изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:29 EEST
Слагат лимит по три SIM-карти на човек?    
Икономика

Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков предлага да се въведе ограничение на броя на SIM картите на един човек.  Той иска да се купува SIM карта за лично ползване. "Ако абонатът е физическо лице при три оператора, да може да има три карти – такава промяна ще бъде предложена. Когато става дума за фирма, идеята е да се купят толкова карти, колкото служители има", обясни Божков в сутрешния блок на bTV.



Коментарът си Божков направи във връзка със случая с купени над 1000 предплатени SIM карти на името на 46-годишния Събко Мулешков от Панагюрище. Мъжът предлага анонимни SIM карти в интернет - неограничено количество номера от трите мобилни оператора и дори дава възможност за номер по избор. Цената на една анонимна SIM карта e между 10 и 50 лв.

Полицията в Пазарджик проверява случая със Събко Мулешков, съобщи директорът на Районното управление на полицията комисар Стоян Стоянов, предаде БНР. До момента няма яснота дали мъжът от Панагюрище е дал доброволно личните си данни, продавайки самоличността си или става въпрос за друго престъпление и схема на черен пазар с предплатени мобилни карти.
С три от картите, купени от него, са извършени два обира и едно отвличане, обясни Стоянов. Събко Мулешков е криминално проявен и е лежал в затвора за измами.

В началото на миналата година, след искане от МВР, Комисията за регулиране на съобщенията въведе нов правилник за задължителна регистрация на предплатените карти за мобилни телефони. Тази мярка дойде след нашумелите отвличания и изнудвания, които се извършваха с анонимни предплатени SIM карти.

Борислав Борисов, журналист от радио Фреш, разказа по bTV как е бил измамен със SIM карти. На негово име са били регистрирани над 220 карти и е натрупана 1300 лв. сметка. През април миналата година Борислав получил фактура на два номера с голяма сметка. Пуснал жалба в полицията.
От мобилния оператор се отнесли изключително грубо, не спрели картите и му  върнали отговор с благодарност, че е техен абонат.

Главен инспектор Благородна Макева, юрист от Криминална полиция, заяви, че е нереалистично да се ограничава броят на картите, на които един абонат да има право.
Решение на проблема се търси, каза тя.

Венета Шопова, шеф на комисията за личните данни, обаче каза, че е възможно да има лимит на броя карти.

Проблемът с продаването на нерегламентиран брой предплатени карти на едно име може да бъде решен само със законодателни промени, обясниха в съобщение на пресцентъра на мобилния оператор "Виваком". Според сегашното законодателство, компанията нямала право да налага лимит върху възможността един човек да притежава на свое име неограничен брой предплатени SIM карти, но изпращала писма и предупреждава клиентите си във всеки случай, при който възникне съмнение за измама.

Във "Виваком" има около 800 лица с регистрирани над 10 предплатени мобилни карти, около 45 души са с над 50 номера, а тези, които притежават над 100 предплатени SIM карти, са 35. Телекомът ще подкрепи всяка мярка от страна на държавата, която ще доведе до намаляване на възможността за извършване на
незаконни действия с нейни карти и за уронване на името и достойнството на нейни клиенти, се казва в съобщението.

Въвеждането на ограничения в количеството предплатени карти, които могат да се продават от мобилните оператори на едно лице, би довело до ограничаване свободата на избор на клиента, това обаче съобщиха от "М-Тел", цитирани от БГНЕС.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Слагат лимит по три SIM-карти на човек? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди