изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:43 EEST
С 8 % СА ПОЕВТИНЕЛИ СЕЛСКИТЕ ИМОТИ В ДОБРИЧКО    
НовиниСредно един имот на село в областта се е търгувал за 13 600 евро. Такива са цените и за Варненска област

След спад от близо 19% през 2010 г. цените на селските имоти у нас се върнаха на нива от 2004 г., сочат данни от анализ на Бългериан Пропертис. Средната цена на продадените през агенцията имоти през миналата година е 11 600 евро при 11 300 евро през 2004 г. За Добричка и Варненска области цената е 13 600 евро средно за имот през 2010 г.
Селските имоти бяха едни от най-засегнатите от кризата имоти със спад в цените от над 50% през 2009 г. Именно това увеличи и интереса към тях през 2010 г., особено през първите месеци на годината, което доведе до почти 50% ръст на продажбите на селски имоти спрямо 2009 г. Този ръст е отбелязан на фона на много ниски нива от 2009 г. и е под предкризисните нива, но все пак се тълкува като положителна тенденция, защото е първо увеличение на броя реализирани сделки от 2007 г.
Движението на средните цени в отделните региони на страната е различно, като има и райони с повишение на цените. Има региони като плевенския, в който цените бяха стигнали до изключително ниски нива и в момента също са на едни от най-ниските стойности в страната, но бележат огромен ръст заради ниската база.
Прави впечатление, че най-голям ръст бележат цените на селските имоти около Бургас – тези данни са на база предимно на ремонтирани качествени къщи, които се върнаха за препродажба на пазара през 2010 г. и намериха своите нови собственици, тъй като са готови за обитаване.
Като цяло, през 2010 г. не липсваше интерес към скъпи нови или ремонтирани къщи, в които купувачите могат да се нанесат веднага. Интерес към тях проявяват много руски купувачи, които предпочитат да си спестят усилията по ремонта, макар и да платят по-висока покупна цена, отбелязват от агенцията. За Добричка област се отчита намаление на цените на селските имоти с 8 процента спрямо предходната година.
 


Сходни връзки

С 8 % СА ПОЕВТИНЕЛИ СЕЛСКИТЕ ИМОТИ В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди