последните 20 години и то толерирано точно от хора от държавния висш ръководен кадър на държавата и от Държавна сигурност, естествено, че това ще бъде казано. Вие, какво очаквате Алексей Петров да излезе и да каже този министър е много почтен, много добър и си върши работата. Е, как ще го каже.При положение, че 15-20 години той е имал възможността да генерира сериозен финансов ресурс, придобит точно от рекет, изнудване и всичко, което ще върви в разследването и което продължава все още, и ще бъдат повдигнати обвинения.
Водещ: Всички те са навън, аз не виждам нещо.
Цветан Цветанов: Кой е навън?
Водещ: Той е навън.
Цветан Цветанов: С каква мярка. Вижте, има седем мерки, които бяха с постоянна мярка „задържане под стража”. Знаете, че беше изключително тежко здравословното му състояние. В последствие на осмата мярка беше променена неговата мярка в „домашен арест” и оттам нататък съдът носи отговорността и съдът е преценил, че трябва да бъде пуснат и да му бъде променена мярката. В момента, може би тук до края на месеца, до средата на другия месец ще бъде внесен обвинителният акт. Така, че този човек не може да бъде опонент на българското правителство, на българското общество. Той може да бъде само съпричастен.
Водещ: Той е опонент само на вас и казва, че ако вас ви махнат, всичко ще бъде наред с правителството?
Цветан Цветанов: Естествено, защото ще искат по някакъв начин отново да върнат статуквото.
Водещ: Ще се започне тиха работа?
Цветан Цветанов: Вижте, нали знаете, че Пешо Сумиста имаше представители от РЗС, които отидоха дори да станат адвокат да станат на Пешо Сумиста. Нали тогава казаха, че съм имал срещи, че едва ли нещо сме правили, организирали и трябва да работи. Не, това е човекът, който публично за всички беше ясно, че е съветникът на Гоце по спортните въпроси. И това той не го е крил никога преди неговото задържане. Това, което беше станало с Емил Кюлев, също съветник на Гоце, къде отиваме. Какво се случва в тази държава - Алексей Петров. За разговорите, които бяха водени от хора, които са участвали в управлението на страната по времето на Жан Виденов. Когато имаше в публичното пространство изнесени факти и данни за връзката между Алексей Петров и други институции като Гоце, които в момента оглавяват, нали разбирате, че това е бившата Държавна сигурност, която все още контролира и координира процесът за развитието на българските граждани и на България като цяло.
Водещ: Така е, защото е много зловещо да се говори, че вътрешният министър, всъщност, ръководи контрабандата и вие трябва да направите всичко възможно да посочите, какво се случва?
Цветан Цветанов: Аз ще ви кажа едно.
Водещ: Това е адски демотивиращо, което слушат хората.
Цветан Цветанов: Знаете ли, което беше първото, което трябваше да се направи в страната.
Водещ: Какво?
Цветан Цветанов: В момента, във всяка една страна по света няма национална престъпност. Тя е трансгранична, тя няма граници. Отдавна организираната престъпност влезе и в Европейския съюз и в Шенгенското пространство и във всичко, което е свързано с трансграничната престъпност. Това, което искахме да направим е да отворим възможността да работим в реално време, на постоянен мониторинг, така да се каже. Защото всичко това се прави съвместно с нашите партньори, по определени операции. Всичко това, което в момента го лансират в публичното пространство за министъра на вътрешните работи. Всичко това ние го правим съвместно за противодействие на всичко това, което се лансира. Точно с евроатлантическите партньори. Защото днес и с Европол имаме изключително успешни операции за фалшивите евро, за фалшивите долари, за контрабандата дори. Всичко това, което го правим с американските служби. Всичкото това, което го правим с немските, с френските. Всичко това е в реално време.
Водещ: Добре, а защо всички казват, с изключение на ГЕРБ, че контрабандата е в зловещи размери в момента? И говорят за милиарди загубени за държавния бюджет?
Цветан Цветанов: Ако се върнем в годините назад, вие знаете, какви бяха тезите на всичките политици, които ни управляваха, нали така, че държавата върви на добре. Всички ние видяхме, какви бяха писмата и докладите на посланици от Европейския съюз и от Америка към техните държави. И докладът, който беше на Европейската комисия като страна-членка в Европейския съюз и на Държавния департамент. Разберете, недейте да смятате, че израстването и обвързаността на организираната престъпност с политическата класа през тези 20 години не е укрепнала до такова ниво, че всъщност изпълнителите на всичко това, което се нарича криминална дейност не се изпълнява от тези, които вече са бизнесмените и са политиците.
Водещ: Добре, можете ли с да или с не да отговорите на въпроса – държавна политика ли е контрабандата?
Цветан Цветанов: Разбира се, че не.
Водещ: Не е държавна политика?
Цветан Цветанов: Разбира се, че не.
Водещ: %И вие нямате нищо общо с това?
Цветан Цветанов: Всеки един сигнал, който е постъпил в службите и оперативната свобода, която е дал министърът на вътрешните работи, това могат да го реализират по абсолютно всяко време, всяка една от службите. Защото, нали не си представяте, че ако министърът на вътрешните работи прави подобен чадър, отклонява вниманието на службите и не дава да се работи по определени сигнали, всичко това нямаше да бъде ясно днес в публичното пространство. За фирмите, за хората и за цигарите, и каквото и да било.
Водещ: Беше много важно уточнение, защото вие го знаете това нещо, което се говори в обществото, вече и публично и беше много важно вие да го заявите.
Цветан Цветанов: В момента, в момента има една цел. Дестабилизиране на страната и отклоняване от дневния ред на това правителство от това, което прави. И това се прави, пак повтарям, от бившата Държавна сигурност и всичко, което беше структурирано преди 1990 година и след това, което успяха да изградят като механизъм и предаване и трансформиране на властта. Защото имаше едно интервю на Иво Недялков, където каза, че ги е събрал Андрей Луканов и е казал – от днес аз ви назначавам за милионери. По същият начин ДС е назначил и опозиция, защото ако имаше политическа воля за всичко това, което се лансираше в началото на прехода, нямаше ли да бъдат разкрити досиетата? Нямаше ли да я затворим тази страница 1995-96 година?
Водещ: Ако имахме воля, щяхме.
Цветан Цветанов: Разбира се.
Водещ: Напълно споделям.
Цветан Цветанов: Имаше правителства, които бяха с подобни ценности, които управляваха законодателно, президентска институция, изпълнителна власт, съдебна власт. Всичко това можеше да бъде решено. Само да ви кажа, че това не беше направено. Защо? Защото всеки винаги се е стряскал и се е притеснявал от тези резултати, които биха излезли в публичното пространство. 2006 година се приема закон за предаване на досиетата на Комисията по досиетата и на архивите. Това нещо не беше реализирано въобще. Защо тогава се приема такова законодателство? За да затворим очите на хората и да кажем – ние пак правим нещо и това ще бъде реализирано, и ще бъде затворена тази страница.
Водещ: Добре, това е любопитна теза, обаче има един много важен въпрос, на който вие трябва да отговорите, и който всички си задават в момента. Вие разписвали ли сте, как да кажа, разрешение за подслушване на шефа на митниците – господин Ваньо Танов? Давал ли сте разрешение да бъде подслушван?
Цветан Цветанов: Сами разбирате, че аз не мога да ви кажа за кого и по какъв начин съм разписвал СРС-та. Мога да ви кажа, че за който съм подписвал, е имало достатъчно данни, които е било оформено в искането както на съответната оперативна служба, така също и на прокуратурата и съдията е дал разрешение. След което идва за подпис при министъра на вътрешните работи, който оглежда абсолютно всички факти и дали е спазена цялата процедура. 41-вото НС е първото народното събрание, което въвежда контрол, парламентарен, върху СРС-тата. 41-вото НС е първото, което въведе ротационния принцип и също това да бъде на паритетен принцип, което дава възможност на всички партии, извън управляващите да оглавяват тази комисия, за да може тя да работи и да...
Водещ: Добре, но големия обществен интерес към тази тема, няма ли да ви направи по-откровен и да кажете давал ли сте разрешение за слушане на господин Танов?
Цветан Цветанов: Аз пак повтарям, това е класифицирана информация, когато подписваш едно такова СРС.
Водещ: Тоест, вие не искате да кажете, защото е класифицирана информация?
Цветан Цветанов: Разбира се, но пак казвам, че всичко, което е свързано с използването на СРС-та става по законоустановения ред в България и допълнително механизъм за контрол, който е въведен точно от това управление и от парламента на България.
Водещ: Защото вие предполагам, не по-зле от мен сте прочели, да каже, тезите на ваши колеги, на ваши опоненти, които смятат, че вие сте разписали такова разрешение, без да предупредите премиера Борисов и както казва господин Петков, мисля че нещо от сорта – изпързаляли сте премиера и той не е знаел, че господин Танов е подслушван и е говорил съвсем свободно с него.
Цветан Цветанов: Това са сценариите, които ги наблюдаваме от 2007-2008-2009-2010 година, за някакъв /.../ между Цветанов и Борисов. Това е желанието на много хора, а Румен Петков да го давате за пример...
Водещ: Цитирам го, ваш предшественик.
Цветан Цветанов: Да, дори да го цитирате...
Водещ: Не, за пример не го давам, със сигурност.
Цветан Цветанов: Да, но с това, което остави като една дълга, дълбока следа в министерството и това, което в момента има като положение в обществото, аз не смятам че това е човекът, който трябва да бъде критерии за оценка.
Водещ: Вие знаете, че не е само той, знаете че мнозина говорят, че е трябвало да предупредите премиера Борисов, че господин Танов е слушан.
Цветан Цветанов: Ще стигна и до това. Аз искам да се върна в малко по-дълъг период, когато създавахме и учредявахме партията. Имаше хипотеза, че ние ще влезем в управлението, а защо не и самостоятелно. Имаше много партии, които не искаха ГЕРБ да управлява и то самостоятелно. Тези партии бяха бившите управляващи. Знаете какви плакати и какви лозунги бяха направени – „Гласувате за Борисов, избирате Костов”. След това, това което беше изговорено то ДСБ беше свързано с това как тази партия, когато кандидатствахме в ЕНП няма ценности, няма нищо, което да е свързано с бъдещето и развитието на страната. Всичко това беше затворена страница, защото ГЕРБ влезе в ЕНП, ползва се в момента с подкрепата на ЕНП, Борисов не изпълни тази препоръка, която бяха дали БСП и ние участвахме самостоятелно. Има много засегнати и неудовлетворени от резултатите от изборите 2009 година. Както БСП, така също и Синята коалиция. Защото имаше един разговор точно след изборите, когато в изборната нощ, Синята коалиция излезе и каза – ние няма да пречим на това правителство и ние няма да желаем нищо, за да може то да си реализира един мандат и то правителство на малцинството.
Водещ: Те не ви пречат особено.
Цветан Цветанов: ... И ние повярвахме като едни наивни млади момчета, които влизат в политиката. Разговорът, който имахме преди сформирането на Народното събрание точно Костов и Димитров бяха хората, които поискаха за тази подкрепа да има зам.-министри във всяко министерство, да имат 3-4 министри, да имат зам.-областни управители в цялата страна и да имат 3-4 областни управители в страната. Разбира се, че това нямаше как с да се осъществи и ние трябваше да запазим точно този облик и този резултат, който ние сме получили като подкрепа от обществото. Затова в момента има голям интерес за обединяване и концентриране на всичките партии в българския парламент, които не подкрепят това правителство. Това, което ми казвате за Борисов дали знае за всичко, което се прави. Само да ви кажа, че премиерът за всичко, което се прави в сектор „Сигурност и обществен ред” е лично и под негов контрол. Всичко, което сме реализирали, както за „Наглите”, както за „Килърите”, както за контрабандата, както за всичко свързано и с „Октопода” и с всички знакови престъпления в страната и корупцията.
Водещ: Той е информиран?
Цветан Цветанов: Той е информиран. Така, че за всичко, което се случва в сектора много от сигналите идват лично от него. Които са отишли при него и са му казали там има корупция.
Водещ: Тогава по-хупотетично, Водещ: По-хипотетично но съшия въпрос на същия въпрос да ми отговорите. Няма да ми кажете дали сте подписвали прослушване, там, следене на господин Танов.
Цветан Цветанов: Вие ме питате хипотетично, нали?
Водещ: Хипотетично, обаче, предполагаме, че сте разписали. Ако хипотетично вие сте разписали такова разрешение, казали ли сте на господин Борисов за това?
Цветан Цветанов: Хипотетично, ако вървим в тази версия, която вие в момента ни предлагате, аз ви казвам, че хипотетично и господин Борисов е информиран и е знаел за всичко, което се случва. Защото вижте, много от нещата, които са свързани в държавното управление, те минават през отговорността на премиера. Защото той концентрира най-много неодобрение, когато има проблеми във всеки един от секторите или корупция, или, каквото и да било. Защото от сблъсъка на всеки един обикновен гражданин с управлението днес на страната. Разбира се, че той не внася така едни „топли думи” към министъра или към някой чиновник, а към правителството и респективно към премиера. Така, че премиерът в тази посока в много от случаите, в тежките сигнали, които постъпват. Разбира се, че той дава информация, защото в държавното управление са необходими някой път и корекции и кадрови промени. Само и единствено да може да изведем тези хора от тази среда.
Водещ: Така, приемаме, че вие хипотетично не сте изпързаляли премиера?
Цветан Цветанов: Това са пълни глупости на хора, които по никакъв начин или не искат да разберат за какво става на въпрос или просто умишлено ни въвеждат в тази хипотеза.
Водещ: А вие, какво мислите за последното СРС, което излезе, разговорът на господин Борисов с господин Танов? Каква е, според вас? Възможно ли е изцяло да е монтаж или има и някаква доза изстина в това, което се случи?
Цветан Цветанов: Аз познавам премиера от 2001 година. Работя с него и съм имал възможност да бъда като оперативен помощник, след това и в партията, след това и в управлението сега като вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той няма такъв речник, когато става въпрос за управление и когато става въпрос за вземането на решение.
Водещ: Ами ако е поел ангажимент пред г-н Първанов и искал така да се покаже така като човек на честта?
Цветан Цветанов: Това, което каза, че е имал подобен разговор с Първанов, където той е говорил за това нещо.
Водещ: То пък много логично следва, че пък е искал да му помогне?
Цветан Цветанов: Самият речник на израз от страна на премиера аз поне за толкова години спрямо мен никога, по никакъв повод не е коментирана такава ситуация.
Водещ: Тоест, вие не допускате, че той е искал да помогне на тази фирма понеже е обещал?
Цветан Цветанов: Как да помогне като той и не познава собственикът, доколкото разбрах, а и самият собственик го каза.
Водещ: Така е, така е.
Цветан Цветанов: Самият собственик го каза. Така, че.
Водещ: Да помогне, приятелски.
Цветан Цветанов: Вижте, винаги може да помогнеш, но в рамките на закона. Но не можеш да помогнеш, когато е в противоречие на закона. Аз смятам, че фактът, че този, който е бил собственикът на тази фирма му е отнет лицензът за седем месеца. Кажете ми, къде е лобизмът и къде е личният принос на г-н Борисов за това, че този по някакъв начин трябва да бъде пазен.
Водещ: Искате да кажете, че всичко е монтаж? Всички СРС-та са монтаж и ви изглеждат недостоверни?
Цветан Цветанов: Вие ме карате пак да коментирам нещо, което няма как да ви го...
Водещ: Добре, но вие общувате с хората, които се занимават с това. Все пак, при всички случаи имате по-бърза процедура от официалната. Наистина ли пък не се интересувате колегите ви да кажат има ли изтичане на информация? Защото има и друга версия, че има хора, които не ви харесват като вътрешен министър. Нали не се заблуждавате, че всички в министерството са ваши фенове. Ами ако някой наистина изнесе такава информация, такова СРС, такава флашка, за да ви компрометира като знак на протест срещу вас?
Цветан Цветанов: Има необходимия контрол, който може да бъде установен дали има изнасяне на подобна информация.
Водещ: Още ли не е ясно има ли изнасяне?
Цветан Цветанов: Не е ясно.
Водещ: Не е ясно?
Цветан Цветанов: Защото спазвайки българското законодателство има процедури, които се минават и има възможност да се направи контрол върху всичко, което е използвано в минал период от време. Така наречените лог файлове в електронния тефтер, където остава не съдържанието. Защото след като не е поискано ВДС след изтичане на законно установения срок, естествено, че трябва да бъдат унищожени. Така, че в тази посока ние в момента все още не знаем категорично за какви записи става на въпрос. Дали са монтаж, дали са от СРС-та, дали са от изтичане на информация. Дали са от частни структури, които са имали тази възможност да го направят. Защото аз ще ви върна поне един месец назад. Знаете една поредна пресконференция, която беше дадена от една партия, която вече няма и парламентарна група, РЗС, която беше казала, че в Пловдив ще излязат данни за купуване на изборите, частичните избори за кмет на един район.
Водещ: Така.
Цветан Цветанов: В момента, в който се оказа, че всъщност ние сме си направили запис на всичко, което се случва по време на една предизборна кампания.
Водещ: Вашият запис е попаднал в РЗС?
Цветан Цветанов: Да.
Водещ: Значи, много провокатори има във вашите редици?
Цветан Цветанов: Момент, момент. Той не е бил таен този запис. Този запис не е таен. Той е бил, за да може ние да наблюдаваме и да виждаме, какви са ситуациите в една предизборна кампания. В момента, в който те обявиха публично и пуснаха дори записи се оказа, че половината от изреченията бяха изрязани.
Водещ: Това доказано ли е?
Цветан Цветанов: Това се доказа и то се доказа с това, че ние веднага публично дадохме диска на медиите в Пловдив. Те излязоха и тогава всъщност направиха съпоставка между единия запис и другия запис и се видя, че.
Водещ: Твърдите, че РЗС е дало манипулиран, изрязан, обработен запис, така ли?
Цветан Цветанов: То беше доказано и никой вече не продължи да говори по тази тема. Така, че в момента вие ме карате пак да коментирам нещо от сегашната ситуация в публичното пространство.
Водещ: Сега също трябва да извадите истинските записи, та да ги сравним с тези, които вървят?
Цветан Цветанов: Има закон, който ние трябва да спазваме, разбирате ли. Няма как да стане.
Водещ: Поне за вас си го направете. Извадете истинските записи, сравнете с тези?
Цветан Цветанов: Знаете ли, в момента в държавата, какво се случва.
Водещ: Кажете вашата версия, аз имам своя?
Цветан Цветанов: Всичко, което реализира това правителство вече не е на дневния ред на гражданите. Защото погледнато глобално последствията от тежката икономическа криза. В страната има ли финансова стабилност, въпреки тежката, но тя е финансово стабилна. Имаме бюджет, който е приет за 2011 година – 2.8% дефицит. Има страни, които отидоха от 13 на 8 и в момента започват да намаляват този дефицит.
Водещ: Вашата теория – държавата е стабилна и някой се опитва да я дестабилизира?
Цветан Цветанов: Много е важно това, което искам да кажа.
Водещ: Да, защото имам още няколко въпроса.
Цветан Цветанов: В момента това, което е важно. Днес премиерът, заедно с Росен Плевнелиев откриха един проект, който ще бъде за пътния възел в Бургас. Това, което в момента се реализира – магистрала „Тракия”, магистрала „Люлин”. Това, което се реализира и по отношение на бизнеса искаме да стабилизираме всичко, което е свързано с помощта, която получаваме от европейската общност. Това е да се възползваме от тази солидарност и да влязат повече пари в България.
Водещ: Така е, това го знаем г-н Цветанов.
Цветан Цветанов: Не, не го знаем.
Водещ: Има някои други неща, които не знаем.
Цветан Цветанов: Не, не го знаем.
Водещ: Е, как да не го знаем?
Цветан Цветанов: Да ви кажа, мерките, които предприема това правителство. Кажете ми, колко бяха коментарите за това, че тази година за първи път от 1965 година имаме 775 убити по пътищата. Това е на база предприетите мерки от това правителство. Защото в предишен период от време, в последните 15 години цифрите се водеха от 950 до 1100.
Водещ: Това добре, но пък една друга цифра ще ви кажа – петстотин и няколко човека нелегално влезли през турската граница по време на вашето правителство.
Цветан Цветанов: Кой ви го каза това нещо?
Водещ: Това се изнася от БСП като информация, как кой ми го каза?
Цветан Цветанов: Аз ще ви кажа, че БСП, понеже имаше дебат в парламента за Шенген, и понеже това, което ме питате в момента то е свързано с Шенген. БСП казваха, че това правителство не е успяло да изпълни ангажимента си към Шенген. Момент, искам само да им кажа на БСП.
Водещ: Накратко, защото искам и на мен да ми отговорите.
Цветан Цветанов: 2007 година те декларират за готовността на страната да влезе в Шенгенското пространство. От 2007 година ЕК взима решение и дава финансова помощ на страната в размер на 161 млн. евро, които да отидат за Шенген. БСП правят национална годишна индикативна програма за усвояване на средствата. Предвидени са да бъдат усвоени тези средства до 2009 година, като 2007 година имат около 60 млн., 2008 година около 30 млн., 2009 година – остатъка от тези пари, които трябва да бъдат. 2007 година обаче, българското правителство усвоява нула, 2008 година усвоява един млн. и 300 хиляди. 2009 година доближават се до 26% от усвояемостта. За осем месеца българското правителство успя да стигне до 100%...
Водещ: Това е чудесно и чакаме септември евентуално. Но нека да ви попитам нещо друго...
Цветан Цветанов: Това, което имаме като увеличаване на емиграционния натиск на 2010 година съпоставимо с 2009 година, имаме задържани нелегално преминаващи граждани от страни от Афганистан, Ирак, Иран и региона, които са с около 25% увеличени. Имаме увеличаване на подобен натиск от Гърция, който съпоставим с 2010 с 2009 година е с два пъти повече отколкото 2009-та година. Това не означава, че страната е станала по-нестабилна. Страната осъществява необходимия контрол на външна граница и всички тези нелегални емиграционни групи, които влизат в страната, и които биват задържани, след това има процедури за обратното връщане на страната...
Водещ: Добре, обаче, понеже сме на финала, нека накратичко да ми отговорите на няколко въпроса. Връщам ви към теми, които са актуални много, макар че Шенген е също много важна тема. От Софийска градска прокуратура заявиха, че няма производство срещу началника на митниците Ваньо Танов. /... от три свои източника, независими е показало, че има такава проверка на Софийска градска прокуратура и то се разработило съвместно с МВР и ДАНС. За това вие знаете ли нещо?
Цветан Цветанов: МВР, ДАНС и прокуратурата е работила по митниците във връзка със сигнали и неща, които са свързани с ощетяване на републиканския бюджет. Така че в тази посока има много сектори в държавата, в които се работи. Но аз искам, понеже цялото предаване мина в нещо, което вие връщате само...
Водещ: Ами, не, напротив. Само трябва да изясним тези неща, защото се получават сериозни противоречия.
Цветан Цветанов: Защо нямаше въпрос, който да коментираме /.../ и злоупотребата с личните данни на гражданите? За подписката, която беше внесена за промяна на държавното управление на страната? Защото от извадка от тези подписи, които бяха над 500 хиляди внесени в българския парламент, от 1 850, има 53 покойници, 400 човека, от които не са наясно с това, че подписите са им положени, боравено им е с личните данни, това са три имена, ЕГН, домашен адрес. Нали разбирате, че могат да бъдат фалшифицирани подобни продажби и на техните имоти, евентуално. Защо никой не говори за това?
Водещ: Това с всяка подписка може да се случи.
Цветан Цветанов: Момент.
Водещ: Но също така съдии да ходят в 22.00 часа в къщите на хората да ги питат – вие подписвали ли сте се и това не е много нормално.
Цветан Цветанов: Искате ли да ви попитам нещо? Ако вие бяхте в държавното управление и в момента, в който се внася една подписка и постъпва един сигнал, конкретен, с конкретни данни, факти, начинът, по който се е организирала и се попълва тази подписка и как са се боравели личните данни на хората, постъпва сигнал, който е изпратен до председателя на НС. Вие, ако бяхте председател на НС, какво щяхте да предприемете?
Водещ: Щях да дам сигнал, ама, за всичко.
Цветан Цветанов: Момент. Щяхте да напишете /.../ към дело, да замине в архива...
Водещ: Какво?
Цветан Цветанов: Примерно, да речем, да отиде в архива и да не се взима отношение. Или като един отговорен държавник, вие ще напишете на този конкретен сигнал, конкретната служба, която...
Водещ: Нека си проверява, ама, това изглежда малко като сплашване на хората – вие защо се подписвате в подписката на РЗС?
Цветан Цветанов: Понеже имаше много манипулации в тази посока, обърнете се към колежката от БНТ, която я дадоха колегите от телевизията, която каза как, по какъв начин нейното име фигурира вътре.
Водещ: Аз знам, че има много, аз това го разбрах. Значи, от едната страна стои фалшифицирана подписка, от друга специално отношение на службите към нея. Разбирате ли, просто това исках да изясня?
Цветан Цветанов: Няма нищо, което... В момента ни предстои национално преброяване, нали така?
Водещ: Да.
Цветан Цветанов: В момента има 62 хиляди преброители, които са заявени. Какво предлагате, че трябва да направят службите?
Водещ: Ясно. Въпросът е, че се създава /.../ да ги сплашват тези хора да не участват в подписка на РЗС.
Цветан Цветанов: Не е ясно. Вижте, трябва... В момента тези 62 хиляди преброители, ние трябва да гарантираме, че те когато отидат на дадения домашен адрес, че те трябва да бъдат коректни, лоялни.
Водещ: Едно е проброител, друго е човек от ДАНС или полицай.
Цветан Цветанов: Не, момент, ако ми позволите само да довърша изречението.
Водещ: Да, защото сме съвсем на финала.
Цветан Цветанов: От тези 62 хиляди, ние с НСИ направихме проверка, всички лица дали имат криминални регистрации. И от тях се оказа, че 580 човека имат криминални регистрации. От които някои са лежали в затвора за кражби, за грабежи, за убийство. Има хора, които... Тоест, има един човек, който има 78 заявителски материала. Нали разбирате, че ние трябва да гарантираме сигурността? И в момента това публично говорене от някои хора, най-много оказва влияние върху интелигентните и честни български граждани. Защото никой не осъзнава какъв е манталитетът и моралния облик на един престъпник, на един човек, който иска да злоупотреби с данните. Така че ние правим всичко възможно да гарантираме сигурността на гражданите и да може действително всеки един да разполага с...
Водещ: Добре, ние ще обобщим това, което си говорихме с вас. Останете и след рекламите и ще чуем последно това, което иска да каже вицепремиера и министър на вътрешните работи господин Цветанов.
Понеже имаме съвсем кратко време до края на предаването, господин Цветанов, ще ви помоля да отговаряте наистина с една-две думи буквално. От БСП казаха, че вие всъщност сте започнали кариерата си като служител на Държавна сигурност. Служили ли сте в Държавна сигурност. Да или не?
Цветан Цветанов: Не. И то беше оповестено от комисията. Три проверки са правени както за кандидат-депутат, така и за депутат, така и за министър.
Водещ: Нищо не е скрито и комисията не ви е покрила?
Цветан Цветанов: Това е част от сценария. Атаките срещу Цветанов, атаките срещу премиера трябваше да бъдат стартирани април-май. Просто избързаха с финалната си част – атаките по премиера с това, което днес коментирах.
Водещ: Избързаха, ама те щели да продължават, казват. Така че предстои.
Цветан Цветанов: Нека да продължават.
Водещ: Може би най-интересното предстои. Нека да обобщим. Вие не управлявате контрабандата в България, казахте в началото на предаването днес.
Цветан Цветанов: Факт.
Водещ: Нямате нищо общо.
Цветан Цветанов: Факт за всичко това, което правим. Нека да дадат цифри...
Водещ: Който е бил слушан от високите етажи на властта и вие сте подписали за него, сте предупредили премиера.
Цветан Цветанов: Всичко, което се прави в тази посока...
Водещ: И той не е бил изненадан от някои разговори, че сега се появяват?
Цветан Цветанов: Това е част от държавното управление и премиерът трябва да бъде запознат с всичко.
Водещ: Добре, а защо господин Танов, и господин Дянков и господин Странджев – хора, на които са уловени гласовете им, твърдят, че разговорите са автентични, а вие се съмнявате? След като участниците ги потвърждават, защо да се съмняваме?
Цветан Цветанов: Странджев, който в общи линии идва в средите на част от тези, които се занимават с нещо нечисто, е с псевдоним Елби. Така че нека да не отговарям...
Водещ: Какво е Елби?
Цветан Цветанов: Елби, това е псевдоним. Вие имахте много хубави материали, между другото, във вашата телевизия точно за това какво представлява Елби и какво е правил в митниците като ръководен кадър.
Водещ: А господин Танов и господин Дянков също казват, че има нещо достоверно в тези разговори.
Цветан Цветанов: Аз не знам какво са говорили по телефоните между останалите министри. Но конкретно за това, че когато има някъде нещо, което е свързано с някакви разработки по висшите етажи на властта, част от сигналите са идвали от премиера.
Водещ: А защо при вас сега се слушат 1,5 млн. българи?
Цветан Цветанов: Кой го твърди това нещо?
Водещ: От БСП го твърдят. Твърдят го всички.
Цветан Цветанов: Вие пак давате грешен източник.
Водещ: Ами най-голямата опозиционна партия. Кого да цитирам? Ако искате, да цитирам РЗС. Ако искате, да цитирам...
Цветан Цветанов: Бяха казвани едни 100 млн. Само искам да успокоя българския данъкоплатец, ако 100 млн. ...
Водещ: Да, и аз съм обезпокоена, съвсем сериозно ви казвам. Аз не искам 100 млн. за подслушване да бъдат давани.
Цветан Цветанов: ... както беше лансирано, колегите бяха дошли и казаха: „Господин министър, нека поне наполовина”, но пак няма да можем да ги изхарчим, а и господин Дянков няма да ги даде тия пари. За всичко това, което е свързано в манипулативното изнасяне на подобни цифри, не отговаря на истината.
Водещ: Но от прокуратурата казват, че два пъти повече подслушвате от миналата година, господин Цветанов.
Цветан Цветанов: Под 20 млн. са парите, които се дават за подобни средства.
Водещ: Имате ли мания към подслушване? Ето, официално.
Цветан Цветанов: Не, нямам мания. И това, което мога да кажа е, че трябва да правим разграничение. Лица, подслушвани в страната през всичките тези периоди, се движи някъде от 3 до 5 хил. човека.
Водещ: При вас има двойно увеличение.
Цветан Цветанов: Момент. Искания, които се искат за конкретните лица, се движат от 5 до 15 хил. искания. Това са исканията за конкретните телефони, които трябва да бъдат слушани и други неща, които са свързани с използване на СРС. Не всичко това е телефони, разбира се. Така че вие казахте, колко, 1,5 млн.?
Водещ: 1,5 млн.
Цветан Цветанов: Да. Ами значи приемете 15 хил.
Водещ: Са подслушвани?
Цветан Цветанов: !5 хил. искания за телефонни разговори. А лицата са не повече, през всичките тези години са варирали от 3 до 5 хил. 3 до 5 хил. на 7-милионна България.
Водещ: Има ли ви доверие премиерът? Всички го призовават да се отърве от вас, не всички – мнозина, и ако се отърве от вас, нещата ще тръгнат мирно и тихо.
Цветан Цветанов: Това, което казах и преди малко. От 2001 година работим и работим само и единствено водени от доверие, искреност.
Водещ: След последните течове имахте ли разговор?
Цветан Цветанов: Не, няма. Дори и тази нощ, в 2 ч. последно разговаряхме по едни конкретни неща, които направихме. И трябва да ви кажа, че...
Водещ: Намек за недоверие?
Цветан Цветанов: Не. По никакъв начин. И смятам, че всичко това, което се тиражира в публичното пространство, нека...
Водещ: Той не ви подозира, че сте го изпързаляли?
Цветан Цветанов: Нека да оставим времето да покаже. От 2007-2008 година се говори по този начин. А виждате, че днес сме по-силни и държавата действително върви в по-добро...
Водещ: Спокоен сте, виждам.
Цветан Цветанов: Прекалено спокоен. Защото ми е чиста съвестта и защото знам, че всичко, което правим заедно с колегите в Министерски съвет, с депутатите от политическа партия ГЕРБ, депутатите, които подкрепят политическа партия ГЕРБ и премиера начела като флаг на това правителство, трябва да ви кажа, че съм спокоен, защото България върви към по-добро.
Водещ: Благодаря ви за този разговор.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Цветан Цветанов за скандалите с подслушваните разговори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди