изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:08 EEST
9% ДДС за туризма влиза в сила от април    
ТуризъмДепутатите приеха окончателните промени в Закона за ДДС, с който се въвежда единна ставка за туризма от 9% от април и задължение за дистанционно подаване на данни към НАП за наличните количества в резервоарите на бензиностанциите. Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на СДС Мартин Димитров да бъде удължен срокът за въвеждане на ставката за туризма до месец октомври, предаде "Фокус".

В мотивите си той посочи, че в период на криза секторите са ужасно чувствителни към увеличението на данъците. Димитров попита колко мерки са били предприети за излизане от кризата и какво е направено за година и половина в помощ на бизнеса. По думите му повишената ставка за туризма ще струва колкото две-три правителствени делегации в чужбина.

Синият лидер изтъкна, че се спекулира, че е имало писмо на ЕК, която ни задължавала да се въведе единната ставка.
"Има начало на процедура в ЕК, която не ни поставя срок”, посочи той.
По думите му предложението му би представлявало един силен ход в подкрепа на българския туризъм. Безработицата за пръв път е над 10% и туризмът е отрасълът, в който могат да бъде предложена реална заетост, допълни той.

В момента ставката за групови пътувания е 7%, а за индивидуалните - с 20%. След решението за уеднаквяване на данъчната ставка за туризма, браншът настояваше налогът да е в размер 7%, а Министерството на финансите предлагаше 14%. В крайна сметка бе решено данъчната ставка да е единна - 9 на сто.
В края на декември представители на хотелиерски и туроператорски организации поискаха подкрепата на премиера Бойко Борисов ставката от 9% да влезе в сила от 1 октомври 2011 г., а не от 1 април. Тогава Борисов изтъкна, че идеята им е добра, но ги прерати към парламента, тъй като решенията се взимали там. 
Аргументът на хотелиерите бе, че по този начин ще запазят летния туристически сезон за 2011 г., тъй като много от договорите за него вече са сключени.

Депутатите приеха още днес предложението за промени в Закона за изменение и допълнение на Данъка върху добавената стойност, предложени от ГЕРБ, с които се регламентира доставките и продажбите на течни горива от търговски обект да предава по дистанционна връзка на Национална агенция по приходите и данни, които дават възможност за определяне на наличните количества горива в резервоарите за съхранение в обектите за търговия с течни горива.

Поправката направена от ГЕРБ се налага, тъй като отсъстват данни за връзка между резервоарите и бензиновите колонки, а по този начин ще се гарантира, че отчетените при продажбата горива съответстват на наличните количества. Според вносителите това е опит да се намали драстично сивата икономика. Българската страна е поела ангажимент и затова промяната в ставката за туризма е задължителна.
 


Сходни връзки

9% ДДС за туризма влиза в сила от април | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди