изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:07 EEST
Назоваха първия заподозрян за взрива на "Домодедово"    
По света

Разследващите терористичния акт на московското летище "Домодедово", при който бяха убити 35, а ранени – над 150 души, са обявили за издирване руски терорист с фамилия Раздобудко. Според следователите именно той през декември миналата година е изпратил в Москва две терористки-самоубийци, едната от които се взриви няколко часа преди Нова година. Това пише в четвъртък руският вестник "Комерсант", позовавайки се на неназовани източници близки до разследването.



На 31 декември стана експлозия в къщичка за гости на територията на Кузминския парк в Москва. На мястото на произшествието следователите намериха останките на жена и следи от взривно вещество. Следствието предполага, че терористката-камикадце не е планирала взрива, който е станал по-скоро случайно. Смята се, че го е предизвикал получен на мобилния телефон на жената рекламен SMS.

След няколко дни във Волгоград е заловена партньорката на самовзривилата се терористка. Тя се казва Зейнап Суюнова и е съпруга на арестуван бандит от т. н. "Ногайски джамаат" – терористично формирование, действало в Дагестан и Ставрополския край, което се смята съпричастно към взрива в южния руски град Пятигорск през август миналата година. През есента на 2010 г. руските силови структури обявиха, че са ликвидирали лидерите на тази организация.

Загиналата пък в Москва на 31 декември жена е била вдовица не един от тези лидери.

Според информацията на "Комерсант" обаче двете жени тръгнали да извършват терористични нападения в Москва не по собствена воля. Те били принудени от въпросният Раздобудко, който също бил боец от "Ногайския джамаат" и ги заплашил, че ще им отвлече децата.

Раздобудко бил жител на Ставрополския край и изчезнал през октомври 2010 година, за което роднините му съобщили в милицията. Те твърдели, че е възможно Раздобудко да е убит от бандитите, понеже планирал да излезе от нелегалност.

Веднага след взрива на "Домодедово" се появиха съобщения, че предизвикалият го терорист е с кавказки произход. По-късно обаче бе обявено, че по-скоро става дума за мъж с европейска външност. Премиерът Владимир Путин пък заяви в сряда, че терористичният акт няма връзка с Чечения.

Вестник "Комсомолская правда" публикува снимка на издирвания и пълното му име – Виталий Раздобудко. По данни на изданието снимката била направена през септември 2010 г., когато заподозреният бил проверяван за връзка с взрива в Пятигорск. Под снимката е написано, че той е на 32 години.

Това е първият заподозрян за станалото на "Домодедово", чието име е назовано. Твърди се, че той е един от общо десетте издирвани по делото.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Назоваха първия заподозрян за взрива на "Домодедово" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди