изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:10 EEST
Николай Кокинов за делото срещу Мария Мургина и скандала с подслушването    
Интервюта Николай Кокинов, градски прокурор на София, в интервю за предаването "Денят започва" на БНТ

Водещ: Четири години затвор получи бившата шефка на НАП Мария Мургина. Тя бе призната за виновна от Софийския градски съд за престъпление по служба и за оказване на принуда на ексначалника на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Магистратите обаче, да ви припомня, че оправдаха Мария Мургина по друго обвинение, за престъпление по служба, както и по обвинението, че тя не е декларирала имот в Созопол пред Сметната палата. За блиц коментар на пряката ни телефонна линия е градският прокурор на София Николай Кокинов. Добро утро, г-н Кокинов, здравейте.
Николай Кокинов: Добро утро.
Водещ: Как гледате на всичко това – като успех на държавното обвинение по едно от делата от наистина значим обществен интерес, които се водят срещу бивши държавни чиновници?
Николай Кокинов: Няма прокурор, който да не е доволен, когато съдът е подкрепил обвинителната му теза. В този смисъл и аз съм доволен от работата на целия разследващ екип. Използвам случая да благодаря и на наблюдаващите прокурори, които достойно се справиха със задачата си, бавно, методично събираха доказателства. Все пак работиха с една много тежка материя, с купища документи, и въпреки всичко, успяха да докарат нещата дотам, че градският съд да признае нашата теза. Естествено, войната все още не е спечелена, тъй като има и още две съдебни инстанции, но като за първа битка смятам, че добре се справиха колегите.
Водещ: Да ви питам обаче защо обвинението не успя да докаже вината на Мария Мургина по другите две обвинения – за незаконното опрощаване на данъчни задължения от над 11 милиона лева на фирмата на бившия собственик на „Кремиковци” Валентин Захариев, както и за укриването на имотите в Созопол?
Николай Кокинов: Отговор на този въпрос ще намерим в мотивите на съда, когато излязат.
Водещ: Ще протестирате със сигурност тези оправдателни присъди?
Николай Кокинов: Със сигурност, наблюдаващите прокурори го съобщиха вчера пред вас. Но така или иначе беше поискано като наказание 4 години, беше и получено такова наказание, така че в този смисъл присъдата ни удовлетворява.
Водещ: Казахте за това, че развръзката предстои и разбира се, има още две горни по-висши инстанции – смятат ли, че Софийският апелативен съд ще потвърди осъдителната присъда на бившата шефка на НАП г-жа Мургина?
Николай Кокинов: Искрено се надявам с оглед на това, с какво съм запознат от гледна точка на доказателствения материал. Смятам, че вече първият прочит на този материал говори в наша полза.
Водещ: Вие сте информиран човек, г-н Кокинов. Новината за присъдата на Мария Мургина моментално попадна в Агенция „Ройтерс” и агенцията коментира, че това е поредният пример за усилията на България да покаже, че може да се справи с престъпността и корупцията. Кажете откровено, тежат ли ви тези постоянни очаквания на Брюксел за ефективността, която имаме в борбата с престъпността и корупцията тук у нас?
Николай Кокинов: Вижте, не могат да не тежат. Целят този фокус в Брюксел на обществените очаквания естествено, че рефлектира и върху нас, и ние сме хора и живеем в това общество, но в крайна сметка, който го е страх от мечки, не ходи на лов в гората.
Водещ: Прави ли са днес колегите от пресата, които масово коментират, че тази присъда срещу Мария Мургина идва във време, точно месец преди поредния доклад на ЕК за напредъка в борбата ни с корупцията и престъпността – има ли връзка между присъдата и този доклад според вас?
Николай Кокинов: Уверявам ви, че със сигурност няма такава връзка и когато и да беше произнесена тази присъда, винаги щеше да бъде свързана с някакво бъдещо предстоящо събитие. В този смисъл днес очакваме и една друга интересна присъда, дано да е положителна, в смисъл успешна за прокуратурата
Водещ: Говорите за делото срещу Александър Томов?
Николай Кокинов: Точно така. Днес очакваме Софийският градски съд да се произнесе.
Водещ: Какви са очакванията, трудно ли беше това дело за вас?
Николай Кокинов: Както всяко дело, естествено, че беше трудно. Очакванията ми са положителни, смятам че ще имаме осъдителна присъда, тъй като съм запознат с доказателствата, събрани по случая.
Водещ: Дали обаче тя ще е 15 години затвор или ще бъде редуцирана от съда?
Николай Кокинов: Не ме карайте да гадателствам, все пак това зависи изцяло от съда.
Водещ: Не мога да не ви попитам, г-н Кокинов, кога най-сетне ще дадете отговори на въпросите, които възникнаха след изтичането на разговорите на сегашния шеф на митниците Ваньо Танов с ключови фигури от ГЕРБ, разговори, за които, общо взето, говорим вече в продължение на две седмици?
Николай Кокинов: Когато получим отговори, тогава и ще ви ги дадем.
Водещ: Вие някакви нови експертизи смятате ли да назначите, за да потърсите истината за случилото се?
Николай Кокинов: Каквото е трябвало, вече сме го сторили.
Водещ: Все пак преди седмица излезе заключението на експертизата на Института на МВР, според която въпросните записи са презаписани и би могло да са манипулирани. Какъв извод си правите на базата на заключенията на колегите ви от МВР и тази експертиза?
Николай Кокинов: Изводите си ще споделим, когато приключи разследването, не и сега.
Водещ: А кога ще приключи разследването?
Николай Кокинов: Надявам се в законния двумесечен срок.
Водещ: Законният двумесечен срок?
Николай Кокинов: Толкова е законният срок по българското право за приключване на едно разследване. Дано да се справим в този срок.
Водещ: Това означава, ако правилно изчислявам, към края на март би трябвало да дадете отговори на тези въпроси?
Николай Кокинов: Пак ви казвам, нека да не се правим на оракули. Когато имаме отговорите, ще ги дадем на обществото, но не можем да дадем нещо, което все още нямаме.
Водещ: Разбира се, тук не става въпрос да се правите на оракули, въпросът е, че ако има обществено, включително и политическо очакване и напрежение по този въпрос, може би това ще ви мотивира по-бързо да си свършите работата от законно установения срок?
Николай Кокинов: Уверявам ви, че правим всичко възможно, но сме зависими от мнението на чужди лица, говоря за експерти. В крайна сметка има някакъв технологичен срок за събиране на доказателства и ние не можем да го прескочим.
Водещ: Затова ви попитах, освен тази експертиза на МВР, други експертизи, ще назначавате ли?
Николай Кокинов: Да, и аз ви отговорих, че каквото е трябвало, сме направили, но не смятам да го коментирам тук.
Водещ: Поне няма ли да кажете за какво са тези експертизи, които вие изисквате?
Николай Кокинов: Не, няма да ви кажа, тъй като има все пак следствена тайна.
Водещ: Може ли един директен въпрос?
Николай Кокинов: Кажете, пък да видя дали ще ви отговоря директно.
Водещ: Надявам се да ми отговорите абсолютно директно. Оказва ли изпълнителната власт натиск върху прокуратурата по този случай?
Николай Кокинов: Как го разбирате като натиск – винаги има обществен натиск, чрез медиите, ако щете, чрез изявленията на този или онзи в публичното пространство, това разбирам аз под натиск. Но да дойде някой в кабинета ми примерно и да каже „не, ти така направи или онака”, никога не се е случвало и няма и да се случи.
Водещ: Така е и по този случай – изпълнителната власт не се е обаждала, нито е идвала в кабинета ви?
Николай Кокинов: Уверявам ви, че не съм говорил с никого от изпълнителната власт от началото на този случай.
Водещ: Г-н Кокинов, последен въпрос, ще разберем ли наистина дали ще е в края на март или началото на септември, за мен няма значение, но ще разберем ли истината за изтичането на тези разговори, за тяхната автентичност, разговорите между Вньо Танов и ключовите фигури от ГЕРБ?
Николай Кокинов: Смятам, че ще разберем.
Водещ: Убеден сте?
Николай Кокинов: Така смятам.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Това беше градският прокурор на София Николай Кокинов в блиц коментар за „Денят започва”.
 


Сходни връзки

Николай Кокинов за делото срещу Мария Мургина и скандала с подслушването | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди