изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:35 EEST
Ваньо Танов поиска полицейски правомощия за митниците    
Ред и сигурностЗа първи път откакто е на поста си директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов заговори публично за създаването на митническо звено с полицейски правомощия. То трябва да разследва заловените големи количества контрабанда и незаконно производство на акцизни стоки.Това стана на днешното заседание на бюджетната комисия към парламента, а за първи път хора от неговия екип неофициално споменаха, че това ще подобри работата им още през декември 2009 година. За изминалите от тогава 14 месеца идеята бе препотвърдена няколко пъти от митничари, но никога не бе публично коментирана.

Ваньо Танов заяви че това предложение ще бъде изложено в понеделник на среща, с финансовия министър Симеон Дянков, вътрешния министър Цветан Цветанов и експерти от трите ведомства. "За придаване на полицейски правомощия на служители в Агенция "митници" ще са необходими промени в Наказателно процесуалния кодекс. Отделно ще предложим и по-строги санкции за контрабандата. Те ще залегнат в наказателния кодекс", обясни Ваньо Танов пред депутатите. По думите му в момента загубите от залавянето на 4 тира, може се компенсират с печалбата от реализацията на един тир с контрабандни цигари.

40% от населените места пък нямат лицензирани търговски обекти за продажба на цигари. Първоначално Танов заяви, че това се дължи на новият режим за регистрация, при който разрешенията се дават от Агенция "Митници", а не от общините, както бе до 2009 година. След това за да получи лиценз всяка кандидатстваща фирма трябваше и да се регистрира по ДДС. Последното е било вписано в закона по искане на представителите на големите международни производители - "Бритиш Американ табако"  и "Филип Морис". След като депутатите поискаха да обясни казуса Танов промени отговора си и заяви, че просто в тези населени места няма платежоспособно търсене за легално продаваните цигари, тъй като те са твърде скъпи за възможностите на жителите в тези населени места.

Танов за първи път обяви публично и допусканията на агенцията за пропуснатите приходи в следствие на нарасналата контрабанда. Според данните загубата на държавата от нелегално разпространените цигари през миналата година е 450 млн. евро. Тази сума е получена като разлика между оценките за потреблението на цигари и реално обложените количества на цигарите, които са били продадени в търговската мрежа през миналата година. Според директора на Агенция "Митници" акциз не ебил платен за 6 милиарда къса цигари, а общото потребление е било 11 млрд. лв. В сметките са включени и данните за ръчно свитите цигари, на база продажбите на рязан тютюн, което означава, че неточности може да има само от оценката за потреблението, но и тя е занижена с 30% спрямо 2008 година.

За да се противодейства на схемите митническият шеф предложи Булгартабак, която е държавна собственост да започне да продава цигари по тяхната себестойност. Така те ще станат конкурентноспособни на незаконния внос.
Подробности очаквайте по-късно на
www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

 


Сходни връзки

Ваньо Танов поиска полицейски правомощия за митниците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди