изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:53 EEST
НА 78 % Е ЗАВЪРШЕН ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ ПО ИСПА В БАЛЧИК    
Европейски съюзОчаква се становище на Брюксел за удължаването му. Предприесъдинетелната програма ИСПА, по която се реализират големи инфраструктурни проекти в областта на водния сектор и транспорта, приключи в края на 2010 г. със 70% усвояване на средствата. В числа това означава от общ бюджет 1.692 млрд. евро разплатени са 1.069 млрд. евро. Една трета от плащанията са направени през миналата година, съобщиха от Министерството на финансите.  Безвъзмездната помощ по ИСПА е 880 млн. евро, близо 282 млн. евро е националното съфинансиране, а останалите са средства от международни финансови институции.


България не успя да завърши в срок 8 водни проекта, СРЕД КОИТО И ТОЗИ В Балчик, както и втория мост над Дунав, жп линията Пловдив - Свиленград, регионалния център за отпадъци на Кърджали и сероочистващите инсталации на ТЕЦ "Марица-изток 2". Сценариите за тях са три - удължаване на сроковете им до края на 2011 г., прехвърляне на дейности към оперативните програми "Околна среда" и "Транспорт" и частично или пълно неизпълнение.
Засега е ясно, че 70 млн. евро ще върнем от проекта за реконструкция на жп линията Пловдив - Свиленград. Причината е прекратеният договор с италианската "Асталди" за отсечката от Димитровград - Свиленград. За нея обаче може да се каже, че изграждането й е спасено, защото се прехвърля към оперативна програма "Транспорт", по която в момента се строи продължението от Свиленград до турската граница.
С година е поискано и удължаването на сроковете на общо 8 водни проекта - Варна, Смолян, Шумен, Балчик, София, Сливен, Кюстендил и Русе. Най-драматично е положението с водния цикъл на Сливен, по който са изпълнена една трета от работата.
Чака се официален отговор от Европейската комисия на исканията ни за удължаване с още година на срока на изпълнение на водните проекти. За интергрирания воден проект за Балчик най-вероятно няма да получим удължаване, защото той е успял да бъде завършен съществено към края на 2010 г. Финансовото му изпълнение е на 78%, коментират специалистите от МРРБ.
 


Сходни връзки

НА 78 % Е ЗАВЪРШЕН ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ ПО ИСПА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди