изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:05 EEST
ОБЩИНИТЕ НЕ ПРИЕМАТ ИДЕЯТА ЗА ОБЩИНСКИ ФОНД ЗА САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩАТА    
НовиниУправителният съвет на Националното сдружение на общините у нас е отхвърлил едно от предложенията на парламента – за създаване на Общински фонд за обновяване на многофамилни жилищни сгради.

Това съобщи вчера кметът Детелина Николова, която е и зам.-председател на управителния орган на общините у нас. Предложението е било общините да осигуряват средства в този фонд чрез минимум 5 % от имуществения данък и от глоби по Закона за етажната собственост.
До 10 януари са събирани предложенията и становищата на общините във връзка с подготвяните промени. Те са били обсъдени на проведеното през миналата седмица заседание на УС на НСОРБ. Общото становище било, че общините не са склонни да заделят финансов ресурс за създаването на такъв фонд. Според кметовете, постъпленията от глоби са твърде незначителни на фона на реалните разходи за обновяване на жилищните сгради.Те считат, че на общините се възлагат немалко ангажименти, за които са нужни допълнителен финансов и кадрови ресурс. Д. Николова посочи, че в другите държави такива фондове се формират от средства от държавата, от банки, от собствениците на имоти. Кметовете настояват промените в закона да са насочени към засилване на ролята на общото събрание на етажната собственост. Констатацията към момента е, че няма регистрирани асоциации по ЗЮЛНЦ, които ще могат да кандидатстват за средства.
 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ НЕ ПРИЕМАТ ИДЕЯТА ЗА ОБЩИНСКИ ФОНД ЗА САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди