изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:40 EET
Танов: Борисов ми се е обаждал за уволнени от митниците    
Новини   Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов заяви на пресконференция днес, че е имал няколко пъти обаждания от премиера, в които Бойко Борисов е искал да бъде проверявано дали конкретни служители на митницата са уволнени правомерно. Във връзка с изнесените днес от вестник "Галерия" записи на разговори  Танов обясни, че обажданията на премиера вероятно са били провокирани от това, че познати на уволнените или самите те са се оплаквали от неправомерно съкращение.

"Бойко Борисов ми се е обаждал много пъти. Отиде някъде и някой го заблуди и казва: "Танов, уволни еди-си кой, той е много свястно момче". Той ми звъни и ме пита: "Този уволненият какво представлява?" Аз викам: "Добре. Ще извърша проверка и ще ви докладвам". Като извърша проверката казвам: "Този уволненият е с две следствени дела и приключвам въпроса", каза директорът на Агенция "Митници".

Танов обясни, че премиерът му се е обаждал поне за 5-6 такива случаи, но не може да каже дали разпространеният днес от вестника запис за разговор между двамата е автентичен или не.

Колкото до разговорите по отношение на бизнесмена Михаил Михов, Танов заяви, че те са няколко и част от тях не са публикувани. "Всичко, което беше публикувано, е сглобено от думи от общо десетина разговора.

Спомням си специфична дума, която премиерът каза и тя липсва в оповестените стенограми".

Танов заяви, че имало разговор, в който премиерът му споделил думи от свой разговор с Георги Първанов, който гласял: "Президентът се оплаква от тебе, че извършваш неправомерни действия, пращаш полицаи, митничари, да извършват проверки, да съсипват бизнеса". Именно от този разговор били извадени думите "полицаи, митничари", които бяха публикувани в разговор между Борисов и Танов, твърди началникът на митниците.

Разговорът със заместник-министъра на финансите Владислав Горанов също е монтиран и за това е толкова дълъг, посочи Танов.

За разговорите с Менда Стоянова и Искра Фидосова няма показани за сега звукови файлове. Аз никога не съм казвал " три затвора се борят", поясни Танов. Шест месеца съм подслушван и тези думи не съм ги употребявал за това нямаше как да бъдат монтирани в разговори, смята още началникът на митниците.

Наясно съм, че хора от службите изготвиха компромат срещу сина ми и от това се търсят политически дивиденти, каза началникът на митниците. Той допълни, че преди време е получил документи, в които е имало изготвен психологически профил на сина му, данни за проследяване, къде паркира, каква е ключалката на блока, в който живее.

Два дни след като получил тези документи, според Танов, съседка на сина му е трябвало да подаде сигнал, че в дома на младежа има цигари без бандерол.

Малко вероятно е това да го правят пенсионирани полицаи, допуска Танова, според когото за да бъде изготвен психологически портрет на сина му, той е бил следен и подслушван поне 5-6 месеца.

Ето как в подробности Танов описа случая със служителя в митницата на столичното летище: Николай Вучев е попаднал в списък за лица, които да бъдат съкратени, но заради това, че е имал решение на ТЕЛК, защото страда от исхемична болест на сърцето, а и заради това, че синдикатът не позволява уволнението му, е оставен на работа.

На Вучев е било предложено да бъде трудоустроен на пост, където няма тежки условия на труд, но той отказал и затова е останал на работа като митничар на летището.

Танов допълни, че всеки месец се прави ротация на митническите служители на всички митнически пунктове и така не е възможно един митничар да работи на едно и също място. Всеки месец директорът на Митница "Аерогара София" изготвя график как ще бъдат разпределени неговите служители, тъй като има задължение месечно наличният личен състав да сменя работното си место. Танов направил справка къде в момента работи младшият митнически специалист в Митница "Аерогара София" и се оказало, че е на Терминал 2 на Софийското летище.

Днес стана ясно, че въпросният митничар има разписана от Танов заповед за прекратяване на трудовите правоотношения още от 16 декември 2009 г. Причина за отстраняването му е съкращенията, които в този момент се правят в митниците. Следва писмо от директора на митницата на летище "София" Павел Марченко до самия Вучев дали попада в някоя от категориите лица, които се ползват от закрила при уволнение, съгласно Кодекса на труда и писмо до Областната инспекция по труда дали този човек трябва да бъде уволнен.

Вучев посочва, че има исхемична болест на сърцето и прилага епикризи и решение на ТЕЛК, което е последвано от още едно - на 12 февруари 2010 г. Той има още едно решение на ТЕЛК, че той има хронична исхемична болест на сърцето. Тогава на 18 март 2010 г. и Столичната инспекция по труда не дава разрешение той да бъде уволнен. На 12 април от КТ "Подкрепа" също се противопоставят на уволнението на Вучев.

Следва писмо от 19 април 2010 г. и до ВКП и МТСП да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление при изготвянето на експертизите на ТЕЛК на 17 служители на митницата в Свиленград, 16 служители на митницата на Аерогара София, 4 служители на митницата в Бургас и един служител на митницата във Видин. Прокуратурата отговаря, че при разгледаните от нея материали няма данни за извършено престъпление.

В крайна сметка на 19 май  Танов подписва заповед Вучев, заедно с още 3 служители на митницата на аерогарата да останат на работа, но без да работят на открито при неблагоприятни атмосферни условия, без да полагат тежък физически труд или да извършват други действия, които да влошат здравословното им състояние. Танов обясни, че въпреки това, този служител сам е пожелал да не бъде трудоустрояван и да работи като останалите служители на митницата. http://www.vesti.bg/

Запис на разговор за кадруване в митницата на аерогара София оповестиха от редакцията на вестник „Галерия”

 


Сходни връзки

Танов: Борисов ми се е обаждал за уволнени от митниците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди