изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:12 EET
ВСС отстрани шефа на Апелативния съд в София    
Ред и сигурност

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Съдията бе едно от главните действащо лица в скандала с магистратските имоти в Приморско. Освен това през пролетта в. "24 часа" свърза името му с т.нар. "Октопод". ВСС смята, че Пенгезов е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс. Пенгезов обаче обвини вътрешния министър Цветан Цветанов за отстраняването си и заяви, че то е незаконно.



Решението на висшия съдебен съвет е взето с 15 гласа "за", 4 "против" и трима въздържали се. Пенгезов остава редови съдия в Апелативния съд. Решението може да бъде обжалвано пред съда.

Отстраниха ме, защото така беше наредено, коментира Пенгезов

Той заяви, че има данни, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Веселин Пенгезов добави, че е имало среща на членове на ВСС с вътрешния министър, но на този етап отказа да назове имена.

Напълно съм убеден, че е имало натиск, категоричен е Пенгезов.

Той заяви още, че ще обжалва решението.

Пенгезов каза, че има известни опасения, че двата състава на ВАС ще бъдат обективни, но разчита на това, че българският съд ще вземе решение въз основа на фактите и според закона. Според него отстраняването му от поста е необосновано и незаконосъобразно.

През май след приключилите проверки ВСС оневини окончателно Веселин Пенгезов като се произнесе, че не е нарушил етичния кодекс на магистратите.

"Знае се кой не иска да съм председател на САС, но нека да приключи преписката във ВСС. Сред тях има и хора в съдебната система и хора извън нея", коментира Пенгезов.

Пенгезов обясни още, че дъщеря му отдавна се е отказала от правото си на строеж на Черноморието, тъй като не иска да злепоставя баща си. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

ВСС отстрани шефа на Апелативния съд в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди