изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:21 EET
Добричкият окръжен съд решава дело срещу директор на общинска дирекция    
Ред и сигурностВ 30-дневен срок Добричкият окръжен съд ще се произнесе по жалбата на 40-годишния Иван П. Иванов и по протеста на Районна прокуратура – Добрич, срещу присъда на първоинстанционния съд. С нея на 20.10.2010 г. Районен съд – Добрич, е признал Иван Иванов за невиновен в това, че в периода месец април – месец май 2009 г. в гр. Добрич при условията на продължавано престъпление, в качеството си на директор на дирекция „Общинска собственост” в община гр. Добрич в

кръга на службата си: на 17.04.2009  г. е съставил неистински частен документ – заявление до главния архитект на община Добрич за съгласуване и одобрение на инвестиционни проекти и го употребил пред община Добрич, за да докаже, че е налице волеизявление от името на добричлията Д. К. Н.  за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти за два броя гаражи; на 15.05.2009 г. е съставил неистински частен документ – заявление до главния архитект за издаване на разрешение за строеж и го употребил пред община Добрич, за да докаже, че съществува волеизявление от името на Д.К.Н. за издаване на разрешени за право на строеж; на неустановена дата през горепосочения период е съставил неистински частен документ – доклад до главния архитект на община Добрич за оценка на съответствието на проектната документация със съществените изисквания към строежите и го употребил пред община Добрич, за да докаже, че съществува правоотношение между Д. К.Н. като възложител и „Жилфонд инвест” ЕООД като изпълнител за извършване на оценката. Районен съд – Добрич оправдава Иванов по повдигнатото обвинение като приема, че „формално е осъществил деянието, защото е положил подписа си от името на друго лице, което в документа се сочи за автор на същия. Но от деянието  не са настъпили никакви противоправни или общественоопасни последици. Действията на подсъдимия не са довели до нищо повече за Д. К.Н. от това, до което щеше да се достигне, ако той лично беше подписал и подал исканията”. Затова първоинстанционният съд приема, че деянието е с незначителна обществената опасност, поради което не е престъпно.  

Подсъдимият обжалва първоинстанционната присъда и мотивите за оправдаването му, като иска да бъде оправдан за това, че не е извършил престъплението, в което е обвинен. Той посочва, че районният съд е приел, че е извършил вмененото му деяние, което представлява престъпление, и го е оправдал, поради неговата незначителна обществена опасност.

Районна прокуратура – Добрич, счита присъдата за неправилна. Държавното обвинение намира, че обществената опасност на деянието в конкретния случай се извежда не само от обществените отношения, които се засягат с него, но и от субекта, който го е извършил.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира пред въззивния съд, че поддържа протеста, но смята, че обвинението трябва да бъде повдигнато по друг член от Наказателния кодекс. Според него Иванов не е извършил престъплението като длъжностно лице и не е действал в кръга на службата си. Окръжният прокурор оспорва и становището на районния съд, че деянието му представлява ниска обществена опасност. „Вярно, че е съставил документите със съгласието на правоимащия и това не е в ущърб на общината. Но така едва ли не всеки държавен служител може да съставя неистински документи, макар да няма никаква вреда за държавата. Всеки трябва да си знае пълномощията и да спазва правилата”, пледира прокурорът.

Адвокатът на Иванов поддържа присъдата в оправдателната й част и поисканото изменение на основанието, на което е постановена. По отношение на протеста на прокуратурата, защитникът твърди, че няма извършено престъпление от Иванов, а обвинението изпада в противоречие. „Защото приема, че инкриминираните документи не са съставени в кръга на службата и в качеството на длъжностно лице на подсъдимия, но обяснява по-голямата обществена опасност със същите аргументи”.

Иван Иванов заяви в последната си дума, че се счита за невинен.

 

18.01.2011 г.                                                Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд решава дело срещу директор на общинска дирекция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди