изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:20 EEST
Коалиция за България сезира Конституционния съд заради Закона за Сметната палата    
ПолитикаКоалиция за България отправи искане до Конституционния съд да обяви за противоконституционен Закона за Сметната палата, който беше приет преди около месец. Това заяви в парламента народният представител Любен Корнезов. Депутатът изтъкна три аргумента за искането на левицата.

 

„Винаги в България Сметналата палата е била колективен орган”, отбеляза Корнезов. Сега обаче този принцип се променя и Сметната палата се превръща в едноличен орган. „С това се нарушава чл.91 от Конституцията, както и принципите на правовата държава”, обясни депутатът.

Корнезов напомни, че Сметната плата се състои от 11 члена с мандат от 9 години. Мандатът им обаче се прекратява, въпреки че не е изтекъл, което според депутата противоречи на решение на Конституционния съд.

Любен Корнезов отбеляза, че се дава правомощие на този едноличен орган да иска освобождаване на ръководителите на ведомствата, които се проверяват, като например - Народното събрание, Министерски съвет, президента, министерства. „Това крие голяма опасност от злоупотреби. Главният одитор не е прокурор, не е съд”, заяви депутатът от Коалиция за България. 

Жанет Пашалиева

 


Сходни връзки

Коалиция за България сезира Конституционния съд заради Закона за Сметната палата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди