изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-28 @ 09:05 EEST
Филарет Видински наредил да подслушват Максим    
НовиниБПЦ по подобие на Ватикана изгради не само своя банка и регистрира множество фирми, които да въртят и препират парите на висшите клирици и на свързаните с тях сенчести структури, но отдавна е стартирала и създаването на свое вътрешно разузнаване. На пръв поглед усилията в тази посока преди 10 ноември са обречени на пълен провал, тъй като вездесъщата ДС е внедрила безброй агенти в Синода, в църкви и манастири из цялата страна в стремежа си да разложи църквата отвътре и чрез неподходящи назначения да я дискредитира задълго в очите на миряните. Въпреки това владици от “старата школа”, изплували на гребена на вълната в края на 40-те и началото на 50-те, години наред се опитват да водят двойна игра и да се осведомяват за намеренията на режима спрямо тях и техните протежета.


“Пионер” в това отношение, научи “ШОУ” от отлично информирани източници, е бил покойният патриарх Кирил /бивш Пловдивски митрополит/, оглавил БПЦ в годината на смъртта на Сталин – 1953-та. Той не е бил любимец на новата власт, даже точно обратното – след 9 септември 1944 г. е хвърлен в затвора и жестоко изтезаван –

цигани палачи му чупят ребра и трошат пръстите на ръцете му.

След като излиза на свобода, Кирил е доста по-сговорчив. Въпреки това, добре познавайки нрава и методите на новите управници, той решава, че на всяка цена трябва да се пази от тях – на принципа “Бой се от данайците, когато ти носят дарове”.

“Когато го избират за глава на БПЦ, Кирил се страхува дори от сянката си,

защото много добре знае, че всяка негова стъпка, всяка негова дума, всеки негов жест са следени и донасяни. Разбира се, основно от събратята му в расо. Ето защо той започва да сформира свое вътрешно разузнаване. Той е бил наясно, че хората, които ще му служат за “очи и уши” за ставащото в клира, в 99 процента са агенти на Държавна сигурност. Но решава да играе “ва банк” и да ги “превербува”, за да получава информация не само от църковните среди, но и от самата ДС. Дали това му е помогнало, е спорно, защото, ако се вярва на писанията на писателя-историограф /и щатен сътрудник на някогашното културно-историческо разузнаване/ Петър Япов,

дядо Кирил е бил отровен.

Той обаче е имал податки, че нещо му се готви, и ги споделя със своя колега – легендарния Американски митрополит Андрей Велички. Тоест, предупреждава го, според Япов, че и двамата ще бъдат отстранени, тъй като са трън в очите на властта и тайните служби. Впоследствие дядо Андрей е упоен и отвлечен от Ню Йорк и настанен “за лечение” в Правителствена болница, където издъхва от неидентифицирано заболяване. А преди това е бил напълно здрав. Патриарх Кирил също си отива внезапно и разчиства пътя на ДС за нови назначения на свои още по-верни хора на ключови места в църквата. Пловдивският владика Варлаам например най-после е утвърден за пълноправен глава на апетитната епархия, след като 12 години Кирил го е държал “и.д.” – от страх, че ако го разжалват, няма къде да се върне като митрополит.

Една от най-мрачните фигури в този период е бил Видинският владика Филарет. Той е завеждал вътрешноцърковния отдел и

е използвал звено от лично предани осведомители за събиране на всевъзможни компромати,

с част от които “се е отчитал” пред тайните служби, а другата е ползвал за себе си, за да държи всички свои колеги в ръцете си. И досега се говори, че целият Клисурски манастир, който е бил резиденция на Филарет, а сега – на наследника му Дометиан Видински, е бил нагъчкан от пода до тавана с “бръмбари”.

Прослушването им сигурно е било доста забавно занимание, защото в обителта редовно е отсядал с разтропани актриси, певачки и танцьорки външният министър Петър Младенов, а и други негови колеги от червения елит са се отдавали там на диви оргии с метресите си или с момичета от “корпуса за бързо сексуално реагиране”.

Но който много знае, в един момент си пати.

“Часът на истината” удря за дядо Филарет през 1987-а, когато му прилошава внезапно

на трибуната на висок международен форум в София и той припада по средата на речта си. Преди това е отпил няколко глътки от чашата с вода пред себе си. Естествено, официалната версия гласи, че Видинският митрополит е страдал от тежък диабет, увредил необратимо сърдечно-съдовата му система и предизвикал масивния инсулт. Разбира се, на пръстите на едната ръка се броят синодалите, повярвали в баснята – още повече пък, след като се е знаело, че по нареждане на Филарет е бил подслушван и самият Максим. И то не само по времето когато е Ловчански владика, но и години наред след назначаването му от ЦК за наследник на патриарх Кирил. След като Филарет Видински “го преселват” в отвъдното, шеф на вътрешноцърковния отдел става епископ Панкратий – една от най-зловещите фигури в БПЦ, който е бил директно свързан с ДС и е решавал всички кадрови въпроси в Синода с типичната за соцченге безпардонност към хората без връзки по върховете”, издават запознати с църковните потайности.

По техни думи всяка стая и всеки апартамент в Софийска митрополия и Синода са с монтирани микрофони. С едно единствено изключение – кабинета на шефа на финансовия отдел Димитър Секулов. Затова повечето от висшите йереи водят важните си разговори там и “се бият” за приятелството му. Например

първата работа на Кирил Варненски, когато пристигне в София, била да влезе в кабинета на Секулов

и двамата да си хортуват вътре с часове на заключени врати.

“Дори и при този колосален напредък на технологиите вътрешноцърковната разведка разчита на най-стария и изпитан способ за събиране на информация – “човешкия фактор”.

Сега обаче ситуацията в църквата е такава, че всеки се бои от всекиго и се пази дори от най-приближените си. Жертва на чутовната параноя, разтресла църковните кръгове, е и най-младият български митрополит – Николай Пловдивски. 42-годишният “дядо” се е обзавел не само с цели пет бодигардове с размерите на четирикрилен гардероб всеки, но

е заръчал и на вещи в областта на spу-технологиите да му закупят и инсталират модерен и качествен софтуер и устройства,

с които да може да засича “бръмбари” и да неутрализира подслушването на мобилния си телефон.
“След като по време на визитата си в Грузия Николай се разкрещя на патриарха по телефона и той припадна, Пловдивският владика е истерясал напълно. Убеден е, че го следят и подслушват, въпреки че “разговорът му” в стил “кресчендо” с дядо Максим не е бил записан, а просто “попит” от хора от свитата му, които веднага са се раздрънкали. Но срещу това техниката е безсилна”, коментират “синодални старци”.
Те твърдят и че още в зората на “Мобилтел”

владиците са получили служебни джиесеми, в които нечия сръчна ръчичка предварително е монтирала устройства за слухтене.

Отците, естествено, бързо разкарали апаратите, но от суета запазили “златните” си номера, съответно – и СИМ-картите, където именно се криел ключът към загадката.

“За да не ги подслушват, ще трябва да си вземат нови номера, което, разбира се, също не им гарантира спокойствие. Изходът е да се снабдят с други телефони с апаратна възможност за шифроване на трафика. Те не подлежат на сертификация, а се водят на “специален режим”, но разрешение за това се дава чрез нарочна процедура и далеч не на всички желаещи. Но понеже те са въшливи от пари, може и да се уредят с такава привилегия. “Триумвиратът”, управляващ в момента БПЦ - Кирил Варненски, Неофит Русенски и Йоаникий Сливенски, вече е посъветван да се възползва от тази ВИП-опция”, светват ни вещи в тематиката.

В клира се шушука, че в битката за “бялото було” на дядо Максим, която вече няколко години се води подмолно с позволени и непозволени средства, елиминирането на съперниците и държането на лобитата под пълен контрол се осъществявало и по друг начин, превърнал се в “класика в жанра”. А именно –

с купуване на служители от спецслужбите, които предоставят информация, събирана чрез СРС-та и агентура.

Особено заинтересованите от изхода на борбата за патриаршеския жезъл владици плащали луди пари, за да се снабдят с уличаващи сведения за своите противници. Засега обаче всички са “в кюпа” и престарелият хитрец Максим, който, естествено, притежава най-големи възможности за контролиране на подопечните си расоносци, доволно потрива ръце в очакване на именния си ден – 21 януари, когато е насрочено първото за тази година разширено заседание на Светия синод. Най-важната точка от дневния ред ще бъде изборът на нов игумен на Троянския манастир на мястото на напъдения Теодосий. Името му вече не е тайна за никого – епископ Сионий, бивш ректор на Софийската духовна семинария, подал оставка след педофилски скандал с негово участие в учебното заведение и приютен веднага след това от Дометиан Видински. И без “бръмбари” обаче било известно, че по времето когато ръководел Софийската семинария,

оттам изчезнали приходно-разходните документи за 800 000 лв.

Сионий размятал някакви ордери, но пълната документация за движението на сумата липсвала в кочана. Поне така се говори под сурдинка в БПЦ.

И по-възрастното поколение висши пастири са се усетили за “слухтежа” и от 2-3 години предприемат мерки да обезопасят покоите си в съответните митрополии. Публична тайна е, че големите митрополии в България “жужат” от “бръмбари”. За да се отърват от тях без излишен шум и неприятности, владиците са избрали два изпитани способа – умишлени пожари и радикални ремонти.

“Старците са много печени и не си правят илюзия, че всеки от тях ще се докопа до мобилен телефон с вградени възможности за шифроване на трафика. А разстоянието до абонатите с други апарати, вари ги, печи ги, все ще се изнамери начин да бъде измерено – най-вече по задръжката на сигнала с точност до тайм-слот /минимален отрязък разговор от протокола/.

Например дядо Галактион, на който вече му викат “Мишо Старозагорски”, след като бе обявена принадлежността му към ДС, направи огромен ремонт на митрополията си – махна вехтите ламперии,

сложи специални изолиращи устройства между стените,

смени облицовката – вътре и вън, само и само да е сигурен, че микрофоните ги няма. Най-далеч обаче стигна Натанаил Неврокопски, който направо си построи нова митрополия в Гоце Делчев. Не би трябвало да се учудваме, ако в близките месеци “се позапалят” няколко митрополии и след това се наложи “спешен ремонт”. Същият сценарий вече е в ход и при знакови манастири, за които се знае, че са пълни с подслушватели”, доверяват родни чернодрешковци.

Богомил КРЪСТЕВ

http://www.blitz.bg/

 


Сходни връзки

Филарет Видински наредил да подслушват Максим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди