изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:54 EEST
ИНФЛАЦИЯ: ХЛЯБЪТ ПОСКЪПВА ОТ НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ    
ИкономикаОт началото на февруари ще купуваме насъщния по-скъпо, обявиха от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари на пресконференция. В нея участва и Дора Малева – член на УС на „Добруджански хляб”. Дружеството, както и другият голям хлебопроизводител в Добрич „Савимекс”, са сред членовете на камарата. На пресконференцията е станало ясно, че най-масовият хляб ще струва между 1.20 и 1.40 лева в различните региони. От бранша са изтъкнали като причина увеличението на цената на зърното на международните пазари.


"Само цената на основната суровина – брашно, заема около 60 процента от преките разходи и тъй като в момента имаме 100 процента ръст на суровината, логично е да има покачване" - коментира Николай Тапаров - председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари. "Аз очаквам дори още по-висока цена, ще има още увеличение" - смята Дора Малева, член на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари.
Големите производители отричат да има картелно споразумение помежду им за ръст в цената на хляба. Те обаче са изчислили поскъпването на базата на анализ на международна консултантска компания, а не по сегашната формула. "Драма няма, т.е. няма да се купува хляб за 1,50 по формулата 1:2:4" - каза Николай Тапаров.
Големите фирми обаче вземат под внимание единствено увеличените производствени разходи. Затова и за крайния потребител насъщният ще бъде дори още по-скъп заради надценката от търговците. Друг е въпросът дали поскъпването ще доведе до по-добро качество. "Потребителят може да прочете съставките, дадени на самата опаковка" - подчерта Дора Малева.
За справяне със сивия сектор в бранша хлебопроизводители искат всички заводи, мелници и магазини да бъдат свързани със системата на НАП. Настояват и да се премахне вземането на хляб с купони във вид на рента.я обединява производители с над 80 %  от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас.
 


Сходни връзки

ИНФЛАЦИЯ: ХЛЯБЪТ ПОСКЪПВА ОТ НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ИНФЛАЦИЯ: ХЛЯБЪТ ПОСКЪПВА ОТ НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ
Автор: Anonymous да 2011-01-26 @ 14:49 EET
Хлябът  поскъпва от 01.02 ,билети за градски транспорт поскъпват от 01.02 още  колко неща ще поскъпнат до 01.02.А заплати?А пенсии? Кога най -после ще помислят за хората?Ама и ний сме един народ и ги търпим ама докога ли не се знай.
ИНФЛАЦИЯ: ХЛЯБЪТ ПОСКЪПВА ОТ НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ
Автор: Anonymous да 2011-01-26 @ 15:10 EET
В момента Балклас в Балчик продава на
тази цена.Нищо чудно да стане и на 1.50лв


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди