изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-06-05 @ 16:35 EEST
Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната    
Здраве Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната - Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Велико Търново и Кюстендил. В епидемия продължават да бъдат и София-град, София-област, общините Плевен и Пазарджик. Заболеваемостта от грип в страната ще нараства и занапред, прогнозират от Министерство на здравеопазването. Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици.

Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращият щам на вируса през този сезон е А(Н1N1) - по-известен като свински грип.

Има вероятност скоро грипна епидемия да бъде обявена в цялата страна, обясни за Дарик доктор Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването: „Очаквам, че в рамките на следващите един-два дни ще достигнат епидемични стойности и в Пловдив, и в Кърджали. Всичко е въпрос на динамика. В рамките на две седмици вероятно в цялата страна ще достигнем епидемични стойности, но същевременно в области, които бяха първи засегнати, ще започне и намаляване на заболяемостта".

С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации; профилактичните прегледи и ваксинации; плановите операции; свижданията в лечебните заведения.

Болничните заведения, Спешна помощ и личните лекари трябва да раздават безплатно при необходимост антивирусните препарати.

Общопрактикуващи лекари от София алармираха, че тази сутрин са чакали с часове пред столичната РИОКОЗ, за да получат медикаментите. Освен това по думите им, количествата, които получавали, са недостатъчни за нуждите на големия брой болни от грип.

433 училища в страната са в грипна ваканция заради епидемията. Учебният процес в областите Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, София-област и София-град са преустанови.

Образователният министър Сергей Игнатов коментира, че на този етап не се предвижда удължаване на първия учебен срок заради грипната ваканция. По думите му в момента се обсъжда как да се преструктурира учебният процес така, че да няма големи загуби. Възможно е или учителите да преработят материала, или да се наложи отучване, обясни министърът. Засега обаче никой от вариантите не е окончателно одобрен
от Игнатов. Министърът обясни, че първо иска да види колко ще се наложи да бъде грипната ваканция и след това ще се реши как да се постъпи.

Заради разпространението на грипния вирус са спрени плановите операции, женските и детски консултации, свижданията в лечебниците в Пернишка област. В събота и неделя броят на заболелите е надхвърлил критичния праг от 300 на 10 000 души, каза шефът на РИОКОЗ - Перник д-р Валери Симеонов. В РИОКОЗ раздават безплатно тамифлу и реленца. Успоредно с обявената грипна епидемия, училищата в Пернишки регион са разпуснати в грипна ваканция. Учениците ще бъдат без учебни занятия до петък включително, като според броя на болните, преминали през лекарските кабинети в четвъртък и петък ще се прецени дали ще има удължаване на ваканцията. По данни на РИО - Перник отсъстващите от училище болни деца в областния център Перник са по-малко в сравнение с отсъстващите от школските занимания в другите пет общини. Епидемията е обявена четири дни преди старта на 20-ия юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Съдбата на фестивала, за който се очакват над 6000 участници и 100 000 публика, ще решава общинското ръководство на Перник, казаха още епидемиолозите. Наредбата препоръчва при епидемия да се ограничат масови събирания на хора.

Епидемична обстановка заради разпространението на грип въведоха от днес на територията на Община Троян. Заболяемостта е значително над пределните за обявяване на епидемия стойности и е 436,8 на 10 хил. население, уточняват от РИОКОЗ Ловеч. Информацията от Регионалния инспекторат по образование в Ловеч за отсъстващи деца в ученическа възраст сочи, че на територията на общината няма училища с висок процент отсъстващи, няма и категорична информация, че всички отсъствия са във връзка с остри респираторни заболявания. Това е причината на този етап да не се предприема преустановяване на учебните занятия в Община Троян. За Ловеч данните сочат, че заболяемостта от грип за последната седмица е 304 на 10 хил. население. На 25 и 26 януари отново ще се проведат заседания на Областната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания, на които ще бъдат анализирани актуалните данни за община Ловеч и за отсъстващите ученици.

Заради обявената грипна епидемия от 25-и до 28-и януари учебните занятия във всички училища на територията на област Благоевград ще бъдат прекратени, съобщиха на пресконференция в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. През периода от 17 до 21-и януари в Благоевград от грип и остри респираторни са заболели 494 души, в Петрич - 714, а в Гоце Делчев броят на болните за седмица е 740.

В Бургас обявиха 3 дни грипна ваканция. Това съобщиха от общината. Кметът Димитър Николов подписа заповед 25,26 и 27 януари да бъдат неучебни дни. Мярката е превантивна, за да се ограничи разпространението на грипната епидемия. Основанието за издаването на тази заповед е проверка от тази сутрин, която показала, че детските градини се посещават с около 40-45 процента по-малко деца, а отсъстващите от първата смяна в училищата са около 25 на сто.

Нови 31 училища в Пазарджик и областта от 25 януари излизат в грипна ваканция. Във всичките учебни заведения заболелите са над 30%. Пет училища в пазарджишка област са в грипна ваканция от днес. Редовният учебен процес във всички училища ще започне на 1 февруари. Принудителната ваканция ще бъде по-дълга заради припокриването на почивните дни с междусрочната ваканция, уточниха от Регионалния инспекторат по образование. 10 детски градини в Пазарджишко също излизат в грипна ваканция. По данни на директорите на детски градини процентът на отсъстващи деца поради заболяване е близо 56%. От администрацията на Община Пазарджик съобщиха, че с цел ограничаване разпространението на заболяването не е възможно сформирането на сборни групи и организиране функционирането на дежурна градина.

Всички училища във Великотърновска област излизат в грипна ваканция. Учебните занятията са отменени от 25 януари до 31 януари включително, съобщи д-р Веска Войчева от РИОКОЗ. Заболеваемостта се следи всеки ден, когато тя спадне под стойностите за епидемичен период, ще бъде отменена грипната епидемия, обясни д-р Войчева. Ако заболеваемостта остане висока и след 31 януари, институциите и училищата допълнително ще бъдат уведомени за удължаване на епидемичния период.

Предепидемична обстановка е обявена в Пловдив заради разпространението на грип и остри респираторни заболявания. 430 са регистрираните болни през изминалата седмица в периода 17 -23 януари. Заболеваемостта към момента е 123 на 10 000 души. Това съобщи за Дарик началникът на отдел „Противоепидемичен контрол" в РИОКОЗ д-р Ели Кунчева. На 25 януари ще стане ясно и в колко училища ще бъде преустановен учебния процес. През изминалата седмица отсъстващите са били над 17%, днес те вече са над 30% в някои училища, коментира д-р Ели Кунчева. По думите й след справката на Регионалния инспекторат ще стане ясно дали ще бъде обявена грипна ваканция за учениците.
До момента има затворено само едно училище на територията на община Враца - в село Паволче. За другите училища ще се реагира индивидуално, уточни кметът д-р Костадин Шахов. Няма забрана за масови мероприятия.

Предепидемична е грипната обстановка в Силистра. Заболеваемост от 172 на 10 хиляди души отчитат в РИОКОЗ и я определят като висока. Контролната стойност за обявяване на епидемия в региона е 261 болни на 10 хиляди души. Слаб интерес към безплатните антивирусни препарати отбелязват от комисията по епидемиите в Силистра. За областта са осигурени над 3 500 опаковки Тамифлу, Реленца и Ремантадин още през есента на 2010 година. Досега по искане на лечебните заведения и общопрактикуващите лекари са предоставени 250 опаковки, които се дават безплатно на пациентите, но само по лекарско предписание.

За да се предпазят гражданите от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща: често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа; закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне; избягването на търкането на очи с мръсни ръце; често проветряване на въздуха в затворени помещения; редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения; измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

http://www.dariknews.bg

Обявяват грипна епидемия в цялата страна

 


Сходни връзки

Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната
Автор: Anonymous да 2011-01-25 @ 19:56 EET
В Добрич дремят:((((((((((((((
Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната
Автор: Anonymous да 2011-01-27 @ 00:17 EET

Детелинка Николова-"Ако ма изберете още един мандат--ше станъ по- ришителна!"

Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната
Автор: Anonymous да 2011-01-27 @ 00:40 EET
Къде са безплатните лекарства?
Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната
Автор: Anonymous да 2011-02-01 @ 08:38 EET
v dobrich  6te  ima li gripna  vakanciq
Грипна епидемия е обявена в още 6 области на страната
Автор: Anonymous да 2011-02-01 @ 09:23 EET
Има класове с три деца в час. Чакат и те да се разболеят.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди