изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:06 EEST
Двете “люспи” от РЗС искат нови места в парламента    
ПарламентДвамата независими депутати от РЗС Дарин Матов и Димитър Колев, които се опълчиха срещу лидера Яне Янев и подкрепиха ГЕРБ при вота на доверие, поискаха място в пленарната зала по-далеч от останалите от РЗС. Молбата е била отправена към шефката на парламента Цецка Цачева в петък сутринта. Двамата искали да седят един до друг в залата и да се разграничат от останалите верни на Янев избраници.

Колев и Матов категорично отрекоха да е имало натиск върху тях да подкрепят правителството. Матов взел решение как да гласува “спонтанно” в последния момент по време на дебатите и декларира, че в бъдеще ще гласува по съвест.

Той и колегата му в петък седяха заедно с предишните напуснали РЗС депутати - Димитър Чукарски, Марио Тагарински и Тодор Великов, както и с разделилия се със “Синята коалиция” Венцислав Върбанов. Заговори се, че те щели да молят ГЕРБ да им се предостави и стая в парламента. Досега независими депутати не са имали помещение в НС, а само кабинети в административната сграда. Темата не е уредена в правилника на парламента. Но пише, че независимите депутати не могат да направят нова ПГ.

В кулоарите на парламента от около два месеца се говори, че двамата ще напуснат Янев и вероятно ще се присъединят към независимите, подкрепящи властта. Тогава отричаха. В момента се говори, че и други от 5-имата останали избраници на РЗС (заедно с лидера) можело да го напуснат. Върти се името на Георги Терзийски, но той отрича.

Лидерът на РЗС Яне Янев не коментира действията на колегите си. Той обяви, че не се издържа на натиска, на който е подлаган не само той, но и семейството му. “Аз дали ще съм лидер на РЗС, дали ще се занимавам с политика, дали ще остана в България, засяга лично мен. Но ще докажа като личност, че Бойко Борисов е престъпник и мафиот и ползва властта, за да трупа богатства”, закани се Янев. Вариантът това да не стане бил да го разстрелят.

Във в. “Уикенд” пък излезе публикация, според която Янев и арестантът и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров се скарали. Петров бил казал, че Янев трябвало да се дръпне крачка встрани, защото хората не го били възприемали като лидер, твърди изданието. Янев бе с изключен телефон и не можахме да го открием за коментар.

Замразилият членството си в РЗС депутат Димитър Колев: ГЕРБ не са ме купили, готов съм за детектор

- Г- н Колев, защо изневерихте на РЗС и подкрепите ГЕРБ, въпреки че сте сред хората, които гласуваха решението на РЗС да е в опозиция?

- Решението ми не е спонтанно, отдавна има дебати в РЗС, брожения и разговори между колегите. Преди година наистина взехме решение да сме опозиция на ГЕРБ, но конструктивна и градивна. Да посочваме грешките. Но постепено се превърнахме в много яростна и злостна опозиция, накрая започнахме да влизаме само в компроматни войни. Ден преди вота на доверие колеги ме питаха как ще гласувам. Аз казах, че ще гласувам по съвест и някои се засегнаха. Но наистина гласувах по съвест, защото пред алтернативата да се върнат Станишев и Доган предпочитам Бойко Борисов да е министър-председател.

- Говори се, че преди вота е имало опит за натиск и пазаруване на гласове от ГЕРБ, така ли е?

- Никой не ме е натискал, никой не е искал нищо от мен. Най-малкото няма никаква логика, защото ГЕРБ и “Атака” имат мнозинството и няма нужда от никакво купуване. Вотът на доверие беше време разделно - кой застава отдясно и кой отляво. Моето гласуване има повече морално значение. Колкото до купуването - аз съм готов да застана на детектор на лъжата тук или в друга страна от ЕС. Съвестта ми е чиста. Замразих членството си в РЗС, смятам,че в партията трябва да има дебати за политиката. Първо мисля да се срещна с някои колеги, след това не е лошо да говорим и с г-н Янев, с когото отношенията ни досега бяха добри. Следвал съм го, но дойде момент, в който не съм съгласен. След тези дебати трябва да видим как ще я караме - заедно или не.

- Защо досега не сте поставяли въпроса за политиката първо в партията?

- Тези неща съм ги казвал в партията. Преди около месец имахме заседание на Политическия съвет и един по един депутатите се изказахме. Имаше мнение, че не е време да се атакува Бойко Борисов лично. Поради простата причина, че ГЕРБ значи Бойко Борисов на 99,9%. Той е постигнал 1 600 000 гласа, има правителство, има мандат и хората са му дали доверието си. Затова не бива да се атакува лично и грубо. Само няколко дни след това г-н Янев поиска оставка на Борисов от трибуната.

- Г-н Янев е известен с един и същ начин на правене на политика, преди изборите също. Защо реагирате чак сега?

- Това е така, но агресията вече придоби огромни размери. Пак ще кажа - трябваше да сме конструктивна опозиция, да посочваме грешките и да правим политика в парламента. А не да ползваме трибуната, за да се заливаме с вода и да се замеряме с чаши

- Някой отвън влияе ли на политиката на РЗС, говори се, че зад компроматите, зад РЗС стои и Алексей Петров?

- Не знам да е имало намеса. Алексей Петров не го познавам. Когато други народни представители ходиха при него, аз не отидох. Не мога да коментирам близък ли е на г-н Янев.

- Твърди се, че вие сте сред подписалите запис на заповед, че държите пари при напускане на РЗС, говори се за 50 -100 хил. лв. Каза го Тодор Великов. Вярно ли е?

- За да бъда максимално откровен, няма да отговоря на въпроса ви. Питайте вие г-н Янев имало ли е такова нещо. Така е редно.

- С ГЕРБ ли ще гласувате оттук нататък?

- Ще гласувам по съвест. Ще подкрепям ГЕРБ, когато предлагат разумни решения. Аз съм за държавността, бил съм областен управител на Перник 2001-2005 г. Искам да се правят добри неща да България и за тях ще подкрепям ГЕРБ.

- Участвахте в подписката за референдум за разпускане на 41-вото НС. Беше ли фалшифицирата тази подписка?

- Не. Нямам никаква представа за такива неща. Аз не се отказвам от подписа си и смятам, че трябва нова конституция, защото сегашната е изиграла своята роля. Но смятам, че трябва консенсус дали да се свиква Велико народно събрание. Нямам сигнали подписката да е била манипулирана, нито съм видял, нито съм чул. Но нека изчакаме и компетентните органи да се произнесат, защото сигналът на г-жа Цецка Цачева звучи сериозно.

Лилия ЦАЧЕВА

Другият отцепник падна в капана “Верту”

Другият отцепник от РЗС, който подкрепи правителството - Дарин Матов, влезе в 41-вото НС като водач на листата на Яне Янев в Плевен. Той е и областен координатор на партията там. Икономист по образование. От сайта на парламента става ясно, че е вдовец, владее руски език. Името му нашумя в края на миналата година, когато се оказа, че и той е попаднал в експеримента на Би Ти Ви за безплатните телефони “Верту”.

Матов няма много публични изяви. Затова пък поддържа редовна приемна в избирателния си район. По собствените му думи в 90% от случаите гражданите го сигнализирали за корупция.

Въпреки че беше начело на листата на партията през 2009 г., по време на кампанията остана в сянката на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, който бе мажоритарен кандидат на РЗС и втори в пропорционалната листа.

Матов не развива някаква особена политическа активност на местно ниво. През 2007 г. той се пробва за кандидат-кмет на партията на Яне Янев в Плевен, но получи скромните 663 гласа. Не успя да вкара и общински съветници.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Двете “люспи” от РЗС искат нови места в парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди