изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:46 EEST
Самолетите изядоха автобусите    
Икономика Low cost инвазията не отмина и България. Битката за струващия 500 милиона евро годишно български авиопазар се изостря

Колкото и пари да изкарваш, светът е много по-голям от заплатата ти. С появата на Low cost, или нискотарифните авиопревозвачи, светът стана по-малък, защото цените на самолетните билети станаха достъпни за всички. Концепцията за този тип превози се заражда в САЩ и е пренесена в Европа в началото на 90-те години. Днес над 12 авиокомпании предлагат евтини полети до голям брой европейски дестинации.
В България за първи път се заговори за нискотарифните авиопревозвачи преди две години, когато у нас стъпи Wizz Аir. След като страната ни стана член на Европейския съюз, според споразумението Open skies в нея може свободно да оперират всички компании с лиценз в която и да е европейска страна, без издаване на специално разрешително. Първият желаещ вече декларира намеренията си  - easyJet тръгва с полети от София до Лондон през ноември. И това навярно е само началото.
Чувството, че можеш  да отлетиш до който и да е европейски град за сума, равна на два автобусни билета отиване и връщане  от София до Варна, е повече от приятно. Преди три-четири години самолетният билет до Париж например бе около 450 евро в двете посоки. Днес до същата дестинация с нискотарифна авиокомпания, както и до почти всички големи европейски столици еднопосочният билет е между 45 и 70 евро, двупосочните са около 140-150 евро. Според привърженици на евтините самолетни билети днес е смешно да се лети бизнес класа по едночасови европейски линии само заради храната, welcome drink и факта, че стюардесата се обръща към вас на фамилно име. Много по-ценна е възможността да прескочиш до Брюксел или Берлин за ден-два, без това да изчерпи месечните ти доходи. Разбира се, има и неудобства, с които пътуващите заплащат ниската цена - ранния или късния час на полетите, кацане на второстепенни и отдалечени летища, което изисква разходи за придвижването до съответния град, поемане на грижата за багажа от всеки пътуващ. Въпрос на лична преценка е дали това се компенсира от изгодните цени на билетите.
Увеличаващото се присъствие на нискотарифните авиопревозвачи в България има и икономически ефект. Страната ни е интересна поради потока туристи и развитието на пазара за недвижими имоти. Неслучайно преобладаващите дестинации  са Лондон и Берлин - едната, свързана с покупките на имоти от британци и ирландци у нас, другата - с туристи. Така че има пряка връзка между инвазията на евтините компании и бума на недвижима собственост в страните от Централна и Източна Европа, в това число и България. Навлизането на такива компании на авиационния пазар на една страна винаги е верен индикатор къде ще бъдат следващите "горещи точки" в бизнеса с недвижимости, смятат и евроексперти. Едно проучване на английската компания Holiday-Rentals.co.uk показа, че цените на имотите в радиус до 20 километра от летища, обслужвани от нискотарифни авиолинии, са 40 процента по-високи, отколкото на имотите, намиращи се на същото разстояние от летища, обслужващи обикновени авиопревозвачи, в сходни региони. Същото важи и за туристите - цените за почивка излизат много пµ на сметка, ако летиш до мястото евтино. Разбира се, евтините самолетни билети не са достатъчни, за  да превърнат една  страна в голяма туристическа дестинация или да ускорят пазара за имоти.
Ръстът на пътниците, превозени с low cost компаниите в Европа, е толкова значим, че доведе  до изграждането на специални, използвани само от тях терминали на големите летища. Те са по-скромни като инвестиция, но вършат същата работа като обикновените терминали. Единственият лукс например в нискотарифния терминал на амстердамското летище "Схипхол" са няколко пластмасови растения и картини на вятърни мелници. Но пък таксите, които събира летището от превозвачите, са доста по-поносими от тези на луксозните аеропортове.
Бъдещето изглежда светло за нискотарифните авиопревозвачи заради широкия пазар. Тази тенденция накара повечето от обикновените авиокомпании да променят политиката си както за цената на билетите, така и за въвеждането на повишени изисквания за качество на предлаганите услуги. А това е добре за потребителите.

Саманта Дей, spokesperson на easyJet:

  България е интересен пазар за easyJet, тъй като е страна със силно търсене за нискотарифни полети - увеличава се търсенето от страна на българите за пътувания както по бизнес, така и за развлечение. Същевременно туристическата индустрия в България също се разраства и е атрактивна дестинация за британците. София е ключова дестинация, както и вход към ски-курортите. По дестинацията до Лондон ще оперира един от нашите нови AIRBUS 319S, ще търсим да назначим бордови екипаж и наземен летищен персонал от българи, както и ще наемем местна PR и маркетинг агенция, която да представи бранда и да комуникира подробностите за услугите на easyJet.

 

Наташа Казмер, директор публични комуникации и връзки с обществеността на Wizz Air:

Ние излязохме на българския пазар през септември 2005 г. Днес имаме полети от София, Варна и Бургас, собствени самолети и местен екипаж. След присъединяването към Европейския съюз делът на нискотарифните превозвачи на българския авиационен пазар нарасна с 68% (по данни на OAG Official Airline Guide) през първата половина на 2007-а в сравнение със същия период на миналата година и представлява 10% от общия авиационен пазар на страната. Wizz Air има значителен принос към българската икономика посредством постъпленията, които идват в България от туристите и бизнесмените. Преди няколко години много малко хора можеха да си позволят да пътуват за и от България поради ограничения брой полети, както и поради твърде високите цени на билетите. Нискотарифните компании отвориха пазара за тях и за паричния поток към България. Това води до  развитие на инфраструктурата: летища, пътища, хотели, ресторанти се изграждат, за да може да посрещнат нарасналите нужди, създадени от увеличения въздушен трафик. Работата ни в страната е свързана и с разкриването на нови работни места - не само наемаме местни екипажи, но и индиректно спомагаме за създаването на работни места в други съпътстващи сфери. Неписано правило е, че всеки милион пътници допринася за откриването на 2000 работни места.

Какво трябва да знаете за нискотарифните превозвачи

  1. Евтини билети се купуват поне месец преди датата на пътуването. Ако закъснеете с покупката, цената може и да не е много изгодна.
2. За закупен билет по принцип не може да се промени датата на пътуването, без да се плати допълнително.
3. Билетите се купуват единствено по Интернет (e-tickets), за което е нужна  кредитна карта.
4. Всяка компания си има основен град, до и от който оперира, но дори да не покрива директно вашата дестинация, от него може да стигнете почти до всяка точка в Европа.
5. Повечето високотарифни авиокомпании работят като нискотарифни за късите си дестинации, изключение е билетът за бизнес класата. Те също не предлагат храна и напитки и свалят цените.
6. Според проучванията повечето от нискотарифните авиокомпании имат по-малки забавяния на полетите, сравнено с високотарифните.  Донякъде това се дължи на факта, че при тях няма изчакване за връзки с други полети.
7. Ако купувате повече от един билет, проверете дали няма да ви излезе по-евтино, ако ги вземете поотделно. Повечето компании работят на принципа на покачващата се цена с нарастване броя на пътниците - колкото повече билета продават, толкова по-висока е цената на оставащите.
8. В момента на летището в София полети извършват няколко  нискотарифни авиокомпании, като тези с пазарен дял над 10%  са "Мy Air" (Болоня, Милано, Венеция и Рим), "Wizz Аir" (София - Будапеща и оттам - до Лондон и Франкфурт, Париж и Амстердам), "Sky Europe" (Братислава) и "Germanwings" (Кьолн). От ноември към тях се присъединява и easyJet.
9. Евтините компании  кацат най-често на второстепенни летища или на отдалечени терминали, за да пестят от такси. Обикновено потеглят и в неудобни часове - много рано сутрин или късно вечер. Те не предлагат и летищно обслужване като превоз от терминала до самолета и прехвърляне на багажа. 

http://busportalbg.com/




Информация за международния транспорт


http://www.eurolines.bg/showpage.asp?PageID=25


https://secure.maverick2000.net/ticket/index.php


                                            http://www.wasteels.bg/bustickets.htm


http://www.mttsofia.com/schedule-en.php?cat=23&lang=bg


http://www.ecolines.net/index.php?s=938


http://www.bohemia.bg/page3.php?P3=4


 http://www.vakancia.com/i.php/index.html


http://citysightseeing.bg/
 


Сходни връзки

Самолетите изядоха автобусите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.37 секунди