изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:33 EEST
Първанов освободи шефа на правния си съвет    
Новини

Доцентът по финансово право Сашо Пенов беше адвокат на "Леденика", докато работел при държавния глава, пише "Труд"



Президентът Георги Първанов изненадващо освободи ръководителя на правния си съвет Сашо Пенов, съобщава "Труд".

Пенов беше адвокатът на пивоварната на "Леденика" - "БУЛБРЮ БГ" ЕООД по делото в Софийския административен съд.

Около "Леденика" и нейният шеф - Мишо Бирата, бе концентриран скандала с подслушаните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов.

Проблемът възниква заради забраната тези, които работят на трудови договори или са държавни служители, да упражняват едновременно и свободната адвокатска професия.

Изрично изключени от правилото са само депутатите, преподавателите във ВУЗ и научните сътрудници.

Пенов е университетски преподавател - доцент по финансово право в СУ "Св. Климент Охридски" и във Великотърновския университет. В това му качество няма проблеми, коментира "Труд".

Въпросът обаче е в какви правоотношения е с президента? Ако е в трудови или служебни правоотношения (като държавен служител), няма право да се явява като защитник по дела - това е тежко дисциплинарно нарушение, коментират за изданието столични адвокати.

"Като университетски преподавател г-н Пенов има право да е адвокат", заявили от президентството. За работата му на "Дондуков" 2 обяснили: назначен е с два указа на президента - за председател на правния съвет и на комисията за несъбирамите държавни вземания, без обаче да отговорят в какви правоотношения е с институцията - трудови, служебни или граждански.

"Указът на президента може да поражда и трудово, и служебно правоотношение. В конституцията е казано за какво президентът издава укази. Това е особен вид акт, от който може да възникне както служебно, така и трудово правоотношение ", обяснява пред "Труд" секретарят на КНС Чавдар Христов, специалист по трудово право. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Първанов освободи шефа на правния си съвет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди