изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-06-03 @ 00:59 EEST
Добри новини за пациентите в Европа    
Европейски съюз Д-р Антония Първанова приветства вота за засилени права на пациентите при трансгранично здравно обслужване

  

19.01.2011 г., Брюксел. Европейският парламент прие днес, на второ четене предложението за Директива за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, която цели да изясни и засили правата на пациентите, на които се налага да търсят лечение в друга страна-членка от ЕС.

 

След гласуването, д-р Антония Първанова, в качеството си на говорител на Групата на АЛДЕ по здравните въпроси и главен докладчик по тази Директива, заяви:

 

"Връщайки се четири години назад, когато съвместно с Групата на АЛДЕ започнах кампанията "Европа за пациентите", мога само да приветствам днешния вот. Ние изпратихме ясен сигнал до европейските граждани, че бъдещата система ще се фокусира върху нуждите на самите пациенти. Европейският парламент остава единен и застава твърдо зад този успех в полза на пациентите, който представлява и първата стъпка към засилване на техните права по отношение на достъпа до сигурна и висококвалифицирана здравна помощ в Европа."

 

"Групата на АЛДЕ настояваше по-специално по редица ключови въпроси в тази Директива, като възстановяването на разходите, гарантирането на устойчивостта на националните здравни системи, грижата за пациентите с редки заболявания, създаването на национални звена за контакт и съдействие в сферата на електронното здравеопазване. Оттук нататък е важно да се следи правилното прилагане на Директивата и да се осигури тя да допринася с конкретни здравни ползи към правата на пациентите в Европа."

 

Директивата установява механизми на ниво ЕС, така че пациентите да могат да получат медицинска грижа извън страната по произход и да бъдат компенсирани до степента, на която имат право в собствената си страна-членка. Целта на Директивата не е да стимулира здравния туризъм, а да осигури мобилността на пациентите, в случаите, когато това е необходимо, както и достъпа, сигурността и качеството на здравна грижа, основаващи се на общи правила и принципи.

 

Д-р Първанова заключи: "Нека не забравяме, че в края на краищата най-добрият вариант за пациентите е да бъдат лекувани в собствената им страна, и аз се надявам, че тази Директива, най-вече чрез наличието на съдействие в сферата на здравната грижа, ще стимулира самите национални здравни системи да осигурят по-добър достъп и по-високи стандарти що се отнася до сигурността и качеството на медицинска грижа."

 


Сходни връзки

Добри новини за пациентите в Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди