изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:27 EEST
„АЛБЕНА” Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО, ПРЕДЛАГАНО НА ФОНДОВАТА БОРСА    
Туризъм"Албена" е най-големият представител на туристическите дружества, търгувани на фондовата ни борса, коментира Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД "Бъдеще". Той уточнява, че дружеството е с холдингова структура и консолидира резултатите на 14 дъщерни компании. По време на възхода на пазара през 2007 г. интригата се поддържаше около евентуалната продажба на едно от дъщерните дружества - "Бялата лагуна", което беше и листнато на БФБ.


Последвалата финансова и икономическа криза спря всякакви подобни новини. През 2009 г. на дъното на фондовите пазари основният акционер "Албена инвест" предложи търгово предложение на останалите акционери на "Албена" първо на 27 лв., което впоследствие беше увеличено на 30 лв., като 5.8% от малките акционерите го приеха. Положителното е, че дружеството редовно разпределя дивидент и е в портфейлите на доста институционални инвеститори.
Според Христо Владимиров, финансов анализатор, "Ти Би Ай инвест", основният и най-важен актив на "Албена" АД е курортен комплекс Албена. Той формира почти всички приходи и печалби на компанията, поради което има централно значение за стойността на акцията. В началото на прехода курортът Албена беше един от трите топ курорта на морския туризъм в България. През годините конкурентният натиск се увеличи многократно както в количествено, така и в качествено отношение както в България, така и от близките туристически дестинации.
Основният й актив е едноименният курорт Албена с над 40-годишна история, който след приватизацията си през 1997 г. започна активно да се модернизира, запазвайки обаче зеления си облик въпреки силното презастрояването в по-голяма част от българското Черноморие.
В групата "Албена" обаче освен самия курорт влизат още основна част от помощните услуги към него като транспорт, медицински и балнеоложки услуги, по-малкият комплекс "Бялата лагуна", листнат на фондова борса през 2007 г., както и дружеството за летищни услуги, продажба на самолетно гориво и строителни смеси "Интерскай", също публично, което управлява три малки летища - Лесново, Приморско и Балчик. "Интерскай" беше включено в портфейла на "Албена" последните няколко години в опит на компанията да затвори сферата от услуги, които предлага в кръга туризъм - авиопревозвач - туроператор - хотелиер. Засега обаче това не се отразява на финансовите й резултати, тъй като световната криза удари секторите, в които оперира, посочва dnevnik.bg.
Вече близо три години туристическият сектор страда, първо, от спад в потока от туристи и - второ, в промяната в типа туристи, предпочитащи българските морски курорти. През 2010 г. секторът все пак отчете малко по-добър летен сезон като поток посетители, но спрямо ниската база от 2009 г. и при съществена ценова конкуренция както в България, така и в региона за средно- към нископлатежоспособни клиенти.
Затова и логично финансовите резултати на групата "Албена" за деветмесечието на 2010 г. са под тези за последните две години. Приходите се свиват с около 3% и през 2010 г. до края на септември при спад от над 20% година по-рано за същия период.
"Това се дължи на намалението на приходите от продажби на стоки и услуги... вследствие на провеждането на гъвкава ценова политика, свързана с издаването на специални оферти, намаления на цените и по-големи отстъпки за ранни записвания. Намаляват и приходите от наеми... тъй като има по-малко сключени договори поради по-слабия интерес, свързан с финансовата криза и очакванията за по-слаб туристически сезон", коментират от "Албена" в междинния си доклад за дейността към септември.
Въпреки това компанията е наемала повече хора за активния летен сезон, а част от обектите й са преминали на обслужване от all inclusive на ultra all inclusive, което съответно рефлектира в разходната част, а оттам натежава и на нормата на печалбата на групата.
Тя пада спрямо предходните две години, като се изключат еднократните ефекти от продажбата на дела на "Албена" от 40% в "Албена инвест холдинг". През 2009 г. "Албена" се раздели с този дял срещу печалба от 17 млн. лв., което качи доходността на компанията в рамките на 2009 г. dnevnik.bg/НДТ
 


Сходни връзки

„АЛБЕНА” Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО, ПРЕДЛАГАНО НА ФОНДОВАТА БОРСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди