изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:42 EEST
От Япония Борисов обеща храна и вода за света    
Новини Природните дадености на България, съчетани с технологичните възможности на Япония, в бъдеще могат да са полезни в производството на хранителни продукти и питейна вода. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с японския си колега Наото Кан, предаде „Фокус”. Борисов подчерта, че за радост, България е страна, която има едни от най-необходимите фактори за следващите десетилетия в света, а именно – огромни възможности за производството на храни и питейна вода.

„Като се имат предвид нашите природни дадености, възможностите и работливостта на българския народ, нашите добри експерти - това, съчетано с високите технологии на Япония и инвестиции мисля, че ни дава възможност в следващите години да произвеждаме много храни и вода за света", обясни премиерът.

Той не пропусна да припомни производството на розово масло, кисело мляко, вино и как това ни давало увереност "да атакуваме тези следващи технологии и позиции".
Като прибавим какво правим заедно в зелената енергия, новите технологични паркове, производството на енергия от възобновяеми енергийни източници – това ни дава възможност да ви очакваме с нетърпение и да продължим заедно напред, каза Борисов, който благодари на японския министър-председател за топлия прием.
В първите си думи на съвместната пресконференция българският премиер разкри, че не е случайно, че първото му посещение в Азия е точно в Япония: "В различни времена с Япония винаги сме били в добри отношения."

Бойните изкуства бяха темата, с която Наото Кан започна встъпителните си думи към Борисов и българската делегация. Веднага след ръкостисканията и протоколните снимки на срещата в Министерски съвет на Япония, Кан каза на Борисов: "Занимавали сте се с японско бойно изкуство, и вашите ръце са силни в резултат на практикуването на спортовете".
Японският премиер се надява в един от следващите турнири по сумо победител да стане българинът Калоян Махлянов - Котоошу.

Кан обясни, че въпреки, че е първото посещение на премиера Борисов в Япония, имал впечатление, че има добро разбиране към Япония чрез бойното изкуство.

Японско-българските проекти в областта на фотоволтаичната енергия и възобновяемите енергийни източници да станат добър пример за още японски инвеститори да вложат парите си в България, обясни Наото Кан. Той разбрал от Борисов, че България е вратата към ЕС, че е политически стабилна и условията  за инвестиции са изгодни. По думите му  България ще е привлекателна държава за японския бизнес.

Японският премиер подчерта традиционно добрите отношения между двете държави и заяви, че откакто страната ни е член на ЕС, нейната важност за Япония става все по-голяма. Япония неизменно подкрепяше вашия преход към пазарна икономика, но след като вече сте член на ЕС, се надяваме на търговски и инвестиционни връзки, обясни той.

Кан помолил България да окаже подкрепа на Япония в преговорите с ЕС за споразумение за икономическо партньорство.
„Що се касае до икономическото партньорство на Япония с ЕС, преговорите се водят от Европейската комисия. Ние, в рамките на своите възможности, макар и скромни, ще се опитаме да съдействаме”, заяви Борисов.

След като по-рано покани на визита в България престолонаследникът на Япония Негово Императорско величество принц Нарухито, Борисов покани и Наото Кан.
"Надявам се в рамките на нашия мандат той да ни окаже тази чест. Такова посещение ще има сериозен отзвук в ЕС и ще даде тласък на бизнеса", каза българският министър председател.

"Ако посетя България, премиерът Борисов каза, че това ще има добри отзиви. Това за мен беше привлекателно предложение", уклончиво отговори Кан.

Японският бизнес да участва в концесионирането на пристанища в България, но по начин, който е взаимноизгоден. Такава покана е отправила делегецията ни на срещата с Японската федерация на икономическите организации "Кейданрен", стана ясно малко по-късно. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

От Япония Борисов обеща храна и вода за света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.73 секунди