изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 02:56 EEST
Добричкият окръжен съд отмени присъда на Районен съд – Каварна, за повреждане на частно имущество    
Ред и сигурност

Влезе в сила решението на Добричкия окръжен съд за отмяна на присъда, с която Каварненският районен съд осъжда 33-годишния Тихомир О. Тодоров на 3 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и привежда в изпълнение наказание от 10 месеца лишаване от свобода, наложено му с условна присъда по друго дело. Въззивният съд прекрати наказателното дело. 

На 23.09.2010 г. Районен съд – Каварна, е признал Тихомир О. Тодоров за невиновен в това, че на 03.04.2010  г. в  гр. Каварна, при условията на повторност, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот е направил опит да отнеме чужда движима вещ – касетофон марка „Форд” на стойност 30 лв., от товарен микробус, собственост на каварненец, без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои. Със същата присъда първоинстанционният съд е признал Тодоров за виновен, че е повредил противозаконно същата вещ, като деянието представлява маловажен случай, и го е осъдел на лишаване от свобода за срок от 3 месеца при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип. Съдът е постановил, той да изтърпи и наказание от 10 месеца условно лишаване от свобода, наложено му с влязла в сила на 13.03.2010 г. присъда.

Присъдата на Районен съд – Каварна, е обжалвана от защитника на подсъдимия с доводи за допуснати процесуални нарушения.

Добричкият окръжен съд установи, че присъдата в оправдателната си част е влязла в сила. Доколкото липсва протест срещу тази част, въззивната инстанция не следва да обсъжда правилни ли са изводите на съда, че не е доказано престъплението опит за кражба. Жалбата в осъдителната част е основателна, но на различно основание и съображения от изложените в нея. Тодоров е осъден за повреждане на частно имущество в маловажен случай, което не е престъпление от общ характер, а се преследва с частна тъжба на пострадалия по реда на частното обвинение. Пострадалият не се е конституирал като частен обвинител по време на съдебното следствие на първа инстанция, а след като са му били разяснени правата е заявил, че няма претенции към подсъдимия. Прокурорът също не е направил такова искане. Следователно с обжалваната част на присъдата, с която подсъдимият е признат за виновен в извършване на престъплението, районният съд се е произнесъл, без да има подадена тъжба за това деяние. В случая наказателното производство за това престъпление трябва да се прекрати. Предвид изложеното Добричкият окръжен съд следва да отмени както обжалваната присъда в осъдителната й част, така и ефективното изтърпяване на наказанието по другата условна присъда.

Решението на Добричкия окръжен съд не е обжалвано и влезе в сила.

 

18.01.2011 г.                                    Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд отмени присъда на Районен съд – Каварна, за повреждане на частно имущество | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди