изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:37 EEST
Оригиналите на записите на Танов са унищожени    
НовиниСпециалните разузнавателни средства срещу Ваньо Танов са водени по разследване за контрабанда, но не са доказали престъпление и са унищожени автоматично, както изисква законът. Поради тази причина не може да се установи дали записите на разговори на премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков, директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и бившия му заместник Антоний Странджев, които вестник "Галерия" оповести, са от СРС-та, съобщи БТА.

Наблюдаващият прокурор по разследването срещу Ваньо Танов не е подслушвал подобни разговори и не е запознат дали те са част от СРС, уточнява пред агенцията източник от Съдебната палата.
Със сигурност наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев не е чел дешифрираните текстове с огласеното съдържание, съобщи и БНР.

Експерти извън МВР ще установяват има ли смислова манипулация на разговорите между Танов, Дянков, Горанов, Борисов и Странджев. Извършват се разпити на служители на ДАНС и ДОТИ, поради съмнения за непрофесионализъм в работата им и изтичане на информация.

Освен срещу Ваньо Танов, СРС са били приложени и спрямо сина му и още хора от Свиленград и София. Възможно е контролът спрямо тях да не е бил само телефонен. Дешифровката на подслушаните разговори, която е била докладвана на наблюдаващия прокурор, поискал СРС-тата, не е съдържала разговорите, които пуснаха от "Галерия".

Това обаче не означавало, че не са съществували в първичния материал, както и не изключва да са били презаписани, преди да се разпореди законното унищожаване на онези компютърни файлове, които не са станали веществени доказателствени средства.
Това, което със сигурност е ясно, е, че през февруари миналата година разрешение за техническа експлоатация на СРС е дал лично вътрешният министър Цветан Цветанов.

Вчера на сайта на прокуратурата бяха публикувани резултатите от фоноскопската експертиза на Националния институт по криминалистика и криминология към МВР за трите звукозаписа, разпространени от в. "Галерия". Тя показа, че подслушаните разговори между Танов, Борисов, Дянков и заместника му Владислав Горанов не са оригинали и върху тях има допълнителна манипулация.

По-рано днес и председателят на парламентарната комисия за СРС Явор Нотев заяви по bTV, че оригиналът на скандалния разговор между шефа на митниците и премиера, може да е унищожен. Той обаче обясни, че изводи могат да се направят от неговото резюме и чрез разговори с хора, които са били по веригата на съответното СРС.
„Ще се опитаме да разберем дали има директен теч на автентична информация и дали тя е послужила за основа на манипулиран материал”, уточни Нотев.

"Изводите са категорични, че това не са оригинални записи на СРС-та, а презаписи. Резултатът от проверката е обективен. Предлагам да не се чете конкретно експертизата", заяви по Нова телевизия председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Оригиналите на записите на Танов са унищожени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди