изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:10 EEST
ЦИГАНКА НЕ ЗНАЕ 7-О ИЛИ 8-О ДЕТЕ Е РОДИЛА    
ЗдравеС около 300 по-малко бебета са проплакали през м. г. в болницата в Добрич. Циганка от Добрич роди наскоро в болницата, но не знае точно седмото или осмото си дете. Момченцето се появило на бял свят на 16 януари с тегло 2 000 грама. Ще престои в ковьоз докато стане доносено. След това ще бъде настанено в Дома за медико-социални грижи. Циганката не се грижи за нито едно от децата си, всичките са настанени в социалното заведение.


Момченцето, за което се грижат в момента в Отделението за новородени в болницата в Добрич, е третото бебе сред родените 75 от началото на годината, което отива в дом. Сред многораждащите майки е и Роса, за която НДТ писа. Тя има вече пет деца. Две от тях са починали, защото са се родили с увреждания.
Имаме известни притеснения относно многораждащите жени от малцинствен произход, с лоша или никаква здравна култура и неприемащи бременността като отговорност, тъй като раждат деца с малформации, сподели началникът на отделението д-р Снежана Александрова. През м. г. в болничното звено са починали две такива новородени. Едното било със сърдечна малформация, несъвместима с живота, а другото с комбинирана - с увреждания на крайниците, на мозъка. По думите на д-р Александрова, майките на такива деца не са се обърнали към здравната мрежа, въобще не са преглеждани от лекар докато са били бременни. Не е нормално да се раждат след като има възможност за прекъсване на бременността, коментира лекарката.
Около 1 200 бебета са преминали през Отделението за новородени на МБАЛ през м. г., ражданията са с около 300 по-малко в сравнение с предходната година, съобщи д-р Александрова. И допълни, че през предните две години са имали по около 1 500 бебета. Много е тревожно положението, коментира лекарката. По думите й има две паралелни тенденции. От една страна са майките, които раждат малолетни и непълнолетни. Така докато навършат 25-26 години вече имат по 5-6 деца. От другата страна са интелектуалките, жените с добър статус - образователен, финансов, въобще житейски, които първо искат да се докажат в професията си, както и тези, които много дълго не се решават да имат второ дете. Те раждат на около 35 години, а второ дете - на около 38.
Проблемът с недоносените бебета ще става все по-голям, особено след приемането на европейските директиви от началото на м. г., когато за живородено се смята дете с тегло над 600 грама, сподели д-р Александрова. Лекарката обясни, че тези бебета имат много високи нужди - както по отношение на продължителността на отглеждане - над 3 месеца, така и заради грижите, които полага за тях персоналът, нуждите им продължително време да са на специализирана апаратура. Така и апаратурата ни е недостатъчна, каза началникът на отделението. Но посочи, че въпреки това имат добри показатели - над 50 процента преживяемост. И в момента в звеното се грижат за малкия Иван. Той се е родил на 29 октомври с тегло 900 грама и дължина 35 сантиметра. Вече е килограм и 800 грама. НДТ


 


Сходни връзки

ЦИГАНКА НЕ ЗНАЕ 7-О ИЛИ 8-О ДЕТЕ Е РОДИЛА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЦИГАНКА НЕ ЗНАЕ 7-О ИЛИ 8-О ДЕТЕ Е РОДИЛА
Автор: Anonymous да 2011-01-20 @ 16:48 EET
Dokato sepravitelstvoto podyrja ciganite s vsiakakvi pomo6ti i na vsi4koto otgore ne pla6tat za zdravni yslygi,bylgar4eatat 6te namaliavat za syjalenie.Spe6no triabva da se vzemat merki.Ne e normalno da rajdat i da gi ostaviat v domove i da vzimat pomo6ti,a na nas da ni se pla6ta po 250 lv i da si pla6tame za rajdaneto.Tova go niama nikade.Vie ste xorata ,koito triabva da iziskvat prevantivni merki spriamo rajdaemostta na BULGARKITE.
ЦИГАНКА НЕ ЗНАЕ 7-О ИЛИ 8-О ДЕТЕ Е РОДИЛА
Автор: Anonymous да 2011-01-21 @ 10:33 EET
Още докато родят първото и веднага да им изрязват карантиите
ЦИГАНКА НЕ ЗНАЕ 7-О ИЛИ 8-О ДЕТЕ Е РОДИЛА
Автор: Anonymous да 2011-01-21 @ 11:07 EET
Гадна,мръсна напаст.Няма ли кой да заличи от лицето на земята тези гадни паразити,кото се издържат единствено и само с нашите данъци???Те изобщо плащат ли такива?????????Като родят по едно дете и като го оставят,не ние обикновените данъкоплатци,а те да плащат на "милата ни "татковина за това че им гледа децата.
ЦИГАНКА НЕ ЗНАЕ 7-О ИЛИ 8-О ДЕТЕ Е РОДИЛА
Автор: Anonymous да 2011-01-21 @ 14:29 EET
Алллллло, кой трие коментариите? Няма да ви чета повече!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди